INGREDIENCE: 500g kyselého zelí, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce hl. mouky, ml. paprika, 60g rajského protlaku, 200g mletého vepřového masa, 100g rýže, sůl, 1 vejce, 2 stroužky česneku, ml. pepř, 4 větší zelné listy, 50g uzené slaniny, 400g spišské klobásy, 1 hustá smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené kyselé zelí zahustíme jíškou, kterou jsme si připravili z 1 lžíce sádla, cibule, mouky a ml. papriky. Zelí dochytíme rajským protlakem a chvilku ještě povaříme. Do mletého vepřového masa zamícháme uv ..
INGREDIENCE: 300g polohr. mouky, 50g tuku Hery, 2 žloutky, sůl, 20g droždí, 10g cukru, mléko, kmín, 20g tuku na plech. POSTUP PŘÍPRVY: Do mouky přidáme Heru, žloutky, sůl, droždí smíchané s cukrem, trochu vlažného mléka, a zpracujeme husté těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout. Vykynuté těsto rozdělíme na pomoučněném vále na 20 stejných dílů. Každý díl rukou vyválíme na tenký váleček a zformujeme do tvaru preclíku. Preclíky poklademe na vymaštěný plech a necháme ještě nakynout. Před pečením ..
INGREDIENCE: 5g oleje, 10g cibule, 10g droždí, 4 dl netučného vývaru z kostí, 30g pórku, sůl, ml. černý pepř, 3g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme rozdrobené droždí, a ještě opražíme. Zalijme netučným vývarem z kostí, přidáme očištěný nakrájený pórek, osolíme, okořeníme a uvaříme do poloměkka. Polévku zahustíme na sucho opraženou moukou a dovaříme. ..
INRGEDIENCE: 2 dl mléka, 2 dl vody, sůl, 40g másla, 200g hrubé mouky, 2 vejce, 200g vařených propasírovaných brambor, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko, vodu, trošku soli a tuk necháme v kastrolu převařit. Za stálého míchání přisypeme mouku až vznikne hustá kaše. K polovychladnuté kaši přidáváme po jednom vejce a propasírované barmbory, dobře vypracujeme. Z těsta formujeme malé kuličky, které smažíme v rozpáleném oleji nebo ve fritéze. ..
INGREDIENCE: 2 větší cibule, 100 g sádla, 1,5 kg brambor, 3 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru z masa nebo kostí, majoránka, sladká mletá paprika, pepř, sůl, česnek, kmín.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na poloviční dávce sádla dozlatova. Přidáme papriku, zpěníme ji a zalijeme vývarem. Oškrábané brambory nakrájíme na větší kostky, přidáme je do základu, okořeníme kmínem, pepřem a utřeným česnekem a osolíme. Dusíme pod poklicí do poloměkka. Pak zahustíme světlou jíš ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 10g šunky, 3g hladké mouky, 2 lžíce mléka, 40g telecího, hovězího nebo libového vepřového masa, 5 g másla, petrželka, rajče na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Dušené maso, šunku a uvařené žloutky umeleme, spojme bešamelem, podle chuti osolíme. Můžeme přidat trochu rajčatového protlaku. Naplní naplníme půlky bílků. Naplněné posypeme pažitkou nebo petrželkou a ozdobíme plátkem rajčete. U žlučníkové diety nepřidáváme do masové náplně žloutky. ..
INGREDIENCE: 1 kg větších syrových brambor, 1 vejce, 100-150 g hladké mouky, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, drcený kmín, majoránka, ztužený tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, přidáme vejce, podle potřeby mouku, česnek utřený se solí, pepř, kmín a rozemnutou majoránku. Dobře promícháme a na horkém tuku po obou stranách opékáme jako tenké placky. Těsto můžeme také nalít na pekáček s rozehřátým tukem a upéci v troubě dozlatova. Získáme tzv. bramborník, který pře ..
INGREDIENCE: 1 hovězí oháňka, 1/2 sáčku zmrazené kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 lžíce rajského protlaku, 100 žampiónů, sklenka dezertního vína, sklenka koňaku, 1 bobkový list 1 lžičky pepře, několik zrnek nového koření, olej, 1 lžičky kmínu, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí oháňku přesekneme na menší kousky, vložíme do tlakového hrnce, zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme pokrájenou cibuli a vaříme asi hodinu. Po hodině hrnec otevřeme, přilijeme vodu, přidáme kořenovou zeleninu, bobkový l ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Můžeme smíchat nejrůznější zeleninu, kterou najdeme v ledničce. Např. 1 cukinu, 1melanzánu, mrkev, 1 papriku, artyčoky, trochu mraženého hrášku, trochu žampionů nebo sušených hub, případně 2 rajčata a pod. Nebo: Jenom 3-4 střední cukiny, nebo 1 cukinu a žampiony, nebo 1 lilek a 2 cukiny, nebo co doma máme a jak chceme. Zeleninu omyjeme a nakrájíme nadrobno. Do většího kastrolu dáme trochu oliv. oleje, 2 nakrájené stroužky česneku, drobně nasekanou větší cibuli, kterou necháme zp ..
INGREDIENCE: 250 g tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 50 g másla, 250 g mouky, špetka soli..POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh, máslo, cukr a vejce utřeme, přimícháme mouku a sůl. Vpracujeme vláčné těsto, rozválíme, nakrájíme na čtverečky, plníme podle chuti různými druhy sezónního ovoce. Dáme vařit do kastrolu s horkou vodou, dokud nevyplavou na povrch. Na talíři polijeme rozpuštěným máslem a posypeme tvarohem s cukrem, nebo polijeme bílým jogurtem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA