INGREDIENCE: 150 - 200 g rýže, 1 x tolik vody, než je rýže, 20 g tuku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži přebereme, propereme a necháme ji okapat. Vodu uvedeme do varu, osolíme ji a přidáme tuk. Do vařící vody nasypeme rýži, zamícháme ji a přikrytou nádobu vložíme do trouby. Když se zrnka oddělují, rýži vyjmeme a vidličkou rozdělíme na jednotlivá zrnka. Rýži dáváme na nahřátou mísu a zaléváme polévkou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kapouni nebo pulardi jsou vykleštění kohoutci do stáří jednoho roku. Dosahují často váhy až 2 kg. Pro svou masitost, chutnost a tučnost se zvlášť dobře hodí k dušení a pečení tak jako mladá kuřátka. Vyžadují však delší tepelnou úpravu. Protože kapouna hodláme péci, provedeme s ním první operaci: vykuchaného a dobře očištěného vezmeme za nohy a prsíčky ho ponoříme do horké vody. Tím jsme docílili zpevněni jeho pokožky, která se bude lépe protahovat slaninou. Potom ho na povrchu i ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky kuřecích prsíček lehce naklepeme, osolíme, opepříme, položíme na ně plátky šunky a na jednu polovinu kolečko tvarůžků. Přehneme a spíchneme párátky. Kapsu obalíme v hladké mouce a opečeme. Příloha: bramborové hranolky s tatarko. ..
INGREDIENCE: 3 dl polohrubé mouky, 1,5 dl moučkového cukni 3,5 dl vody, 2 vejce, trochu prášku do pečiva.Náplň: 5 velkých jablk, l lžička skořice.Na pokrytí: 2 lžíce másla, l dl moučkového cukru, l vejce, 1,5 dl kokosové moučky, 2 vanilkové cukry.POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad na těsto vypracujeme hladkou směs, kterou dáme na vymaštěný a moukou vysypaný pekáč, dáme do horké trouby a 20 minut pečeme. Pak vyjmeme, na koláč navršíme jablka se skořicí (bez cukru) a opět dáme na 15 minut do trouby. Mezití ..
INGREDIENCE: 1,5 kg vyzrálých rajčat, l lžička soli, 2 lžičky cukru, špetka pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Vyzrálá rajčata omyjeme, případné vady vykrájíme, rajčata rozpůlíme, vhodíme do kastrole a rozvaříme. Pokud je třeba, podlijeme trochou vody. Rozvařená rajčata propasírujeme přes síto, vrátíme do kastrole, slupky a semínka vyhodíme, šťávu ochutíme solí, cukrem a pepřem, necháme přejít varem, vlijeme do sklenic a 10 minut sterilujeme při 90 °C. Podobně připravíme i rajčatový protlak, a to tak, že pr ..
INGREDIENCE: l větší křen, 250 g plnotučné hořčice.POSTUP PŘÍPRAVY: Křen oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a hned vmícháme do hořčice. Poměry křenu a hořčice mohou být různé, někdy vylepšíme hořčici, když do ní vmícháme křen, který nám zbyl, a nemusí ho být ani mnoho. Hořčice je pikantní, mírně štiplavá a velmi dobrá. ..
INGREDIENCE: 190 g hl. mouky speciál, ¼ l vody, 170 g oleje, špetka soli, 4 vejce, cukr na posypání nebo polevu. Krém: 1 l mléka 3 balíčky vanilkového pudinkového prášku, 250 g másla, 300 g mouč. cukru, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: vodu uvaříme s olejem a solí, do vařícího vmícháme mouku a dobře promícháme. Necháme vychladit. Pak dáme do šlehače, hnětacími metlami dobře propracujme a postupně přidáváme po jednom celá vejce a hněteme, až je těsto hladké a vláčné. Ozdobným ..
INGREDIENCE: 600 g filé z tresky, šťáva z l citrónu, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 3 papriky, mletá sladká a špetka pálivé papriky, pepř, sůl, l lžička hladké mouky, vývar z masa nebo masoxu na podlití, pórek na ozdobení.POSTUP PŘÍPRAVY: Filé z tresky omyjeme, osušíme a pokrájíme. Kousky rybího masa dáme do porcelánové mísy, pokapeme citrónovou šťávou a necháme asi půl hodiny odležet. Nadrobno pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme na proužky pokrájené papriky, osmahneme, okořeníme, osolíme, pod ..
INGREDIENCE: 300g jater nakrájených na kousky, oliv.olej, cibule, česnek, hodně petržele, rozmarýn, šalvěj, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu dáme zpěnit cibulku, přidáme 4 nakrájené stroužky česneku, zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, rozmarýn a šalvěj. Mícháme a smažíme dalších 5 minut. Podlijeme sklenkou bílého vína, mícháme, necháme vypařit víno, osolíme a vypneme. Ponorným mixerem jemně rozmixujeme. Maž ..
INGREDIENCE: 300g jater nakrájených na kousky, oliv.olej, cibule, česnek, hodně petržele, rozmarýn, šalvěj, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu dáme zpěnit cibulku, přidáme 4 nakrájené stroužky česneku, zpěníme a přidáme nakrájená játra. Za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, rozmarýn a šalvěj. Mícháme a smažíme dalších 5 minut. Podlijeme sklenkou bílého vína, mícháme, necháme vypařit víno, osolíme a vypneme. Ponorným mixerem jemně rozmixujeme. Maž ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA