INGREDIENCE: 1 kg brambor, 400g kysaného nebo sterilovaného zelí, 100 g sádla, 2 cibule, kmín, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oškrábeme, opláchneme ve vlažné vodě a překrájíme. Dáme do osolené vody a vaříme doměkka. Scezené brambory rozšťoucháme, přidáme kmín, podušené zelí a poloviční dávku na sádle osmažené cibule. Zbytek usmažené cibule se sádlem přidáváme na lepenici při podávání. Lepenici s cibulkou podáváme samostatně jako bezmasé jídlo, doplněné salátem nebo okurkou, nebo ji podáváme s ope ..
INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, mouka na posypání, 250 g Hery, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra, rybízová marmeláda na potření.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s cukrem, strouhanou citrónovou kůrou, se žloutky a se změklým tukem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme 1-2 lžíce vody nebo mléka. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme folií a dáme na dvě hodiny do chladničky odpočinout. Pak vál posypeme moukou a polovinu těsta vyválíme. Kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka, rozložíme ..
INGREDIENCE: 250g měkkého tvarohu, 60 g másla, asi 2 dl biokysu, sůl, 3 str. česneku, kmín, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme, přidáme prolisovaný tvaroh, česnek utřený se solí, drcený kmín a za postupného přilévání biokysu vyšleháme hladkou pomazánku. Nakonec vmícháme pažitku. Mažeme na chléb nebo podáváme k bramborům na loupačku. Je vhodná i k plnění rajčat a paprik ..
INGREDIENCE: 100 g rýže, 20 g másla, 50 g ementálu, 50 g šunky, lžíce rajčatového protlaku, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži vaříme 10 minut v osolené vodě, scedíme, promastíme máslem. Do vymazané ohnivzdorné misky dáme rýži, na rýži kousky rajčatového protlaku, posypeme šunkou a strouhaným ementálem nebo eidamem a dáme krátce zapéci. Upečený posypeme petrželkou a podáváme se salátem. ..
INGREDIENCE: 500 g hovězí kližky, 40 g sádla, 4 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, ml. pepř a kmín, 1 až 3 stroužky česneku, sůl, kůrky ze dvou krajíčků chleba, majoránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zamícháme a podlijeme. Vložíme maso, přidáme pepř, kmín a česnek utřený se solí. Přikryjeme a za občasného podlévání vodou dusíme. Když je maso téměř měkké, šťávu vydusíme na tuk, přidáme strouha ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 250 g kapusty, špetka sušených hub, 40 g rostlinného tuku, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, 40 g krupek, kmín, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Předem namočené sušené houby nadrobno rozsekáme. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a osmahneme dorůžova. Jíšku zředíme vlažnou vodou, přidáme kapustu, přebrané, spařené a propláchnuté krupky, houby i s vodou, ..
INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 150 g mletých vlašských ořechů.Náplň: 150 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g strouhané čokolády, několik kapek rumu, rumová poleva.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin na kolečka vypracujeme hladké těsto, formičkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme. Druhý den je slepíme náplní a přelijeme rumovou polevou. Než poleva ztuhne, můžeme kolečka ozdobit barevným cukrem, nasekanými mandlemi neb ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg jablk zbavených okvětí a stopek nastrouháme na hrubé straně nerezového struhadla, včetně slupek a jadérek. Vložíme do láhve od okurek a zalijeme studenou vodou, a to asi 5 cm pod okraj, přiklopíme talířkem a dáme do tepla. 2x za den obsah zamícháme. Asi po 10 dnech přestávají jablka kvasit, takže tekutinu můžeme přecedit přes hrubší nerez síto. Vlijeme zpět a postavíme asi na 3 až 4 týdny do chladného prostředí. Po dokvašení by měla mít tekutina žlutohnědou barvu. Přecedíme ..
Kosti posilují potraviny s vysokým obsahem vápníku. Nejvíce vápníku najdeme v máku. Vápník obsahují i mandle, lískové ořechy, slunečnicová a sezamová semínka, listová zelenina, brokolice, petržel ( hlavně nať), meruňky a ryby. Dále mléko, tvrdé sýry, tvaroh, a jogurty se živou kulturou a také ovesné vločky. Existují i potraviny, které vyplavují vápník z kostí – je to špenát, rajčata, lilek, rebarbora, káva, kola, čokoláda, kakao a rafinovaný cukr. ..
INGREDIENCE: 500g krůtích prsíček, 1 konzerva (425g) loupaných rajských jablíček, 3 cibule, 3 lžíce oleje, 200g dlouhozrnné rýže, 1/8 l čirého vývaru z kostky, 100g mraženého hrášku, 1 salátové okurky, 4 stroužky česneku, 500g netučného tvarohu, 3 lžíce mléka, sůl, bílý pepř, 1 malou papriku.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajská nakrájíme na kousky a i s nálevem propasírujeme přes síto. 1 cibuli nakrájíme na jemné kostičky. V kastrolu zahřejeme 1 lžíci oleje a smažíme na něm cibuli, až zesklovatí. Přidáme rý ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA