INGREDIENCE: 6 porcí kapra, 1 dl bílého vína, 1 lžíce oleje, 2 vejce, sůl, 100 g hl. mouky, na smažení 12 g oleje 1 citron. POSTUP PÍPRAVY: Porce kapra osušíme a lehce osolíme. Těstíčko připravíme z bílého vína, které rozšleháme s vejci a špetkou soli. Postupně přidáváme a zašleháme mouku. Těsto musí být hladké a akorát husté, protože příliš řídké by stékalo z ryb, příliš husté zase utvoří tvrdý povlak a ryby nešpatně prosmažují. V hotovém těstíčku namáčíme porce ryb a z prudce je z obou stran s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra očistíme, rozporcujeme, osolíme. Každou porci na hřbetě dvakrát nařízneme a do řezů vložíme plátek citrónu s kůrou, ale bez jader. Smažíme na másle asi deset minut. Potom uvaříme dvě vejce natvrdo, rozstrouháme je, smícháme s usekanou petrželkou a posypeme smaženého kapra. Podáváme nejlépe s pomfrity, nebo s bramborem. ..
INGREDIENCE: 1 kapr asi 1, ½ kg, 350 g másla, sůl, kmín, 800 g brambor . POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra očistíme stáhneme a vykucháme. Větší hluboký plech vytřeme až k okraji 1/3 dávky másla. Kapra osolíme zvně i zevnitř. Zbylou část máslaři zkrájíme na plátky a 4 plátky vložíme dovnitř. Potom kapra posypeme kmínem a položíme do středu plechu. Brambory omyjeme, osušíme a nakrájíme n kolečka. Brambory rozložíme kolem kapra. Nejdříve vytvoříme jednu vrstvu kterou osolíme a pokmínujeme. Potom položíme ..
INGREDIENCE: Na 10 kg klobás: 4 1/2 kg libového vepřového masa, 3 1/2 tučného masa z bůčku, 700 g žemlí, 1/2 l přírodního bílého vína, 7 dl mléka, 160 g soli, 10 g mletého pepře, 4 g muškátového květu, 4 g citrónové kůry. POSTUP PŘÍPRAVY: Křehké libové maso z kýty, plecka a tučné z bůčku pečlivě zbavíme všech blan a šlach. Libové maso rozemeleme 2x na strojku na maso, tučné rozemeleme jednou. Tvrdé žemle vložíme do větší nádoby již rozmáčené v mléce a rozetřené tak, aby nebyly rozeznatelné kůrky ..
INGREDIENCE: Na 10 kg klobás: 4 1/2 kg libového vepřového masa, 3 1/2 tučného masa z bůčku, 700 g žemlí, 1/2 l přírodního bílého vína, 7 dl mléka, 160 g soli, 10 g mletého pepře, 4 g muškátového květu, 4 g citrónové kůry. POSTUP PŘÍPRAVY: Křehké libové maso z kýty, plecka a tučné z bůčku pečlivě zbavíme všech blan a šlach. Libové maso rozemeleme 2x na strojku na maso, tučné rozemeleme jednou. Tvrdé žemle vložíme do větší nádoby již rozmáčené v mléce a rozetřené tak, aby nebyly rozeznatelné kůrky ..
INGREDIENCE: 600grybího filé, citrónová šťáva, sůl, mletý pepř, 40g oleje, 4 rajčata, 4 vejce, 4 lžíce strouhaného ementálu, 1 sklenička bílého vína, muškátový oříšek, pažitka nebo petrželka.POSTUP PŘÍPRVY: Zmrazené filé necháme trochu povolit a rozděláme na plátky, které pokapeme citrónem, osolíme a mírně opepříme. V dobře rozehřátém oleji po obou stranách opékáme doměkka. Zapékací mísu vytřeme olejem, složíme na ni plátky ryb, poklademe plátky oloupaných rajčat a přelijeme směsí rozkvedlaných ..
INGREDIENCE: 600g masa z mořské štiky bez kůže, špetka ml. pepře sůl, 1 citróny, 120 g oleje.Těstíčko na smažení: 1 vejce, trochu mléka, 2 lžíce hl. mouky, 2 lžíce bílého vína, špetka soli - V mléce a vině rozšleháme celé vejce, zašleháme hl.moukou a mírně osolíme. POSTUP PŘÍPRAVY: mořské štiky nakrájíme na porce, osolíme, opepříme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme odležet. Připravené porce mořské štiky smažíme v těstíčku a v rozpáleném oleji smažíme po obou stranách do růžova. Hned pod ..
Tak že moje žena Jaruška se rozhodla že ty zlomky a odpad z upečeného vánočního cukroví nějak zpracuje. Dali jsem hlavy dohromady a začali tvořit. POSTUP PŘÍPRAVY: Zbytek rozehřáté čokolády co jsme máčeli cukroví, do toho jsme dali zbytky podrceného cukroví (jak není dají se podrcené piškoty), nasekané mandle (jak nemáte dejte najemno nasekané ořechy) , najemno posekané sušené švestky a meruňky, přidali jsme tam nasekané višně co jsme měli naložené v lihu. Poté jsem to ochutnal a ještě dodal tro ..
INGREDIENCE: Pálená hmota: 125 ml oleje, 300 ml vody, sůl, 250 g hladké mouky, 7 vajec.Náplň: 250 ml šlehačky, 250 ml žloutkového krému, malé jahody, borůvky nebo maliny. POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu, sůl a olej přivedeme do varu přidáme všechnu mouku a restujeme do čistého dna hrnce asi 3-4 minuty. Po orestování necháme vychladnout a poté vmícháváme postupně vejce do hladké konzistence. Naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme na vymazaný plech, věnečky nebo větrníky. Počáteční teplota by měla být 160 ..
INGREDIENCE: 4 porce tolstolobika, 1 l vody, sůl, 1 cibule, několik pepřů a nového koření, bobkový list, 40g másla, citrón, rajčata.POSTUP PŘÍPRAVY: Do rendlíku dáme vodu, sůl, oloupanou cibuli a celé koření. Vaříme asi 1 hodiny. Do hotové várky vložíme rybu a zvolna uvaříme do měkka. Děrovanou lopatkou vyjmeme na nahřáté talíře, přelijeme rozehřátým máslem a ozdobíme plátky oloupaného citrónu bez jader a plátky rajčat. Příloha: Vařené brambory a salát. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA