INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 3 žloutky, špetka soli, l lžička moučkového cukru, l lžíce rumu, l lžíce sladké smetany, mouka na vál, 100% tuk na smažení, moučkový cukr na obalem POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku nasypeme na vál, uděláme v ní důlek, vyklepneme do něj žloutky, přisolíme a přisladíme, ochutíme rumem a zaděláme smetanou. Podle potřeby podsypáváme moukou a těsto propracováváme, až je hladké a nelepivé, asi jako tažený závin. Poté těsto přikryjeme a necháme půl hodiny odpočinout v chladu. Vál ..
NGREDIENCE: Solná směs na 50 kg masa: 1,5 kg soli, 45 g dusičnanu draselného, 45 g práškového cukru. Na 2,5 l solného láku: 2 1/4 l vody, 700 g soli (je-li maso naloženo v místnosti v níž je stála nižší teplota, můžeme použít jen asi půl kg soli). POSTUP PŘÍPRAV: Necháme si od řezníka maso nasekat na kusy o váze asi 1,5 kg. Doporučuje se vykostění kýt a plecí, neboť se tím zabrání rychlejšímu kazení masa od kosti. Maso necháme rozložené tak, aby vychladlo, ale nezmrzlo. Při jeho ochlazení na plu ..
INGREDIENCE: 200 g olomouckých tvarůžků (malé), listové těsto, 100 g salámu, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Z listového těsta vyválíme plát a nakrájíme na čtverce. Do jednoho cípu vložíme kolečko salámu a pokrájený tvarůžek. Přehneme a vytvoříme trojúhelník. Okraje pečlivě přitiskneme. Potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme na suchém plechu do růžova. ..
INGREDIENCE: 400 g hovězího zadního masa, 1 vařené vejce, 80 g párku, 80 g slaniny, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, 40 g hladké mouky, 1 dl sladké smetany, 60 g tuku nebo másla, plnotučná hořčice, mletý pepř, sůl. Párátka. Kořenová zelenina jako příloha ( mrkev, celer, petržel).POSTUP PŘÍPRAVY: Potřebujeme velký plátek krásného zadního hovězího masa, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí a pak plníme klasickým způsobem. Osmahneme párek, plátek slaniny, kyselou okurku, kousek v ..
INGREDIENCE: 1 vepřové hlavy, 1 koleno, 300g kůže, 1 ledvinka, 2 sterilované okurky, 1 mrkev, třený česnek, sůl, mletý pepř, 3-4 bobkové listy, nové koření, ocet, cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Hlavu, koleno a kůže očistíme. Po zavaření polévky sesbíráme utvořenou pěnu, přidáme do polévky bobkové listy, nové koření, sůl a mrkev. Přikryté poklicí vaříme do měkka. Vytřídíme libové maso, které nakrájíme na kostičky. Kůže a tučné maso hrubě umeleme. Vše dáme do kastrolu, zalijeme procezeným vývarem, přidám ..
INGREDIENCE: 1 vepřové hlavy, 1 koleno, 300g kůže, 1 ledvinka, 2 sterilované okurky, 1 mrkev, třený česnek, sůl, mletý pepř, 3-4 bobkové listy, nové koření, ocet, cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Hlavu, koleno a kůže očistíme. Po zavaření polévky sesbíráme utvořenou pěnu, přidáme do polévky bobkové listy, nové koření, sůl a mrkev. Přikryté poklicí vaříme do měkka. Vytřídíme libové maso, které nakrájíme na kostičky. Kůže a tučné maso hrubě umeleme. Vše dáme do kastrolu, zalijeme procezeným vývarem, přidám ..
INGREDIENCE: 250g namočených luštěnin, 150g suchého celozrného chleba nebo ovesných vloček, 1 cibule, 2 stroučky česneku, 2 vejce, mléko (cca 750m1), olej, špetka soli, 50g rostlinných natí posekaných nadrobno.POSTUP PŘÍPRAVY: Několik hodin máčené luštěniny rozemeleme na masovém mlýnku spolu s celozrnným chlebem namočeným v mléce, cibulí a česnekem. Přimícháme vejce a posekané rostliny, podle potřeby zahustíme ovesnými vločkami, dochutíme, zformujeme karbanátky nebo šišku, potřeme mlékem a pečem ..
INGREDIENCE: 120g hovězího zadního masa, sůl, pepř, 10 g cibule, 5 g oleje, 10 g rajčatového tlaku, 3 g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené hovězí maso vcelku dáme na zpěněnou cibuli, přidáme rajčatový protlak, necháme osmahnout, podlijeme a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme hladkou moukou, vaříme a do hotové šťávy vložíme na plátky nakrájené maso. ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 80 g másla, 1 lžička kari koření, 250 g kulaté rýže, 800 ml vývaru z kostky, 50 g strouhaného sýra, bílý pepř, sůl, 1 vejce, 100 g anglické slaniny .POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme na trošce másla, přidáme kari a rýži a zalijeme vývarem. Promícháme a dusíme asi 15 minut. Vychladlou rýži smícháme s vejcem, sýrem, solí a pepřem. Slaninu rozkrájíme na nudličky a na pánvi rozškvaříme. Z rýžového těsta vytvarujeme 8 placiček, které po obou stranách na más ..
INGREDIENCE: králičí zadek, celer, 2 mrkve, 10dkg uzeného masa, 5 dkg slaniny, 10dkg másla, sůl, 4 zrnka pepře, 1 snítka tymiánu, 1 bobkový list.POSTUP PŘÍPRAVY: Králičí zadek omyjeme vykostíme, rozřízneme na plátky (tj. z každé kýty uděláme 2 plátky, z každé půlky hřbetu jeden plátek, takže získáme 6 kousků) a naklepeme. Plátky osolíme, hustě posypeme strouhaným celerem a mrkví a na vrch položíme plátky uzeného masa. Narovnáme vše na sebe, navrch dáme několik plátků slaniny, na rozpáleném másle ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA