INGREDIENCE: 500 gramů strouhaných vařených brambor, 200 gramů hladké mouky, trochu soli, jedno až dvě vajíčka, škvarky podle chuti, Na dochucení pak postačí majoránka, česnek nebo jiné koření podle chutí. POSTUP PŘÍPRAVY: Z brambor, mouky, soli a vajec uhněteme těsto, do kterého přidáme škvarky. To poté dochutíme vybraným kořením a rozdělíme na menší díly, ze kterých v ruce vytvarujeme placky. Do pánve nalijeme větší množství oleje, který hodně rozpálíme. Do olejové lázně vložíme připravené ..
INGREDIENCE: 3 hrnky hladké mouky, 1 ½ hrnku vody, ½ lžičky sušeného droždí, 1 ½ lžičky soli, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse smícháme všechny sypké suroviny (sůl, mouku a droždí). Poté přidáme vodu a znovu promícháme. Mísu s těstem přikryjeme folií a necháme 12-18 hodin kynout. Těsto vyndáme z mísy na pomoučněnou desku a přeložíme několikrát strany přes sebe. Pak ho posypeme moukou a necháme chvíli odpočinout. Následně těsto vytvarujeme do boch ..
INGREDIENCE: 2 a ¼ hrnku hl. mouky, balíček droždí v prášku, 250 ml vody, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, balíček plátkového sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme v míse všechny sypké ingredience (mouku, droždí, cukr, sůl) a přidáme vodu. Vypracujeme těsto a necháme 1 hodinu kynout pod utěrkou. Poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech, necháme ještě na pečícím papíru kynout 20 minut. Pak položíme navrch každé bulky plátek sýra a pečeme v troubě 20 minut na cca 200 °C. ..
INGREDIENCE: l menší hlávka kapusty, 200 g vařeného hovězího masa, 200 g vinné klobásy, l cibule, l žemle, 2 lžíce oleje, vývar, strouhaný sýr, 2 stroužky česneku, 3 lžíce rajského protlaku, 50 g másla na vymazání, l vejce, trochu strouhanky, pepř, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji podusíme jemně nasekaný česnek a petrželku, pak přidáme vytlačenou vinnou klobásu a ve vývaru namočenou vymačkanou žemli. Opepříme, osolíme, spojíme vejcem a vmícháme drobné Kostičky vařeného hovězího mas ..
INGREDIENCE: l menší květák nebo 300-400 g brokolice, 3 lžíce oleje, 100 g šunky nebo šunkového salámu, 4 vejce, 0,1 l mléka, několik snítek kopru nebo petrželky, sůl, pepř, rajčata na ozdobení. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný květák nebo brokolici dobře omyjeme, rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm šunku nakrájenou na nudličky, přidáme růžičky květáku či brokolice a krátce osmahneme. Zalijeme vejci rozšlehanými v mléce, osolenými a opepř ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, 5 banánů, 400 g strouhaného sýra, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme na vymazaný plech a povrch pokapeme olejem. Posypeme je částí sýra a poklademe kolečky banánů. Navrch nasypeme zbylý sýr a dáme péci. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nazbierame bazové kvety. Vyberáme čisté, nezaprášené, bez vošiek a inej hávede. Zbierame opatrne, peľ sa snažíme uchovať na kvetoch . Kvety neumývame. Vložíme ich do čistej nádoby, zalejeme vodou a zaťažené (napr. iným hrncom s vodou) necháme 24 hodín luhovať v chladnej miestnosti. Ak nezabudneme, môžeme dva-tri krát rukou premiešať a potlačiť. Po 24 hodinách dáme na 30 minút povariť, precedíme, odmeráme množstvo tekutého výluhu a na jeden liter výluhu pridáme 0,7kg kryštá ..
POSTUP PRIPRAVY: Z 300 ml teplého mlieka, štipky cukru a kocky kvasníc si pripravíme kvások. Do misy preosejeme 1 kg hladkej múky, posolíme 2 čajovými lyžičkami soli, pridáme 1celé vajce a 2 vaječné žĺtka, vykysnutý kvások a vypracujeme cesto. Prikryté dáme na 45 minút vykysnúť do tepla. 600 g pomletých kvalitných oškvarkov rozdelíme na 5 častí. (Ak sú moc suché, pridáme bravčovú masť, tak aby sa masa dala natierať.) Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na veľkosť dosky a natr ..
INGREDIENCE: l kapusta, 250 g mletého masa nebo 200 g měkkého salámu, 2 vejce, 50 g slaniny, l cibule, 3 stroužky česneku, strouhanka na zahuštění a obalení, 1/2 lžičky kari, špetka pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kapustu dáme do vody a 30 minut vaříme. Pak ji vyjmeme, necháme okapat a vychladnout a ještě vymačkáme zbylou vodu. Kapustu nasekáme na prkénku nebo ji rozemeleme. K umleté kapustě přidáme mleté maso nebo velmi jemně nakrájený salám, osolíme, okořeníme, vmícháme dvě vejce, ve ..
INGREDIENCE: 8 kedluben, 100 g krůtího salámu, 100 g pečeného kuřecího masa a 50 g anglické slaniny, 30 g strouhanky, l vejce, strouhaný muškátový oříšek, 20 g másla, pepř, trochu hladké mouky, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé oloupané kedlubny podusíme. Seřízneme vršky a vnitřky vydlabeme. Krutí salám, pečené kuřecí maso a anglickou slaninu umeleme, smícháme s vydlabanou dření, zahustíme strouhankou a okořeníme pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Pak spojíme vejcem a podle chuti dosolí ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA