INGREDIENCE: 500 g předního hovězího masa, sůl, 4-5 mrkví, 2 cibule, 700 g brambor, 30-50 g másla, mletý pepř, (mléko).POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso uvaříme ve slané vodě do poloměkka, potom přidáme mrkev, cibuli, na kostky nakrájené brambory a vše povaříme, až je maso měkké. Zeleninu a brambory rozemeleme na kaši, přidáme máslo, mletý pepř a podle potřeby sůl. Příliš hustou zeleninovou kaši zředíme teplým mlékem. Porce masa nakrájené na plátky pokládáme na zeleninovou kaši a podáváme. ..
INGREDIENCE: 750 g rybího filé (nebo 2 krabičky rybích prstů), hladká mouka, sůl, citrónová šťáva, mletý kmín, sladká paprika, olej, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí filé nakrájíme na hranolky, pokapeme je citrónem, osolíme, lehce poprášíme mletým kmínem a obalíme v hladké mouce. Na pánvi rozehřejeme olej a filé osmažíme po všech stranách dozlatova. Během smažení můžeme lehce poprášit paprikou tak, aby se však paprika nedostala do oleje, zhořkla by. Hotové filé necháme okapat na ubrousku, na talí ..
INGREDIENCE: 100 g rýže, 80 g libového vepřového masa, 10 g másla, 50 g mrkve, kopr, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Na drobné kousky nakrájené maso dusíme s mrkví do poloměkka. Přidáme přebranou, spařenou rýži, podlijeme netučným vývarem z kostí, osolíme, promícháme a v troubě dusíme doměkka. Přidáme máslo a posypeme sekaným koprem. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 30 g másla, 1 sardel, trochu mléka, 1 žemle, pepř, hořčice, 1 lžička petrželky. Těsto na obalení: 120 g tuku, 120 g hl. mouky, 1 žloutku, 1 lžička citrónové šťávy, 3 lžíce vody, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky a z tuku a z ostatních přísad vypracujeme obvyklým způsobem lístkové těsto, dvakrát je přeložíme, necháme odpočinout a pak vyválíme na plát. Krájíme čtverce tak veliké, aby se do každého dalo zabalit vejce. Vejce uvaříme natvrdo, rozpůlíme po délce a vybereme žloutky, kt ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 3 lžíce kořenové zeleniny, l lžíce másla a 3 lžíce oleje, l cibule, l lžíce sladké papriky, sůl, kelímek zakysané smetany, 2 lžíce hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Oškubanou, vykuchanou a očištěnou slepici rozdělíme na porce, vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme 3 lžíce kořenové zeleniny a uvaříme doměkka (nejlépe v tlakovém hrnci). Měkkou slepici vyjmeme z vývaru, necháme okapat, vykostíme a zbavíme kůže (někdo však kůži rád). Máslo a olej rozehřejeme, ..
INGREDIENCE: 1 kg kysaného zelí, hladká mouka, sůl, olej na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál vysypeme kysané zelí a zasypeme hladkou moukou. Vzniklou hmotu prohněteme, až se přestane lepit. Potom vyválíme tenkou 2-3 mm vrstvu, nakrájíme na obdélníčky 2x6 cm nebo na jiné obrazce a pečeme po obou stranách na rozpáleném oleji dozlatova. Podle chuti přisolíme. Podáváme s bylinkovým čajem, pivem, nebo bílým vínem. ..
REVMATISMUS: Použijeme pepř. Do obkladu dáme kašičku z pepře a přiložíme na bolestivá místa. Zde jej ponecháme asi 15 minut nebo tak dlouho, dokud nás nezačne pokožka pálit. Aplikujeme jednou denně. PŘI TRÁVICÍCH PROBLÉMECH: Pomáhají kmínová či koriandrová semínka. Rozmělníme je na pastu a tu vmasírujeme do kůže v oblasti pupku. Necháme asi půl hodiny působit. Opakujeme 2 x za den, dokud přízraky trvají. PŘI CELKOVÉ ÚNAVĚ: Bazalková kašička, přidaná do lázně nebo inhalovaná, umocní energii a obn ..
INGREDIENCE: 500 g červené řepy, l cibule, 30 g másla, 1/8 l kyselé smetany, lžička octa, l lžíce hladké mouky, lžička cukru, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu uvaříme v osolené vodě, oloupeme ji a nastrouháme nahrubo. Cibuli drobně pokrájíme a zpěníme na másle. Pak k ní přidáme strouhanou řepu. Podusíme, okyselíme octem, osolíme, přisladíme a nakonec přilijeme smetanu, zahuštěnou moukou. Ještě chvíli dusíme. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 400 g kuřecích jater, 1 malá cibule, 2 jablka, 1 lžička másla nebo tuku, 1 lžíce curry, 2 lžíce bílého vína, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájenou cibuli orestujeme na tuku, přidáme drůbeží játra, zprudka orestujeme asi 2-3 minuty. Vyndáme a na zbylém výpeku rozdusíme oloupaná nakrájená jablka, do kterých přidáme curry, zastříkneme bílým vínem, dochutíme solí a pepřem. Když jsou jablka rozdušená, na posledních pár minut přidáme játra. Příloha: rýže ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole, koupíme raději větší, dáme do tlakového hrnce, přidáme dostatečné množství vody, nadrobno nakrájenou mrkev, rozmarýn, nakrájený petržel, bazalku, šalvěj, případně tymián a 1hod. vaříme v přetlakovém hrnci. Posolíme a necháme částečně vychladnout. Do vlažných fazolí přidáme hodně dobrého salátového olivového oleje, trochu strouhaného parmazánu a servírujeme jako přílohu k masu, nebo i jako předkrm. Dobré i druhý den. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA