INGREDIENCE: 8 rajčat, 40 g másla promíchaného s provensálskými bylinkami, 100 g parmezánu, olej na potření plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu rozehřejeme na 200 stupňů. Pečící plech potřeme olejem. Vršek rajčat nařízněte do hloubky asi 1/2 cm ve tvaru kříže. Položte je na plech řezem nahoru a přibližně 15 minut je pečte. Potom do řezu vložte lžičku bylinkového másla. Parmezán jemně nahoblujte (nebo nastrouhejte) a posypte jím rajčata. Zvyšte teplotu na 250 stupňů a přibližně 5 minut nejlépe pod gr ..
INGREDIENCE: 500 g mladých kopřiv, 60 g másla, 100 g cibule, 2 lžíce hladké mouky, 4 dl kuřecího vývaru, 2 dl mléka, 2 dl šlehačky, muškátový oříšek, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmažíme, zalijeme studeným vývarem, povaříme, přidáme mléko a najemno nasekané mladé kopřivy, sůl a koření. Na talíři zjemníme kopečkem šlehané smetany. Můžeme podávat místo polévky. ..
INGREDIENCE: 350 g sterilovaných žampionů, 50 g másla, 150 g nivy, 2 lžíce smetany, strouhaný křen, 2 lžíce pažitky, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, strouhanou nivu a smetanu ušleháme do pěny, přidáme nastrouhaný křen, podle chuti okořeníme ještě bílým pepřem a přisolíme. Pomazánkou plníme kloboučky žampionů, vychladíme a s pomocí párátek zdobíme zeleninou, kterou máme právě k dispozici. ..
INGREDIENCE: Těsto - 500g hl. mouky, 2 žloutky, 1 lžička soli, ½ dl oleje. Kvásek - 3 dl mléka, 1 lžička cukru, 40g droždí. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme, promícháme se solí, přidáme žloutky, kvásek a dobře propracujeme. Hotové těsto nenecháme kynout ale hned ho rozdělíme, vyválíme, dáme na dva vymaštěné plechy. Obložíme je tím co zrovna máme doma (fantazii se meze nekladou, určitě to bude chutnat), okraje potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 20 dkg zelí, 10 dkg mletého masa, 1 rohlík, sůl, mletý pepř, 1 vejce, 1/4 cibule, 1/2 stroužku česneku, 2.5 dkg másla, 5 dkg strouhanky, 1/2 vejce, 7.5 dkg oleje na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Povařené zelí umeleme na strojku, přidáme mleté maso, máčené a vymačkané žemle, sůl, pepř, osmahnutou cibuli, česnek, vajíčka a trochu strouhanky. Z vypracovaného těsta tvoříme omočenou rukou ploché karbanátky, obalujeme je ve vejci a strouhance a smažíme na tuku. ..
INGREDEINCE: 800 g skopového masa, 2 cibule, 700 g másla, sůl, 4 stroužky česneku.POSTUP PŘIPRAVY: Maso potřeme česnekem utřeným se solí a opečeme na másle. Pak k němu přidáme na pekáček na kolečka nakrájenou cibuli podlijeme horkou vodou a pečeme v troubě za občasného podlévání doměkka. Ke konci necháme téměř vysmáhnout, aby šťáva získala pěknou barvu a byla chutná, a pak ještě podlijeme. Podáváme s knedlíkem nebo lepenicí. ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřových jater; 100g slaniny, 2 větší cibule, 5 rajčat, 4 zelené papriky, hladká mouka, sůl, mletý pepř, drcený kmín, 2-3 feferonky.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra nakrájíme na plátky a promícháme se lžící hladké mouky. Slaninu nakrájíme na kostičky a v kastrolku rozškvaříme. Na rozpálenou slaninu vložíme připravená játra a restujeme. Pak přidáme na proužky nakrájenou papriky, na kolečka nakrájená rajčata a podusíme. Podle potřeby zředíme vodou nebo vývarem, necháme přejít varem a pod ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 120 g moučkového cukru, 2 vejce, 40 g droždí, 1/4 l mléka, l lžíce cukru, 200 g másla nebo rostlinného tuku.Náplň: 300 g mletého máku, 4 dl mléka, 100 g cukru, l lžíce medu, vrchovatá lžíce másla, l lžíce švestkové marmelády, l lžíce rumu, rozinky a sekané oříšky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, rozdrceného droždí, lžíce cukru a lžíce mouky umícháme kvásek a necháme ho zkynout. Mouku promícháme se špetkou soli, cukrem, vejci, vzešlým kváskem a n ..
INGREDIENCE: 1/2 kg tresky, 75 ml mléka, 1/2 vejce, 75 g hladké mouky, 1/4 lžíce soli, 50 ml olivového oleje, 100 g nasekaných žampiónů, 1.5 lžíce másla, 1/2 lžíce citrónové šťávy, 50 g mandlí, 1 lžíce pažitky .POSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme vejce a smícháme s mlékem. Přidáme mouku a sůl. Rozporcovanou tresku obalíme ve vzniklé směsi. Na pánvi rozpálíme olej a rybu krátce osmahneme. Mezitím si připravíme ostatní přísady a na středním plameni je 6 minut povaříme. Rybu přeneseme na talíř a posypeme žam ..
INGREDIENCE: 4 čerstvá vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce polohrubé mouky, pruh alobalu, máslo na potření a mouka na posypání, ořechy na povrch.Krém: 120 g másla, 150 g mletých ořechů, 70 v moučkového cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky vyklepneme do šlehači nádoby, žloutky dáme zvlášť. Bílky dohusta ušleháme, přidáme cukr a žloutky s moukou. Stále šleháme. Hustou pěnu nalijeme na pomaštěný a moukou vysypaný alobal, položený na plechu. Ihned vložíme do dobře rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Pak vyjmeme, ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA