INGREDIENCE: 2 husí žaludky, 2 srdce, 50g cibule, 50g slaniny, několik celých pepřů, 30g hl. mouky, 10g soli, 50g husího sádla, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné husí žaludky a srdce nakrájíme na plátky podobně jako vepřové ledvinky. Dáme je dusit na drobně nakrájenou cibuli osmahlou na husím sádle, do kterého jsme přidali na kostičky nakrájenou slaninu. Zakápneme vodou a dusíme pod pokličkou doměkka Hotové vysmahneme až na tuk, zaprášíme moukou, znovu osmahneme, zalijeme přiměřeně vodou nebo ..
INGREDIENCE: l kg očištěných jeřabin z červeného sladkoplodého jeřábu, 500 g cukru, sklenka třešňovice nebo meruňkovice.POSTUP PŘÍPRAVY: Červené jeřabiny přešlé prvním mrazíkem otrháme ze stopiček, vadné nebo nekvalitní plody vyhodíme, jeřabiny ponoříme do teplé vody, pak je pod tekoucí vodou opláchneme a vsypeme do kastrole. Podlijeme malou sběračkou vody a pomalu, na mírném ohni dusíme, až změknou. Stále mícháme a postupně přidáváme cukr. Vaříme tak dlouho, až se odpaří větší množství tekutiny ..
INGREDIENCE: l kg červených paprik nebo kapií, 500 g zelených paprik, l kg nedozrálých rajčat, 500 g cibule, 2 kg okurek, lžička pepře, nálev ze sáčku Deka.POSTUP PŘÍPRAVY: Z paprik vykrojíme semeníky a stopky a nakrájíme je na nudličky, rajčata omyjeme a pokrájíme na plátky, cibuli nakrájíme nadrobno, okurky oloupeme, rozkrojíme, vyhodíme semeníky a pokrájíme je na nudličky. Z Deka uvaříme podle návodu nálev. Jednotlivé druhy zeleniny vkládáme do sklenic, každou okořeníme špetkou pepře a naplně ..
INGREDIENCE: 600g předního hovězího masa, 80g sádla nebo slaniny, 3 cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, sůl, kmín, majoránka, 1 stroužek česneku, 2 lžíce hladké mouky, vývar, 300g ryže, 1 lžíce másla, 120g šunky, strouhaný sýr, 2-3 lžíce kečupu.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém sádle nebo slanině osmažíme do světle žluta cibuli, přidáme na kostky pokrájené maso, mletou sladkou papriku, sůl, kmín, utřený česnek a za občasného míchání a mírného podlévání dusíme maso, až je poloměkké. Potom šťávu n ..
INGREDIENCE: 3 kg rajčat, 8 paprik, 8 cibulí, 8 jablek, 8 stroužků česneku, l lžička pepře, lžička tymiánu, 3 snítky čerstvé nebo sušené bazalky, 3 bobkové listy, 50 g soli, 100 g cukru, 1,5 dl octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, z paprik vykrojíme semeníky se stopkou a z jablk jádřince. Česnek oloupeme, vše pokrájíme, dáme do kastrole, přidáme sůl, ocet a všechno koření a vaříme dohusta. Nakonec přidáme cukr a ještě chvíli povaříme. Husté čatní vlijeme do skleniček, uzavřeme víčk ..
INGREDIENCE: 4 okurky, vývar, šálek smetany. Nádivka: 250 g hovězího masa, 200 g vepřového masa, 1/2 cibule, vydlabané vnitřky okurek, l lžíce oleje, 150 g rýže, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Větší okurky oloupeme, rozkrojíme napříč a dužinu vybereme lžící. Dutinu plníme nádivkou: maso umeleme, přidáme prolisovanou cibuli a usekané vnitřky okurek, vypranou a přebranou syrovou rýži, promícháme, zjemníme lžící oleje a osolíme. Plněné okurky srovnáme do kastrole, podlijeme vývarem, povrch polijeme smetanou ..
INGREDIENCE: Čerstvé kedlubny - gigant nebo modré nálev: na l litr vody 1/4 l octa, 50 g cukru, 25 g soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kedlubny oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky, postupně povaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme odkapat. Kedlubny vložíme do čistých sklenic, zalijeme horkým nálevem, sklenice uzavřeme a sterilujeme. Zahříváme na teplotu 90 °C a při této teplotě sterilujeme sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 i cca 35 minut, menší sklenice o 5 minut méně. Po ukončení sterilace sklenice ..
INGREDIENCE: l korpus piškotového dortu (nebo kolik váží 4 vejce, tolik cukru a polohrubé mouky).Náplň: l balíček pudinku s banánovou příchutí, 3 dl mléka, 200 g čerstvého másla, 130 g moučkového cukru, l žloutek, 5 banánů, čokoládová poleva bud koupená, nebo umíchaná ze 100 g čokolády na vaření, l lžíce másla nebo 100% tuku a 3 lžic mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme 4 lžíce horké vody, do hustého krému vmícháme mouku se lžičkou prášku do pečiva a zlehčíme hustým sněhem z ..
INGREDIENCE: 600 g očištěných rozpůlených paprik, 80 g tuku, sul, pepř, 2 stroužky česneku, kousek nastrouhané cibule, ocet nebo citrónovou štávu, špetku cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky nakrájíme na nudličky. Na pánvi rozehřejeme tuk, přidáme papriky, utřený česnek, cibuli, pepř, sul a za občasného míchání dusíme na tuku asi 15 minut. Nakonec podle chuti přidáme cukr a ocet. Podáváme s bramborovou kaší nebo rýží. ..
INGREDIENCE: 400 g čerstvých hub, 1,5 l vody, 1 kostku masoxu, mletý kmín, 6-8 stroužku česneku, sul, mletý pepř, pažitku, 150 g chleba, 40 g sádla. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky hub vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme kostku masoxu a vaříme nejméně 20 minut. Česnek utřený se solí, mletý pepř a mletý kmín přidáme před koncem varu. Drobně posekanou pažitkou ozdobíme porce polévky až na talířích. Chléb nakrájíme na kostičky, osmažíme na sádle a podáváme jako vložku do polévky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA