INGREDIENCE: 4 porce kapra, sl. ml. paprika, sůl, 40g másla, 4 lžíce nadrobno nakrájené zeleniny (rajčata, květák, sterilovaný hrášek , mrkev), 4 lžíce mléka, 2 vejce, 1 lžíce hl. mouky, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Jednotlivé porce kapra osolíme, posypeme paprikou a vložíme do pekáčku vymazaného máslem nebo do ohnivzdorné misky. Přidáme k nim drobně nakrájenou zeleninu, nepatrně podlijeme vodou a dusíme 20 minut troubě. V mléce rozšleháme vejce a hl. mouku, osolíme a vzniklým těstíčkem zalijeme ..
INGREDIENCE: l kg brambor, 300 g kořenové zeleniny, l velká cibule, 2 vejce vařená natvrdo, 100 g šunkového salámu, l jablko, 4 sladkokyselé okurky, šťáva z l citrónu, l lžíce hořčice, 100 g majolky, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, poté je oloupeme a necháme do druhého dne vychladnout. Zeleninu rovněž uvaříme doměkka. Brambory i kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno, vejce nasekáme, salám, jablko a okurky nakrájíme na nudličky. Vše promícháme, o ..
INGREDIENCE: 180 g moučkového cukru, 180 g másla (nebo rostlinného tuku), 180 g mandlí (mohou být i vlašské ořechy), l vejce, 2 lžíce tekutého medu, 5 lžic mléka, 1/2 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku, 2 hřebíčky (nebo l lžička prášku do perníku), 350 g hladké mouky, strouhaná citrónová kůra z celého citrónu, l vejce na potření perníčků.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku, cukr, koření, strouhané mandle (nebo ořechy) a strouhanou citrónovou kůru smícháme a zaděláme směsí rozehřátého másla, mléka, med ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra, 2 stroužky česneku, sůl, mletý zázvor, hladká mouka, vejce, strouhanka, ztužený tuk na smaženíPOSTUP PŘÍPRAVY: Kapra potřeme směsí česneku utřeného se solí a špetkou zázvoru. V chladnu necháme několik hodin odležet. Obalíme v mouce vejci a strouhance a po obou stranách usmažíme dozlatova. ..
INGREDIENCE: 350 g polohrubé mouky, 250 g másla (lžíci odebereme na vymaštění košíčků), 120 g cukru, lžička citrónové kůry, 4 žloutky.Náplň: 200 g cukru, 1/8 l vody, 200 g strouhaných mandlí nebo oříšků, 2 bílky, citrónová kůra z půlky citrónu, l lžíce rumu.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin na košíčky vypracujeme hladké těsto, necháme ho v chladu odpočinout, pak ho natlačíme tence do vymaštěných formiček košíčků a upečeme v horké troubě dobleda. Vychladlé košíčky naplníme náplní: cukr svaříme s vodou ..
INGREDIENCE: 800g mražených hranolek, 2 vejce, šálek mléka, strouhanka (ze sušeného chleba), 2 lžíce nasekané petrželky, 1 kapra asi 2 1 - 3 kg, sůl, pepř, 1 šálku poloh. mouky, olej, citrón, grilovací koření, koření na ryby. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra vykostíme a rozdělíme na kousky. Mléko s vejcem rozšleháme jako obvykle, ale do chlebové strouhanky přidáme nasekanou petrželku. Než začneme rybí kousky obalovat, osušíme je z obou stran, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím a rybím kořením. Pak pos ..
INGREDIENCE: 4 porce kapra nejlépe z hřbetu, sůl, pepř, strouhaný křen, 2 hrsti pilin z buku nebo jiné tvrdé dřevo , 3 zrnka jalovce.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapra omyjeme, posolíme a popepříme. Připravíme si hrnec na uzení. Nejlépe se hodí litinový vysoký hrnec nebo litinový pekáč. Postavíme ho na plotýnku sporáku, na dno hrnce nasypeme piliny a na ně postavíme pařák na knedlíky. Do pilin přidáme jalovcová zrna. Porce kapra položíme na pařák přiklopíme pokličkou a zapneme sporák. Po 15 minutách kapra o ..
INGREDIENCE: 50g másla, 1 l mléka, 10g cukru, trochu soli, 160g plohr. Mouky, 4 vejce, lžíce rumu, 250g oleje na smažení, trochu cukru na posypání.POSTUP PŘÍPRRAVY: Z uvedených surovin si uděláme pálené těsto. Pak vykrajujeme lžičkou zakulacené nočky, vkládáme je do rozpáleného oleje, po obou stranách je do červena vysmažíme. Vybereme je s oleje drátěnou naběračkou a necháme je odkapat. Cukrujeme je nebo sypeme čokoládou. ..
INGREDIENCE: 1. směs: 140 g jemně nastrouhaných oloupaných mandlí, 140 g moučkového cukru, 1 lžíce bílku z vejce, trochu zelené potravinářské barvy. 2. směs: 170 g moučkového cukru, 110 g strouhaných vlašských ořechů, 60 g čokolády na vaření, 1 bílek z vejce, 1 lžíce rumu. Čokoládová poleva: 90 g čokolády na vaření, 50 g tuku, 2 lžíce vařící vody. POSTUP PŘÍPRAVY: První směs (marcipán) hněteme z mandlí, moučkového cukru a bílku, můžeme přimíchat trochu potravinářské barvy. Pro druhou směs smíchá ..
INGREDIENCE: 125 g rostlinného tuku, 50 g hladké mouky, 200 g hrubé mouky,1 vejce do těsta, 8 dl mléka, 30 g cukru do těsta, sůl, mouka na poprášení, 10 g droždí, 10 g krystalového cukru hrubého, mletá skořice, lžíce rozinek, vejce na potřeni.POSTUP PŘÍPRAVY: Dvě třetiny tuku propracujeme s trochou mouky tak, aby se tuk ztužil a upravíme jej do tvaru nízkého čtverce. V jedné třetině vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme část cukru a zamícháme mouku tak, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek), k ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA