INGREDIENCE: 500 vepřové plece, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžičky pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na malé plátky nebo na kostky, osolíme je, opepříme a posypeme kmínem. Sádlo rozpálíme, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, vhodíme připravené maso a opečeme ho po všech stranách. Pak podlijeme vodou a dusíme doměkka. V tlakovém hrnci asi 20 minut. Měkké maso vyjmeme nebo shrneme ke straně nádoby, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 150 g cukru, 150 g polohrubé mouky, neplná lžička prášku do pečiva, 3 lžíce oleje, 3 lžíce horké vody, 3 lžíce strouhaných ořechů, špetka soli a lžička citrónové šťávy, tuk a strouhanka na plech. Náplň: 200 g másla, 150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných ořechu, 4 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, balíček dětských piškotů rozdrcených válečkem, čokoládová poleva, oříšky na povrch. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve šlehači šleháme žloutky s cukrem, později, za stálého šlehání přidáme olej ..
INGREDIENCE: 20 nerozměklých plodů kiwi, 400 g cukru, 1/2 l přírodního jablečného moštu, l chemicky neošetřený citrón, 15 hřebíčků, 30 kuliček černého pepře, bílý rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Kiwi oloupeme, podélně rozpůlíme a přitom odstraníme zbytky stopek. Jablečný mošt smíchaný s cukrem přivedeme do varu. Citrón přelijeme horkou vodou, okrájíme z něj tenkou kůru a vymačkáme. Kůru nakrájíme asi na 3 mm tenké proužky. Do každé sklenice rozdělíme kiwi, citrónovou kůru, 3 hřebíčky a 6 kuliček pepře ..
INGREDIENCE: 1/2 červené papriky, ½ žluté papriky, rostlinný olej, 700 g hovězího masa, sůl, ml. Pepř, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 plátky anglické slaniny, 4 tisinky olomouckých tvarůžků, zeleninový vývar, 1 cibule, lžíce hl. mouky, lžička ml. Papriky, 3 dl piva. POSTUP PŘÍPRAVY: Papriky nakrájíme na jemné nudličky a orestujeme je na olivovém oleji v pánvi. Hovězí maso očistíme a rozkrojíme na co největší plát. Plát rozklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Poté ho p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g den předem uvařených lojovitých, nikoliv moučnatých brambor se oloupe, pokrájí na kolečka a na omastku do zlatova osmaží. 2 vejce se rozkvedlají se 2 lžícemi mouky, lžíci mléka a asi 50 g strouhaného tvrdého sýra. Vleje se to na brambory a osmaží po obou stranách jako omeleta. Podává se to se salátem nebo okurkou. ..
INGREDIENCE: 400 g vepřového ramínka, plecka nebo libovějšího bůčku, 40 g sádla, 80 g cibule, 4 lžičky sladké papriky, necelá lžička kmínu, lžička soli, 400 g kyselého zelí, 1/4 l šlehačky nebo nakyslé smetany, 30 g hladké mouky, případně trochu cukru, kdyby nám omáčka připadala příliš kyselá. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso vykostíme a pokrájíme na větší kostky. Na rozpálený tuk vložíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme – asi 10 minut, přidáme maso, opaprik ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 600g mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody, lžíce octa a kousku rozehřátého másla velikosti vlašského ořechu se uhněte těsto a zpracovává tak dlouho, dokud se nepřestane lepit na vál a na ruce. Přikryté teplým kastrolem se nechá 15 minut odpočinout. Potom se povrch potře rozpuštěným máslem a vytahuje se na placku tenkou jako hedvábný papír. Silnější okraje se odříznou nožem. Vytažené to se pokropí máslem a plní podle volby buď nakrájenými jablky, nebo tvarohem, mletými ořechy, viš ..
INGREDIENCE: 400 g polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, 1/2 kostky droždí (20 g), 100 g másla nebo rostlinného tuku, 2 dl mléka, l vejce, 750 g angreštu. Na drobenku: 3 lžíce hrubé mouky, 2 lžíce cukru, 1 vrchovatá lžíce másla nebo Hery. POSTUP PŘÍPRAVY: Do šálku teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, lžičku mouky a necháme vykynout. Mouku prošijeme do mísy, přidáme zbývající cukr, vejce, vykynutý kvásek, promícháme a přidáme rozehřáté máslo. Je-li těsto příliš tuhé, přidáme ještě ..
INGREDIENCE: 4 porce makrely, l cibule, česnek, mletá paprika, sůl, 50 g oleje, 2 dl kysané smetany, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně pokrájenou cibuli a česnek osmažíme dozlatova na oleji, zaprášíme mletou paprikou, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme opláchnuté, osušené porce l makrely a dusíme pod pokličkou téměř doměkka; podle potřeby podlijeme trochou vody. Před podáváním { zalijeme porce rozšlehanou kysanou smetanou a krátce l povaříme. Podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 500 g hlávkové kapusty, 1/2 l vývaru z kapusty, 200 g ovesných vloček, 3 stroužky česneku, 1 vejce, 50 g droždí, mletý pepř, sůl, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: V mírně osolené vodě krátce povaříme kapustové listy, které potom nadrobno nasekáme. Do vývaru z kapusty nasypeme vločky a necháme je nabobtnat. Nevsáklou vodu z vloček scedíme a vločky smícháme s kapustou, rozdrobeným droždím, rozdrceným česnekem, vejcem přidáme pepř a vše dobře promícháme. Je-li těsto řidší můžeme jej ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA