INGREDIENCE: 1 kg den předem ve slupce uvařených brambor, 200 g hrubé mouky, 150 g hrubé krupice, 1 vejce, ½ lžičky soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory předem uvařené umeleme na masovém strojku, přidáme všechny ingredience a rychle (nebo rádo řídne) zpracujeme na hladké těsto. Vyválíme válečky v průměru asi 5 cm z kterých nakrájíme kousky které dlaní vyválíme na šišky. Vaříme ve vroucí vodě asi 3 ½ minuty. Vyndáme cedníkem a dáme na talíře, sypeme osmaženou strouhankou nebo mákem. Moje žen ..
INGREDIENCE: Asi 750 g vařených brambor, 200 g hrubé mouky, sůl, asi 1 l mléka, 4 lžíce sádla nebo másla, malá sklenička švestkových povidel, mák, 100 g tvrdého nebo měkkého tvarohu, mouč. cukr.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme na vál. Přidáme mouku, sůl, mléko a vypracujeme tuhé těsto. Z těsta ukrajujeme malé kousky, které rukou sválíme do malých šištiček. Šulánky vaříme v osolené vodě asi 5 minut. Pak je scedíme, rozdělíme na talíře a každou porci omastíme sád ..
INGREDIENCE: 6 vajec, 3 lžičky oleje, 1 cibule, 1 lžíce hořčice, ze 1 citrónu kůra a šťáva, 10g kaparů, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Vyjmuté žloutky prolisujeme, utřeme s olejem, jemně nastrouhanou cibulí, hořčicí, citrónovou šťávou a kůrou a s drobně usekanými kapary. Nádivku stříkáme pytlíkem do půlek bílků. Vejce podáváme přelitá majonézou. ..
INGREDIENCE: 1/2 kg jeřabin, l l vodky, 400 g cukru, 1/4 l vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, promyté a okapané jeřabiny podrtíme, vsypeme do lahve, zalijeme alkoholem (čím víc, tím lépe), uzavřeme a měsíc necháme stát v kuchyni na okně, na slunci. Poté tekutinu scedíme, vlijeme sirup uvařený z cukru a vody a ochlazený, slijeme do lahví, uzavřeme a necháme odležet. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1kg vařených mletých brambor, 300g mouky, sůl a 1 vejce zpracujeme na těsto. Vyválíme z něho proužky asi 11 cm široké, které nařízneme tak, aby se utvořili kostky. Pečeme na nemastném plechu po obou stranách do růžova. Upečene dořízneme, dáme na mísu, polijeme vařícím mlékem, přiklopíme poklicí a protřepeme. Ponecháme tak asi 2-3 minuty. Pak přebytečné mléko scedíme a sypeme mletým mákem a cukrem. Mastíme dobře vyhřátým máslem. ..
INGREDIENCE: 600g uzeného masa, 1 cibule, několik zrnek pepře, 50g másla, 2 dl smetany, 20g mandlí, ocet, cukr, 100g křenu, 40g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené maso opereme ve vlažné vodě a dáme vařit do vroucí vody tak, aby bylo jen mírně potopené. Přidáme cibuli, několik kuliček pepře a zvolna vaříme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru a po krátkém zchladnutí zbavíme kostí. Na 30g másla osmahneme mouku, zalijeme trochou vývaru a rozšleháme. Zvolna vaříme asi 30 minut, potom př ..
INGREDIENCE: 600g uzeného masa, 1 cibule, několik zrnek pepře, 50g másla, 2 dl smetany, 20g mandlí, ocet, cukr, 100g křenu, 40g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené maso opereme ve vlažné vodě a dáme vařit do vroucí vody tak, aby bylo jen mírně potopené. Přidáme cibuli, několik kuliček pepře a zvolna vaříme doměkka. Když je maso měkké, vyjmeme je z vývaru a po krátkém zchladnutí zbavíme kostí. Na 30g másla osmahneme mouku, zalijeme trochou vývaru a rozšleháme. Zvolna vaříme asi 30 minut, potom př ..
INGREDIENCE: 2 hrsti rozmačkaných sušených hub, 1 1 l vody, 1 kostka kuřecího vývaru, 250 ml mléka, mouka a tuk na jíšku, citrónová šťáva podle chutí.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit kostku kuřecího vývaru a houby Vaříme, dokud nejsou houby měkké. Z tuku a mouky uděláme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem, povaříme, rozšleháme a vlijeme do polévky. Po kapkách přidáváme citrónovou šťávu. Podáváme s opečenou houskou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme větší pórek, 4 rohlíky nakrájíme na kostky. Promícháme 2 celá vejce a necelý 1/41 mléka, trochu soli, směsí zalijeme rohlíky, přidáme pórek a trochu pažitky, hrst hladké a polohrubé mouky. Vše prohněteme. Děláme malé knedlíčky, vaříme asi 7 minut. Hodí se k zelí a masu. ..
INGREDIENCE: 500g brambor, 150 ml mléka, 20g oleje, 30g sušených hub, 2-3 stroužky česneku, 1 lžička majoránu, špetka zázvoru, 1 lžička kořeninových natí (nap. saturejka), sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory pokrájíme, smícháme s nadrobno nakrájenými houbami, rozetřeným česnekem a ostatními přísadami, důkladně zpracujeme, vložíme do pekáče a pečeme v troubě. Podáváme se zeleninovým salátem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA