INGREDIENCE: 3 kg červené řepy, l větší křen, 2,5 l vody, 3 dl 8% octa, l lžička cukru, l lžička soli, l lžička semínka fenyklu (nemusí být).POSTUP PŘÍPRAVY: Řepu očistíme, odkrojíme chrást, ale kořínek necháme. Omyjeme ji, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi půl hodiny dle velikosti řepy. Pak vodu slijeme, po ochlazení řepu oloupeme a nakrájíme ozdobným nožem na nudle, proužky nebo kostičky. Řepu přelijeme nálevem, který jsme si připravili svařením vody, octa, cukru, soli a fenyklu (f ..
INGREDIENCE: 200 g dětských piškotů, 80 g pískového cukru, 4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, 60 g meruňkové marmelády, 50 g strouhaných vlašských ořechů, kakao nebo kokos na obalem.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr nasypeme do kastrůlku, zalijeme čtyřmi lžícemi vody a na malém plameni mícháme, až se cukr rozpustí. Pak zesílíme oheň a vaříme ještě 4 minuty (na tzv. slabou nit). Do mísy nasypeme piškoty rozdrcené válečkem na drobky, přelijeme je vařeným cukrem, přidáme meruňkovou marmeládu, promícháme, Zakapeme rum ..
INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 100g másla, 100g cukru, 40g droždí, ½ šálku mléka, 80g rozinek, 80g mandlí, špetka soli, citr. kůra z dobře omytého citrónu, vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme trochu soli, rozemneme v ní máslo, přidáme cukr a kůru z citrónu, kvásek z droždí, vlažného mléka a cukru, vypracujeme tuhé lesklé těsto. Na teplém místě je necháme dobře vykynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, přidáme do něj vyprané a osušené rozinky a spařené, oloupané a nasekan ..
INGREDIENCE: 5 lžic sušených hub, 300g krupek, 3 lžíce škvařeného sádla, 1 cibule, 1 lžička drceného kmínu, 5 stroužků česneku, ½ lžičky majoránky, špetka pepře, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebrané krupky propláchneme a ve větším množství vody uvaříme doměkka. Přebytečnou vodu slijeme a krupky omastíme lžící sádla. Než se krupky uvaří osmáhneme na lžíci sádla nadrobno nakrájenou cibuli a hrubě nasekaný česnek. Přidáme předem namočené houby, podlijeme vodou z hub, osolíme, vmícháme koření a dusím ..
INGREDIENCE: 1 kg uvařených brambor, 2 mrkve, 2 petržele, ½ celeru, 4 natvrdo uvařená vejce, 200g salámu, 200g vařených bílých fazolí, 200g majolky, sůl, pepř, lžička worcesterské omáčky, ½ lžičky glutasolu, 5 sladkokyselých okurek. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené studené brambory pokrájíme na kostičky, stejně nakrájíme uvařenou studenou zeleninu, salám, vejce a sterilované okurky. Směs lehce promícháme, přidáme předem namočené, uvařené a vychladlé fazole, osolíme, opepříme, zakapeme omáčkou ..
INGREDIENCE: 1 rozporcovaný kapr, 2 cibulky, 1 bobkový list, ½ lžičky tymiánu, 2 citróny nebo 4 lžíce vinného octa, hl. mouka na obaleni, olej na smažení, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Porce kapra rozložíme do mísy, osolíme je, posypeme je nadrobno nakrájenou cibulí, okořeníme tymiánem a rozdrobeným bobkovým listem, pokapeme citrónem nebo octem a necháme asi 2 hodiny odležet. Poté je obalíme v hl. mouce a na rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova osmažíme. ..
INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, špetka soli, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 150g másla, 3 žloutky, špetka tlučeného anýzu, špetka muškátového květu, hrstka rozinek máčených v rumu, hrstka spařených oloupaných a nahrubo posekaných mandlí, 1 vejce na potření vánočky před pečením. Kvásek: z 50g čerstvého droždí, ¼ l vlažného mléka a lžíce cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z přísad vypracujeme hladké těsto, které se nelepí ani na mísu ani na vál. Je-li řídké přidáme mouku. Dobře propracované těsto dáme d ..
INGREDIENCE: 250g hl. mouky, 1 lžíce sádla, 1 vejce, 1 lžička octa, špetka soli, ½ šálku vlažné vody. Náplň: 1 kg oloupaných jablk, šálek strouhanky, 1/8 másla, lžíce másla na pomaštění závinu, 4 lžíce cukru, lžička skořice, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažné vodě rozmícháme vejce, rozehřáté sádlo, ocet a sůl. Touto směsi po lžičce zaděláme moukou, a až se tekutina s moukou dobře spojí vypracujeme těsto rukama až je hladké, vláčné a nelepivé. Sv ..
Brambory, ředkvičky, melouny, salátové okurky: Odvodňují organismus, pomáhají vyplavovat škodlivé látky. Citrony, grapefruity: Odtučňují organismus. Hlávkové zelí: Čistí střeva, podporuje spalování tuků v těle. Hrušky: vyplavují škodlivé látky z těla. Celer: čistí lymfatický systém, pomáhá v boji proti celulitidě. Ovoce a zeleninu konzumujeme vždy syrové. Brambory nakrájíme na plátky, necháme vypotit a teprve potom jíme. ..
INGREDIENCE: 140 g pískového cukru, 250 g hladké mouky, l vejce, trochu mléka, vrchovatá lžička mletého a prosetého zázvoru, nastrouhaná kůra z poloviny citrónu, vrchovatá lžička prášku do pečiva.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku s práškem do pečiva smícháme s cukrem, zázvorem a nastrouhanou citrónovou kůrou. Do důlku vyklepneme vejce, přidáme trochu mléka a zaděláme husté těsto. Rukama je vypracujeme na pomoučeném vále a válečkem vyválíme plát. Formičkami vykrajujeme „zázvorkové" tvary, rozložíme je na vy ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA