INGREDIENCE: 200 g hladké mouky, 125 g másla, 100 g mouč. cukru, l lžíce kakaa, 60 g strouhaných mandlí, 1/2 lžičky skořice, 2 tlučené hřebíčky, 2 kuličky nového koření, kůra z jednoho citrónu, l žloutek, 1/2 lžičky prášku do pečivaPOSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady zpracujeme v těsto (pokud je třeba, použijeme trochu mléka, aby těsto bylo vláčné), vložíme do chladničky a necháme přikryté fólií asi hodinu odpočinut. Pak kousky těsta vtlačíme do formiček na tlapky a upečeme. Dobře upečené tlapky po ..
INGREDIENCE: 150 g kapra, 2lžíce bílého přírodního vína, 2-3lžíce přírodního révového vína, 20 g celeru, 20 g pórku, 20 g cibule, bobkový list, sůl, pepř, netučný vývar, pokud by se nám zdál nálev kyselejší; přidáme rozpuštěné umělé sladidlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Porci kapra osolíme, opepříme, zalijeme oběma druhy vína a netučným vývarem z kostí (kdo může, použije masox). Přidáme na proužky nakrájenou zeleninu a cibuli a všechno koření. Necháme delší dobu (třeba i přes noc) ustát. Po ustání uvedeme ..
Kávová: 80g, 2 lžíce cukru a 1 lžíce rumu utřeme do pěny. Přidáme100g drobečků nebo mletých piškotů navlhčených studenou kávou.Žloutková: Utřeme 100g másla, 1 vařený prolisovaný žloutek, 20g cukru, 1 lžící rumu, 1 lžící slazeného kondenzovaného mléka, a nakonec vmícháme 100g mletých piškotů.Ořechová: 60g másla, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 100g mletých oříšků, 100g mletých piškotů, a 2 lžíce horké vody pečlivě utřeme do pěny.Čokoládová: pečlivě utřeme100g másla, 50g cukru, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce ..
INGREDIENCE: 3 lilky, 50 g slaniny, 60 g másla, 70 g cibule, sůl, mletý pepř, houbová nádivka, strouhanka a trochu másla na pokapání.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté, neoloupané lilky podélně rozkrojíme, stopky vykrojíme, dužinu trochu nožem nakrojíme, aby rychleji změkla, pak je vložíme do kastrolu vymaštěného máslem a v troubě asi 10 minut pečeme. Pak dužinu z vychladlých lilků lžičkou vydlabeme natolik, aby na slupce zůstala jen asi 3/4 cm tlustá vrstva dužiny. Vydlabanou dužinu nadrobno rozsekáme, na ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 1 cibule, 2 mrkve, 1 petržel, ½ celeru, 4 sterilované sladkokyselé okurky, 3 vejce uvařená natvrdo, 200g šunkového salámu, 2 jablka, sůl, ½ lžičky glutasolu, pepř, lžíce hořčice, 200g majolky, šťáva z 1 citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce. Zvlášť uvaříme kořenovou zeleninu a vejce. Brambory oloupeme a necháme vychladnout do druhého dne. Pak brambory, zeleninu, vejce, jablka i salám nakrájíme na drobné kostičky, promícháme, přidáme koření, hoř ..
INGREDIENCE: 150g mletých ořechů, 150g mouč. cukru, 150g mletých piškotů, 2 vejce, 1 lžíce kakaa. Krém: 20g másla, 2 lžíce mouč, cukru, 1 šlehačka, 1 vanilkový cukr. POSUP PŘÍPRAVY: Z uvedených surovin zaděláme těsto a rozválíme na igelitu na sílu asi ½ cm, nakrájíme čtverečky které natáčíme na plechové trubičky. Necháme je zaschnout do druhého dne, stáhneme z formiček a polijeme je čokoládovou polevou. Po zaschnutí polevy plníme krémem. Krém: Do hrníčku dáme šlehačku a vanilkový cukr a nec ..
INGREDIENCE: 150g hl. mouky, 150g rostlinného tuku (nebo másla), 70g škrobové moučky Maizena, 70g mouč, cukru, 70g ml. lískových ořechů. 2 žloutky, vanil. cukr na obalování rohlíčků. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin vypracujeme hladké těsto, rukou vytvarujeme rohlíčky, rozložíme je na vymaštěný plech a upečeme předehřáté troubě dožluta. Ještě horké je obalujeme ve vanil. cukru, naskládáme do krabice a dáme do chladna rozležet. ..
INGREDIENCE: 450g hl. mouky, 250g másla, 150g mouč. cukru, ½ šálku mléka, 1 vanil. cukr, do těsta, 1 vanil. cukr na obalování. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin vypracujeme těsto, chvíli je necháme odpočinout a tvarujeme rohlíčky. Pečeme je na vymaštěném plechu v horké troubě do světle žluta. Ještě horké je obalujeme ve vanil. cukru. Rohlíčky necháme asi 14 dní rozležet. ..
INGREDIENCE: 180g hl. mouky, 120g másla nebo rostlinného tuku, 100g cukru, 100g strouhaných oříšků, rybízová marmeláda na spojování, čokoládová nebo citrónová poleva na povrch, rozinky na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin zadělám těsto, vyválí, je na 2 mm plát a vykrajujeme kolečka. Upečeme je do bleda na vymaštěném plechu a po vychladnutí vždy dvě a dvě spojíme marmeládou. Přelijeme je čokoládovou nebo citrónovou polevou a než poleva zaschne jednotlivé kousky ozdobíme několika rozinkami. ..
INGREDIENCE: 200g dětských piškotů, 80g pískového cukru, 4 lžíce vody, 3 lžíce rumu, 60g meruňkové marmelády, 50g ml. ořechů, kakao. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr nasypeme do kastrolu, zalijeme 4 lžícemi vody, rozpustíme jej a asi 4 minuty povaříme (na slabou nit). V misce rozdrobíme piškoty, přelijme je vařeným cukrem, přimícháme marmeládu, rum a ořechy, směs dobře promícháme a je-li příliš hustá přidáme rum, pokud je řídká přidáme nadrobené piškoty. Lžičku vykrajujme kousky a z nich tvoříme kuličky kt ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA