INGREDIENCE: 1 menší kapr, sůl, citron, po půl lžíce černého, zeleného a bílého pepře, hl. mouka na obalení, ½ lžičky drceného kmínu, olej a máslo na pečení, 1 sklenka bílého vína (2 dl). POSTUP PŘÍPRAVY: Připraveného kapra naporcujeme, osolíme, pokapeme citronem a necháme odležet. Pak ho posypeme všemi druhy pepře, pokmínujeme, poprášíme moukou a vložíme do pekáčku na rozehřátý olej s máslem. Pečeme asi 40 minut v troubě, pak podlijeme vínem a ještě chvíli dusíme. Jednotlivé porce opatrně ..
INGREDIENCE: 210 g polohrubé mouky, 140 g rostlinného tuku, 70 g cukru, 2 žloutky.Náplň: 1/4 l mléka, 2 žloutky, 2 lžíce hladké mouky nebo pudinkového prášku, 3 lžíce cukru, 60 g másla Poleva: 150 g moučkového cukru, šťáva z půlky citrónu.POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého tuku, cukru a žloutků vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu přikryté fólií odpočinout v chladu. Pak vyválíme plát, formičkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na pomaštěný plech a upečeme dobleda v horké troubě. Druhý den ..
INGREDIENCE: 8 plátků kapra (bez kůže a kostí), sůl, 2 lžíce másla, 1 cibule, 100 g šunky, l konzerva krabího masa (nebo několik krevet), 1/8 l mléka, 2 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, lžička sardelové pasty, hladká mouka, vejce a strouhanka na obalení ryby, 4 lžičky másla, sklenka sherry nebo ovocného vína, l citrón, 100 g oloupaných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Na rozehřátém másle osmažíme jemně nakrájenou cibuli. Když zezlátne, přidáme na nudličky nakrájenou šunku a krabí maso (nebo nasekané krevet ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 kostka droždí (40g), 120g cukru, 1 vanilkový cukr, 3 dl mléka, 3 žloutky, 150g másla, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí, špetka tlučeného anýzu, vejce na potření, mandle.POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí necháme vzejít v šálku oslazeného vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, anýz, zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme ho utěrkou a na teplém místě necháme 1-2 hodiny kynout. Vykynut ..
INGREDIENCE: 600g kapra (4 porce), 40g hrubé mouky, sůl, ml. sladká i pálivá paprika, tuk, 15g česneku.POSTUP PŘÍPRAVY: Příčně nakrájené porce kapra asi 3 cm široké potřeme po obou stranách česnekem utřeným se solí. Mouku promícháme se sladkou i pálivou paprikou, jednotlivé porce v ní obalíme a opečeme je na oleji. Příloha: vařené brambory nebo chléb. ..
INGREDIENCE: 3 žloutky, 120g cukru, 150g másla či Hery, 500g polohrubé mouky (nebo polovinu hladké a polovinu hrubé), 3 dl mléka, 40g droždí (1 kostka), hrstka rozinek a mandlí, sůl, strouhaná citr. kůra, 1 lžička jemně utlučeného anýzu, 1 vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí , lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme, přidáme citr. kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem ..
INGREDIENCE: 1 kg ryby (hodí se např. kapr, štika, úhoř), 1 svazek petrželky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, muškátový květ, 100 g másla, 3 dl bílého vína, 12 malých cibulek, 100 g malých žampiónů, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 žloutky.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z ryby rozkrájíme na porce a složíme do kastrolu Přidáme petrželku (vcelku) rozpůlené stroužky česneku kořeni, část másla a osolíme Zalijeme vínem tak aby ryba byla pokryta a na prudkém ohni přivedeme do varu. Potom plamen zmírníme a rybu dovařím ..
INGREDIENCE: Těsto č.1: 140g hl. mouky, 3 lžíce vody, 2 lžíce octa, 4 žloutky, sůl.Těsto č.2: 140g hl. mouky, 250g másla (ne tuk!).POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracujeme těsto č.1 a rozválíme na obdélník. Zpracujeme mouku a máslo pro těsto č.2 do tvaru bochánku, tento položíme na rozválený obdélník přeložíme jako dopis a rozválíme. Postup převalování alespoň 3x opakujeme (je stejný jako u listového těsta). Pak rozválíme potřeme rozšlehaným vejcem, nakrájíme na proužky a navíjíme na kovové trubičky. Pečeme ..
INGREDIENCE: 5 bílků, 5 lžic moučkového cukru, 100 g strouhám, mandlí nebo lískových oříšků, 3 lžíce polohrubé mouky, 3 lžíce tekutého rozehřátého másla.Náplň: 150 g másla, 100 g moučkového cukru, l žloutek, 3 lžíce strouhané čokolády.POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky šleháme dohusta, pak přidáme cukr, mouku s oříšky a nakonec lehce vmícháme tekuté, ale nikoliv horké máslo. Na vymaštěný plech tvoříme lžičkou malé hromádky, které pečeme v předehřáté troubě. Hromádky se v troubě roztečou do placiček. Pečené ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 120 g kokosové moučky, 120 g cukru, 120 g másla, l vanilkový cukr, kůra z l citrónu, l vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme se změklým máslem, přidáme kokosovou moučku, cukr, citrónovou kůru a vejce. Pokud l bude třeba, přidáme trochu mléka. Těsto necháme odpočinout, aby zchladlo. Pak ho vkládáme do strojku s vložkou na vánoční pečivo a tvoříme kolečka nebo esíčka. Cukroví upečeme na pomaštěném plechu v horké troubě do světležluta. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA