POSTUP PŘÍPRAVY: Správně uvařený džem má rosolovitou hustotu s kousky ovoce nebo s celými drobnými plody. Džemy připravujeme z čerstvého vyzrálého ovoce, které vytvoří rosolovitou hmotu, a z méně vyzrálého ovoce, které vytvoří zmíněné kousky. Džem zahušťujeme cukrem a pektinovým přípravkem, např. Pektogel nebo Gelfix. Dříve se džemy zahušťovaly pouze odpařováním vody z ovoce. Příprava byla zdlouhavá, odbourala většinu cenných vitaminů a změnila barvu ovoce. Proti plesnivění uvedené přípravky obs ..
INGREDIENCE: 1 lžíce oleje, 1 hrnek usekané cibule, sůl, čerstvě mletý pepř, 5 hrnků zralých rajčat, oloupaných a pokud možno bez semínek, 1/2 malé jalapeňo papričky(nebo feferonky bez stopky a semínek), 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1/8 lžičky mletého hřebíčku, 2 hrnky bílého octa (5%). POSTUP PŘÍPRAVY: V nerezovém hrnku rozpalte olej, přidejte cibuli, osolte a opepřete. 1 minutu opečte, přidejte rajčata, znovu osolte a opepřete, míchejte na prudkém ohni a po další 1 min ..
INGREDIENCE: Těsto - 400 g hl.mouky, 250 g cukru, 30 g kakaa, 1 žloutek, 250 g Hery, 1 prášek do pečiva, 1 lžíce mléka. Náplň - 750 g tvarohu, 4 žloutky, 1 lžíce pudinkového prášku, 300 g cukru, ze 4 bílků sníh. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, cukru, žloutků, Hery, kakaa a mléka vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme je na dvě koule uložíme na ½ hodiny do lednice. Smícháme tvaroh s cukrem, žloutky, pudingem, sněhem a připravíme si náplň. První kouli nastrouháme na vymaštěný plech vysypaný moukou, na ..
INGREDIENCE: 3 kg bílého hlávkového zelí, 2 kg červené řepy, 500 g cibule, l větší křen, 1,5 l vody, 4 dl octa, 400 g cukru, 4 lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve uvaříme červenou řepu (asi 30 minut), po ochlazení ji oloupeme a nahrubo nastrouháme nebo nakrájíme na nudličky. Vodu přivedeme k varu, přidáme ocet, cukr a sůl, vhodíme nakrouhané zelí bez košťálů, nadrobno nakrájenou cibuli a vaříme 10 minut. Poté vhodíme připravenou červenou řepu a oloupaný a na jemném struhadle nastrouhaný křen. ..
INGREDIENCE: 1 středně velký květák, 250 g mletého masa, 1 cibule, 1 žemle, trochu polotučného mléka, pepř, sůl, rostlinný tuk a strouhanka na vymazání zapékací misky.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák opereme, rozebereme na růžičky a povaříme v osolené vodě do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Zapékací misky vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a jako první vrstvu dáváme květákové růžičky. Na ně rozložíme připravené mleté maso, potom opět vrstvu květáku, pokapeme rozpuštěným rostlinným tukem a zapékáme ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Celou zelenou papriku opražíme na horké plotně, pak ji oloupeme, zbavíme zrnéček, oloupeme 1 rajče a obojí jemně usekáme. Dáme do hrnečku s dvěma vejci, osolíme, opepříme a dobře ušleháme. Pak zpěníme na oleji kousek nakrájené cibulky, zalijeme ji obsahem hrnečku, omeletu zformujeme vidličkou a necháme ztuhnout. Hotovou přeložíme na polovinu, sesmekneme na talíř a přidáme hlávkový salát. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 4 lžíce polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na plech náplň: 500 g jahod, 2 dl mléka a balíček smetanového krému Siesta (nebo 300 g hustě ušlehané šlehačky).POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozklepneme, žloutky oddělíme od bílků a z bílků ušleháme hustý sníh. Přidáme cukr a šleháme dál. Po lžících střídavě vmícháváme mouku s práškem do pečiva a žloutky. Dobře vyšlehané těsto vlijeme na silně vymaštěný a moukou vysypaný alobal položený na plechu, stěrkou ..
INGREDIENCE: l kg meruněk, 200 g pískového cukru, na každou sklenici l lžíci vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme nebo jen otřeme hadříkem, po rýze je rozpůlíme, vyjmeme pecky a meruňky řeznou stranou skládáme do sklenice. Jednotlivé vrstvy ovoce prosypeme cukrem a na povrch přidáme lžíci horké, převařené vody. Sklenice hned uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce a 15 minut sterilujeme při 85 °C Po té době vyndáme z vody a necháme vychladit. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Trochu tužší bramborovou kaši naplníme do plátěného sáčku s kovovou trubičkou a na plech vyložený pečicí fólií nastříkáme kaši do tvaru pusinek (velikost jako kokosky). Pečeme v teplé troubě asi 8 minut dozlatova. Pusinky z bramborové kaše koupíme též v obchodě mražené. ..
INGREDIENCE: 200g jemného kečupu, 40g strouhaného křenu, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžičky worcesteru.POSTUP PŘÍPRAVY: Do jemného kečupu nastrouháme křen, přidáme citrónovou šťávu a worcester a promícháme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA