INGREDIENCE: 2 kg cuket, l kg červených a zelených paprik, sůl.Nálev: l l vody, 1/4 l 8% octa, l lžíce soli, 3 lžíce cukru, podle chuti ještě několik tabletek sacharinu.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety oloupeme, vyjmeme semeníky a cukety nakrájíme na proužky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Zeleninu osolíme a necháme asi hodinu uležet, aby pustila šťávu. Pak vodu slijeme, cuketu opláchneme a necháme okapat. Papriky vyčistíme a nakrájíme na kostičky nebo proužky. Promícháme s připravenými cuketami a ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 120 g másla, 240 g pískového cukru, 1/4 l mléka, 250 g polohrubé mouky, 100 g strouhaných vlašských ořechů, l prášek do pečiva, strouhaná citrónová kůra, vanilkový cukr, tuk a mouka na formu.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr utřeme se změklým máslem a postupně zašleháváme žloutky. Bílky oddělíme a ušleháme na hustý sníh. Do něj zašleháme vanilkový cukr. Do žloutkové směsi vyšlehané do pěny pomalu přidáváme mouku s práškem do pečiva, mleté ořechy, mléko, nastrouhanou kůru z dobře omytéh ..
INGREDIENCE: 1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 cibule, 2 zelené papriky, I konzerva rajského protlaku, 1 lžička papriky, 1/2 paličky česneku, malý kelímek zakysané smetany, sul, pepř, hrnek rýže, 2 hrnky vody, strouhaný sýr.POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na tuku z konzervy (nebo na oleji), přidáme na proužky nakrájené papriky, maso vidličkou rozdělené na kousky, ochutíme paprikou a pepřem, přidáme rajský protlak a smetanu. Když je zelenina měkká a maso prohřáté, ..
INGREDIENCE: Nálev: 1 litr vody, 1 litru 8 % octa, 50g cukru, bobkový list, větvička tymiánu nebo šalvěje. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák rozebereme na menší růžičky, předvaříme 1-2 minuty ve vodě s přídavkem kyseliny citrónové (na hrot nože), pak zchladíme ve studené vodě, plníme do sklenic, zaléváme roztokem a uzavřené sterilujeme 30 minut při 100 °C. ..
INGREDIENCE: Nálev: na 1 litr vody 3 dkg soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkné, dužnaté, nepálivé papriky omyjeme, u stopky odkrojíme, vybereme zrníčka a zasuneme jednu do druhé, aby se jich co nejvíce vešlo do sklenice. Zalijeme solným roztokem a sterilujeme 50 minut při 85 až 90 °C. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nasekáme nadrobno květák uvařený ve slané vodě. Utřeme 2 žloutky, 1 lžíci oleje a 2 lžíce polohrubé mouky. Nakrájíme 100g salámu. Vše smícháme, osolíme a opepříme. Dobře zamícháme a nakonec vmícháme sníh ze 2 bílků. Vytvoříme placičky a smažíme. ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 5 žloutků, 250 g moučkového cukru, l balíček vanilkového cukru, 250 g rostlinného tuku Hera, 300 g polohrubé mouky, l prášek do pečiva, citrónová kůra z dobře teplou vodou omytého citrónu, 2 lžíce rozinek, l lžíce citronátu, sníh z 5 bílků, tuk a mouka na formu.POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh rozdrobíme, smícháme se žloutky, změklým tukem a cukrem, přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, mouku smíchanou s práškem do pečiva, horkou vodou promyté rozinky, citronát nebo na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zmražený hrášek povařte ve vodě asi 5 min. ve větším kastrolu, pak sceďte, přidejte olivový olej, zamíchejte, po 2-3 min. přidejte nakrájené žampiony nebo houby, zamíchejte a necháte další 2 min. dusit. Přidejte loupané rajčata a rozmačkejte je, nebo čerstvá na kousky nakrájená rajčata, osolte. Po 5 min. přidejte rýži, přidejte sklenku vody a až je rýže skoro do měkka uvařená, zhasneme, přidejte nastrouhaný tvrdý sýr a zamíchejte. Přidejte basiliko, zamíchejte, stáhněte z ohně a ..
INGREDIECE: hlávka zelí, 1 litr vody, lžička soli, špetka kmínu.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelné hlávky odstraníme vrchní poškozené listy, hlávku vložíme do přiměřeně velkého hrnce a zalijeme ji vařící vodou. Po třech minutách vyndáme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme odkapat. Vrchní velké listy odlomíme, stočíme a vkládáme do předem připravené čisté sklenice. Když listy poskládáme, znovu zalijeme horkou osolenou vodou s kmínem, dáváme pozor, aby nám láhev nepraskla. Pak listy zatížíme, aby zůstal ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, asi 120 g polohrubé mouky, sůl, 80 g husího sádla, 2-3 stroužky česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvařené ve slupce oloupeme, válečkem rozdrtíme, osolíme, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Odkrajujeme stejnoměrné kousky a vyvalujeme tenké kulaté placky. Pečeme po obou stranách na suché plotně. Upečené potíráme teplým sádlem, které jsme ochutili utřeným česnekem. Skládáme do šátečků a podáváme jako přílohu k husí nebo kachní pečeni se zelím.. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA