Recepty na xkuchtik.cz

BRAMBORY | NASTAVOVANÁ KAŠE SE ŠUNKOU.

NGREDIENCE: 200 g brambor, 40 g trhaných krupek, 10 g másla, 5 lžic mléka, majoránka, sůl, 50 g šunky, česnek.POSTUP PŘÍPRAVY: Trhané krupky spaříme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené vmícháme do bramborové kaše, podle chuti osolíme a přidáme česnek a maličko majoránky. Na kaši dáme plátek prohřáté šunky, omastíme čerstvým máslem a podáváme se zeleninovým salátem. ..

RÝŽE | RÝŽOVÉ PLACIČKY SE SÝREM.

INGREDIENCE: 200 g rýže, 30 g tuku, 30 g cibule, 20 g sušených hříbků, 100 g strouhaného sýra, 2 vejce, 50 g másla, strouhanka.Na osmažení: 1 vejce, trochu mléka,strouhanka, tuk.POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku a na cibuli udusíme rýži, hříbky povařené v mléce rozsekáme, zamícháme s vejci, máslem a se sýrem do rýže, zahustíme strouhankou a necháme chvíli stát. Z dostatečně vláčného těsta tvoříme tenké placičky, obalíme je ve vejci a ve strouhance a prudce opečeme na rozpáleném tuku. Příloha dušená zelen ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | RAJČATOVÝ KEČUP.

INGREDIENCE: 3 kg dobře vyzrálých rajčat, 100 g cukru, 0,2 l octa 30 g soli, 4 hřebíčky, 10 zrnek pepře a 10 zrnek nového koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnutá rajčata pokrájíme, přidáme dávku soli, koření a rozdusíme na kaši za občasného míchání. Horkou kaši prolisujeme přes síto a za stálého míchání odpaříme do hustoty kečupu. Přidáme cukr a ocet, ještě krátce povaříme a horké naplníme do hodně nahřátých kečupových nebo sterilizačních lahví, které ovineme vlhkou utěrkou, aby nepraskly, postavíme ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | HOUBY NA SLADKOKYSELO.

INGREDIENCE: Směs různých jedlých hub (nejlépe hříbky, holubinky,březáci, kozáci, suchohřiby, ale i lišky, větší masák, žampiony apod.).Nálev:1 sáček Deka.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby důkladně očistíme, pokrájíme na menší kousky, malé plodnice můžeme nechat v celku nebo je jen překrojit, vhodíme do vařící mírně osolené a kyselinou citrónovou okyselené vody (na 2,5 l vody přidáme 1 lžičku kyseliny, houby jsou pak krásně bílé). Povaříme 5-7 minut, pak vyndáme cedníkem a propláchneme studenou vodou. Houb ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | ŠLEHAČKOVÁ BUBLANINA.

INGREDIENCE: 3 celá vejce, 1/4 l hrnek pískového cukru, 1/4 l neušlehané šlehačky, 1/2 l polohrubé mouky, l prášek do pečiva, třešně nebo višně, tuk a hrubá mouka na formu.POSTUP PŘÍPRAVY: Celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku a mouku s práškem a umícháme dohladka. Těsto vlijeme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče, pokryjeme omytými, osušenými a moukou posypanými třešněmi nebo višněmi a upečeme v předehřáté troubě dozlatova. ..

HOUBY | HOUBOVÝ PAPRIKÁŠ.

INGREDIENCE: 600g čerstvých hub (hřiby pravé nebo ostatní houby hřibovité, klouzky, bedly, lišky), 50g másla, 120g cibule, 70g mleté sladké papriky, sůl, trochu vývaru z kostky masoxu, 2 dl kysané smetany a 20g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme na větší kostičky. V kastrole na rozehřátém tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pak k ní přidáme nakrájené houby, osolíme, opaprikujeme a dusíme doměkka, jsou-li houby hodné suché, podlijeme je trochou vývaru, povaříme, pak zahustíme mouk ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ZDRAVOTNÍ MARMELÁDA Z ČERNÉHO JEŘÁBU – ARONIE.

INGREDIENCE: 2 l plodů černé jeřabiny, l kg krystalového cukru, 1/2 l vína (i ovocného), 1/2 lžičky skořice, 5 roztlučených hřebíčků, sklenka rumu, větší špetka Sorbanu.POSTUP PŘÍPRAVY: Černé jeřabiny otrháme ze stopek, nekvalitní plody vyhodíme, ostatní propláchneme teplou vodou a necháme okapat. Vsypeme je do kastrole, polijeme vínem a vaříme asi pul hodiny. Pak plody trochu podrtíme, přidáme koření a cukr a povaříme do zhoustnutí. Ke konci varu přidáme Sorban proti plísním a trochu rumu. Vaří ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | TVAROHOVEC.

INGREDIENCE: 3 tvarohy, 250 g brambor předem uvařených, 250 g cukru, 150 g másla, 6 vajec, 1 vanilkový cukr. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr a vanilkový cukr třeme asi 8-10 minut. Poté přidáme umleté brambory, žloutky a postupně tvaroh. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Pečeme v dortové formě kterou jsme vymazali a vysypaly strouhankou. Můžeme různě zdobit jako dort. ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | ZELŇAČKA S UZENÝM KOLENEM

INGREDIENCE: 1 uzené koleno, 500 g kysaného zelí, 80 g zeleniny, 50 g hladké mouky, cibuli, lžíci mleté papriky, lžíci oleje, 2 dl kysané krémovité smetany, pepř, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí překrájíme na menší kousky a dáme vařit s očištěným uzeným kolenem. Když je koleno měkké, vyjmeme ho. Z rozškvařené slaniny a mouky připravíme jíšku, kterou polévku zahustíme a necháme na malém ohni provařit. Mezitím na oleji krátce zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme paprikou, zamícháme, přidáme do polévky, ..

RYBY FILÉ | ZAPEČENÁ RYBA S RAJČATY.

INGREDIENCE: 150 g filé, sůl, 30 g rajčete, 1 žampión, 5 g hladké mouky, 50 g mléka, 10 g eidamu, petrželka, l0 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Osolené udušené filé dáme do vymazaného pekáčku, pokryjeme podušeným rajčetem a udušeným žampiónem. Zalijeme malým množstvím bešamelu, navrch posypeme strouhaným sýrem a jemně sekanou petrželkou. V troubě zapečeme. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz