Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY SLANÉ | ŠKVARKOVÉ PLACKY IV

INGREDIENCE: 500 gramů strouhaných vařených brambor, 200 gramů hladké mouky, trochu soli, jedno až dvě vajíčka, škvarky podle chuti, Na dochucení pak postačí majoránka, česnek nebo jiné koření podle chutí. POSTUP PŘÍPRAVY: Z brambor, mouky, soli a vajec uhněteme těsto, do kterého přidáme škvarky. To poté dochutíme vybraným kořením a rozdělíme na menší díly, ze kterých v ruce vytvarujeme placky. Do pánve nalijeme větší množství oleje, který hodně rozpálíme. Do olejové lázně vložíme připravené ..

MOUČNÍKY SLANÉ | DOMÁCÍ CHLEBA (Od Jarušky)

INGREDIENCE: 3 hrnky hladké mouky, 1 ½  hrnku vody, ½ lžičky sušeného droždí, 1 ½ lžičky soli, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse smícháme všechny sypké suroviny (sůl, mouku a droždí). Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučněnou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho posypeme moukou a necháme chvíli odpočinout. Následně těsto vytvarujeme do boch ..

MOUČNÍKY SLANÉ | DOMÁCÍ BULKY SE SÝREM (Od Zdenky K.)

INGREDIENCE: 2 a ¼ hrnku hl. mouky, balíček droždí v prášku, 250 ml vody, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, balíček plátkového sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme v míse všechny sypké ingredience (mouku, droždí, cukr, sůl) a přidáme vodu. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou. Poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech, necháme ještě na pečícím papíru kynout 20 minut. Pak položíme navrch každé bulky plátek sýra a pečeme v troubě 20 minut na cca 200 °C. ..

ZELENINA | KAPUSTOVÉ ZÁVITKY S VINNOU KLOBÁSOU A RAJČATOVÝM PROTLAKEM

INGREDIENCE: l menší hlávka kapusty, 200 g vařeného hovězího masa, 200 g vinné klobásy, l cibule, l žemle, 2 lžíce oleje, vývar, strouhaný sýr, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rajského protlaku, 50 g másla na vymazání, l vejce, trochu strouhanky, pepř, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji podusíme jemně nasekaný česnek a petrželku, pak přidáme vytlačenou vinnou klobásu a ve vývaru namočenou vymačkanou žemli. Opepříme, osolíme, spojíme vejcem a vmícháme drobné Kostičky vařeného hovězího mas ..

ZELENINA | KYJEVSKÁ OMELETA.

INGREDIENCE: l menší květák nebo 300-400 g brokolice, 3 lžíce oleje, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 4 vejce, 0,1 l mléka, několik snítek kopru nebo petrželky, sůl, pepř, rajčata na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný květák nebo brokolici dobře omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm šunku nakrájenou na nudličky, přidáme růžičky květáku či brokolice a krátce osmahneme. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce, osolenými a opepř ..

MOUČNÍKY SLANÉ | BANÁNOVÁ PIZZA (Pro děti)

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 5 banánů, 400 g strouhaného sýra, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme na vymazaný plech a povrch pokapeme olejem. Posypeme je částí sýra a poklademe kolečky banánů. Navrch nasypeme zbylý sýr a dáme péci. ..

NÁPOJE ŠŤÁVY | BEZINKOVÝ SIRUP (Od Katariny z Trenčína)

POSTUP PŘÍPRAVY: Nazbierame bazové kvety. Vyberáme čisté, nezaprášené, bez vošiek a inej hávede. Zbierame opatrne, peľ sa snažíme uchovať na kvetoch . Kvety neumývame. Vložíme ich do čistej nádoby, zalejeme vodou a zaťažené (napr. iným hrncom s vodou) necháme 24 hodín luhovať v chladnej miestnosti. Ak nezabudneme, môžeme dva-tri krát rukou premiešať a potlačiť. Po 24 hodinách dáme na 30 minút povariť, precedíme, odmeráme množstvo tekutého výluhu a na jeden liter výluhu pridáme 0,7kg kryštá ..

MOUČNÍKY SLANÉ | OŠKVARKOVÉ PAGÁČE (Od Magdy z Galanty)

POSTUP PRIPRAVY: Z 300 ml teplého mlieka, štipky cukru a kocky kvasníc si pripravíme kvások. Do misy preosejeme 1 kg hladkej múky, posolíme 2 čajovými lyžičkami soli, pridáme 1celé vajce a 2 vaječné žĺtka, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Prikryté dáme na 45 minút vykysnúť do tepla. 600 g pomletých kvalitných oškvarkov rozdelíme na 5 častí. (Ak sú moc suché, pridáme bravčovú masť, tak aby sa masa dala natierať.) Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na veľkosť dosky a natr ..

ZELENINA | KAPUSTOVÉ KARBANÁTKY

INGREDIENCE: l kapusta, 250 g mletého masa nebo 200 g měkkého salámu, 2 vejce, 50 g slaniny, l cibule, 3 stroužky česneku, strouhanka na zahuštění a obalení, 1/2 lžičky kari, špetka pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu dáme do vody a 30 minut vaříme. Pak ji vyjmeme, necháme okapat a vychladnout a ještě vymačkáme zbylou vodu. Kapustu nasekáme na prkénku nebo ji rozemeleme. K umleté kapustě přidáme mleté maso nebo velmi jemně nakrájený salám, osolíme, okořeníme, vmícháme dvě vejce, ve ..

ZELENINA | PLNĚNÉ KEDLUBNY

INGREDIENCE: 8 kedluben, 100 g krůtího salámu, 100 g pečeného kuřecího masa a 50 g anglické slaniny, 30 g strouhanky, l vejce, strouhaný muškátový oříšek, 20 g másla, pepř, trochu hladké mouky, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé oloupané kedlubny podusíme. Seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Krutí salám, pečené kuřecí maso a anglickou slaninu umeleme, smícháme s vydlabanou dření, zahustíme strouhankou a okořeníme pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak spojíme vejcem a podle chuti dosolí ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz