POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg mletého masa ještě jedou přemeleme najemno. Přidáme na kostičky nakrájenou 1 červenou, 1 zelenou a 1 žlutou papriku, 200g na kostičky nakrájený točený salám, 200g na kostičky nakrájený tvrdý sýr, 1 větší nakrájenou a osmaženou cibuli, 2 vejce, trochu strouhanky a trochu hl. mouky, osolíme, opeříme a dle chuti přidáme koření Harmonie. Uděláme jednu nebo dvě šišky které vložíme na pekáč vyloženy příčně špejlemi (sekaná se nepřichytne). Pečeme v předehřáté troubě za občasného ..
INGREDIENCE: Hlávka kapusty, hl. mouka, vejce, strouhanka, česnek, sůl, majoránka, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávku kapusty zbavíme velkých listu, které si uschováme na závitky. Vzniklou hlávku rozkrojíme na čtvrtky. Vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme do poloměkka. Dáme dobře okapat a pak je ještě osušíme. Připravíme si suroviny na trojobal. Do vajíčka zašleháme utřený česnek a prsty rozmělněnou špetku majoránky. Usmažíme jak řízky. Příloha: bramborová kaše. ..
INGREDIENCE: 150g másla nebo margarinu, 280g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 3 vejce, 75g škrobové moučky, 1 rovná lžička prášku do pečiva, 500g nízkotučného tvarohu, 100 ml grapefruitové šťávy, 4 plátky čiré želatiny, 200g smetany ke šlehání, 3 grapefruity, 1 balíček červené dortové polevy (pro 250 ml tekutiny). POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk, 150g cukru, vanilkový cukr a sůl ušleháme do pěny. Postupně vmícháme vejce. Smícháme mouku, škrob a prášek do pečiva a po částech přidáváme do hmoty. Těsto v ..
INGREDIENCE: 500g hovězích plátků z kýty, sůl, pepř, 500g frankfurtských párků, 200g slaniny, hořčice, olej, cibule, okurka, máslo, hl. mouka, rajčatový protlak nebo kečup, vývar, smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátky po obvodu lehce nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a poklademe párky, cibulí pokrájenou na plátky, špalíčky slaniny a okurky. Plátky stočíme do závitku a vložíme na rozehřátý olej. Lehce je poprášíme moukou, přidáme protlak nebo kečup, podlijeme vývarem a du ..
INGREDIENCE: 500 g jehněčí plece bez kosti, 75 g škvařeného vepřového sádla, 100 g cibule, 1,5 kg brambor (neloupaných), sůl, mletý pepř, 5 dl vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Plecko vypereme, nakrájíme na kostky, dáme do přiměřeně velkého kastrolku, podlijeme horkou vodou, osolíme, opepříme a necháme zvolna dusit. Cibuli nakrájíme na kolečka, na sádle do zlatova usmažíme, přidáme oloupané na čtvrtky nakrájené syrové brambory. Když je maso skoro měkké přidáme k němu brambory s cibulí a vše dusíme do měkka. ..
NÁVOD NA OLEJ: 30g sušené natě naložíme do ½ l kvalitního oleje a ponecháme 14 dní stát za občasného promíchání. Poté slijme a přefiltrujeme. Tímto olejem si mažeme údy, záda a při bolestech hlavy čelo. ČAJ: 3 lžičky suché drcené natě přelijeme ¼ l vařící vody a ponecháme asi 15 minut odstát. Popíjíme jeden šálek denně proti nadýmání, žaludečním křečím, pro uklidnění, při migrénách a bolestem hlavy. NÁLEV VE VÍNĚ: 30g sušené natě naložíme na jeden týden do jednoho litru kvalitního bílé ..
INGREDIENCE: 4 libové hovězí roštěnky, cibule, chilli koření, 2 lžíce hořčice, 3 lžíce kečupu, olej, červené víno, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Roštěnky naklepeme vlhkou paličkou a přes vlákno nakrájíme na menší hranolky. Opékáme na rozehřátém oleji na teflonové pánvi. Před dopečením přidáme na kolečka pokrájenou cibuli a dopečeme. V šálku promícháme hořčici, kečup a koření a přilijeme asi 2 dl vína. Nálevem zalijeme maso a ještě chvilku podusíme. ..
1) Vzhled starších brambor oživíme několika kapkami octa nebo citronové šťávy přidáním do vody při vaření. 2) Chuť vylepšíme stroužkem česneku nebo natěmi. 3) Kmín při vaření dodá nejenom aroma ale potlačuje některé škodliviny. 4) Vaříme-li velké brambory – vbodneme do každé kovovou jehlici (k přípravě masových závitků). Nebudeme mít brambory na povrchu uvařené a ve středu syrové (nedovařené). 5) Šťavnatý salát i z moučných brambor docílíme tak, že do uvařených a nakrájených vmícháme 6) v troše ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zkusíme je trochu odlehčit ! Místo 200g slaniny dáme jen 100g a 150g vařeného uzeného masa. Slaninu drobně nakrájíme a do sklovita rozškvaříme. Na ni opečeme kostičky ze 6 starších rohlíků. Vysypeme do mísy i s tukem a zalijeme 4 vejci rozkvedlanými s 1/3 l mléka. Necháme asi 10 minut vsáknout. Pak přidáme nakrájené uzené maso a asi 300g hrubé mouky s trochou soli. Příliš nesolíme, někdy vůbec ne, protože slanina i uzené bývají různě slané. Dobře promícháme a necháme asi ¼ ..
INGREDIENCE: 1 balení lístkového těsta, 1 zmražený špenát, 1 velká cibule, 1 lžíce hl. mouky, mléko, 150g slaniny, 2 vejce, sůl, pepř, 2 stroužky česneku, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Špenát necháme mírně rozmrazit v sáčku. Na rozškvařených kostičkách slaniny osmáhneme jemně nakrájenou cibuli, vsypeme mouku a za stálého míchání usmažíme jíšku. Zalijeme ji trochou mléka, přidáme špenát, promícháme a povaříme. Pak ochutíme solí, pepřem a prolisovaným česnekem, vyklepneme jedno vejce a podle potřeb ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA