INGREDIENCE: 300g uzeného masa (krkovička, ramínko), 200g vepřového masa, 100g cibule 2 stroužky česneku, 250g rýže, 50g sádla, 250g sterilovaného zeleného hrášku, 2 vejce vařené natvrdo, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené i vepřové maso uvaříme v mírně osolené vodě doměkka. Na kostičky nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme na kostičky nakrájené maso, utřený česnek, horkou vodou propláchnutou předvařenou rýži a vše zalijeme 1/2 litru vývaru z masa. Dusíme asi 10 minut v rendlíku zakry ..
INGREDIENCE: 1 květák, 2 vejce, 2 lžíce mléka a lžíce hladké mouky, 70 g tvrdého sýra na strouhání, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák důkladně očistíme, rozebraný na růžičky propláchneme pod studenou tekoucí vodou a krátce povaříme ve vodě s trochou soli. Vejce rozšleháme s mlékem a vrchovatou lžící hladké mouky, přidáme nastrouhaný sýr a lehce jej do těstíčka zamícháme. Vychladlé, krátce povařené růžičky květáku necháme trochu oschnout, vmícháme je do těstíčka, utvoříme placičky a snažíme je ve vyšší ..
INGREDIENCE: 1,1 l vody 40 g tuku, 40 g mouky, špetka kmínu, 1 lžička sušených hub, 50 g droždí, 1 cibule, 30 g tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Kmín a sušené předem namočené houby dáme vařit, pak zahustíme žlutou jíškou, a když se náležitě provařila, přidáme droždí osmažené na cibuli a petrželku. Povaříme. ..
INGREDIENCE: a) Na. 1 kg měli 30-40 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Měl vaříme v menších dávkách asi po 1 kg. Ovoce opereme, vylisujeme na mlýnku a měl zvážíme. Do částečně opařené měli přidám cukr a dovaříme, až rosoluje.Hned plníme a povazujeme.INGREDIENCE: b) Na 1 kg měli 30-40 dkg cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz omyjeme, vylisujeme a necháme v plátěném sáčku vykapat, Šťávu zpracujeme na nebo na sirup. Zbylou hustou měl odvážíme a použijeme ku přípravě marmelády a postupujeme jako u předpisu bod a). ..
INGREDIENCE: 400g šunky, 2 dl mléka, 1 celer, 20g mouky, 2 vejce, sladká paprika, 50g tuku, zelená petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Šunku rozřežeme na 4 plátky a položíme na 1 hodinu do mléka,aby zjemněla. Mezitím uvaříme celer, necháme jej vychladnout a ukrojíme z něho rovněž4 plátky. Velikost šunkových a celerových řezů má být stejná. Nyní uděláme ze 3 lžic mléka a mouky těstíčko, které osolíme a opaprikujeme. Nejprve v něm obalíme plátek šunky, na ten položíme celerový a oba znovu obalíme: Osmažíme ..
INGREDIENCE: 90 g brambor čisté váhy, 20 g hladké mouky, 30 ml mléka, 1/10 vejce, 100 g vařené uzené krkovičky, 20 g sádla, česnek, sůl, pepř, majoránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nastrouháme na jemné struhadle, necháme ustát a vodu scedíme. Do brambor přidáme mléko, mouku, vejce, uzené na kostičky, utřený česnek, sůl, majoránku a mletý pepř. Těsto rozmícháme, nalijeme na rozehřátou pánev s tukem a po obou stranách opečeme. ..
INGREDIENCE: 1 středně velká kapusta, sůl, 20 g másla, 150 g housky, 1/16 l mléka, 2 vejce, 4 zrnka tlučeného pepře, 60 g vařeného uzeného masa, 30 g cibule, 150 g strouhanky dovnitř, 2 vejce a strouhanka na obalení, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu zbavíme zvadlých listů, spaříme ji a pak vložíme do čisté a vařící osolené vody. Uvaříme doměkka a dáme na síto dobře okapat. Potom kapustu jemně usekáme nebo umeleme na masovém strojku. V míse si umícháme máslo se solí, přidáme vejce, v mlé ..
INGREDIENCE: 5 lžic oleje, 2 lžíce kečupu, 3 kapky tabaska, 3 cl rumu nebo whisky, 1 lžička nahrubo umletého pepře, 1 lžíce citr. šťávy, 1 rozdrcený česnek, 8 tenkých hovězích nebo vepřových plátků, 100 g šťovíkových nebo špenátových listů. POSTUP PŘÍPRAVY: Z oleje, kečupu, tabaska, pepře, citr. šťávy, rumu a česneku umícháme marinádu, do které vložíme plátky. Dáme asi na 4-5 hodin do lednice marinovat. Maso poté vyjmeme z marinády a necháme okapat. Obložíme listy šťovíku nebo špenátu. Plátky sv ..
INGREDIENCE: Na těsto: 6 vajec, 100 g mandlí 250 g jemné hořké čokolády, 70 g másla, 140 g cukru, 2 lžíce rumu, 50 g ovesných vloček, 2 lžíce mouky, 1 sáček do pečiva. Na náplň a ozdobu: 2 lžíce rumu, 2 lžíce ovesných vloček, 1 lžíce másla, 100 g jemné hořké čokolády, ½ l šlehačky, 1 sáček vanilkového cukru, 12 plátků čokolády, kakao. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Mandle spaříme a sloupneme slupku. Jádra umeleme nebo nasekáme naj ..
INGREDIENCE: 4 jehněčí kotlety, 1 citron, 6 lžic olovového oleje, sůl, pepř, 1 lžička tymiánu, 400 g brokolice, 1 cibule, 2 lžíce másla, ¼ l pomerančové šťávy, 2 lžíce masového vývaru, 2 lžíce pomerančové marmelády. POSTUP PŘÍPRAVY: Z citronu vymačkáme šťávu, smícháme s olejem, pepřem a tymiánem a kotlety v tomto základu asi 45 minut marinujeme. Omytou a očištěnou brokolici rozebereme na růžičky a krátce spaříme ve vroucí vodě. Nakrájenou cibuli podusíme, přidáme brokolici, 3 lžíce vody a 1 ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA