Recepty na xkuchtik.cz

BRAMBORY | LEPENICE S CIBULKOU.

INGREDIENCE: 1 kg brambor, 400g kysaného nebo sterilovaného zelí, 100 g sádla, 2 cibule, kmín, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oškrábeme, opláchneme ve vlažné vodě a překrájíme. Dáme do osolené vody a vaříme doměkka. Scezené brambory rozšťoucháme, přidáme kmín, podušené zelí a poloviční dávku na sádle osmažené cibule. Zbytek usmažené cibule se sádlem přidáváme na lepenici při podávání. Lepenici s cibulkou podáváme samostatně jako bezmasé jídlo, doplněné salátem nebo okurkou, nebo ji podáváme s ope ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | LINECKÉ KOLÁČKY.

INGREDIENCE: 400 g hladké mouky, mouka na posypání, 250 g Hery, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, citrónová kůra, rybízová marmeláda na potření.POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku smícháme s cukrem, strouhanou citrónovou kůrou, se žloutky a se změklým tukem. Pokud je těsto příliš husté, přidáme 1-2 lžíce vody nebo mléka. Těsto dobře propracujeme, přikryjeme folií a dáme na dvě hodiny do chladničky odpočinout. Pak vál posypeme moukou a polovinu těsta vyválíme. Kulatým tvořítkem vykrajujeme kolečka, rozložíme ..

POMAZÁNKY | PIKANTNÍ TVAROHOVÁ POMAZÁNKA.

INGREDIENCE: 250g měkkého tvarohu, 60 g másla, asi 2 dl biokysu, sůl, 3 str. česneku, kmín, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme, přidáme prolisovaný tvaroh, česnek utřený se solí, drcený kmín a za postupného přilévání biokysu vyšleháme hladkou pomazánku. Nakonec vmícháme pažitku. Mažeme na chléb nebo podáváme k bramborům na loupačku. Je vhodná i k plnění rajčat a paprik ..

RÝŽE | RÝŽOVEC.

INGREDIENCE: 100 g rýže, 20 g másla, 50 g ementálu, 50 g šunky, lžíce rajčatového protlaku, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži vaříme 10 minut v osolené vodě, scedíme, promastíme máslem. Do vymazané ohnivzdorné misky dáme rýži, na rýži kousky rajčatového protlaku, posypeme šunkou a strouhaným ementálem nebo eidamem a dáme krátce zapéci. Upečený posypeme petrželkou a podáváme se salátem. ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | ČESKÝ GULÁŠ.

INGREDIENCE: 500 g hovězí kližky, 40 g sádla, 4 cibule, 1 lžička mleté sladké papriky, ml. pepř a kmín, 1 až 3 stroužky česneku, sůl, kůrky ze dvou krajíčků chleba, majoránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Na sádle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, zamícháme a podlijeme. Vložíme maso, přidáme pepř, kmín a česnek utřený se solí. Přikryjeme a za občasného podlévání vodou dusíme. Když je maso téměř měkké, šťávu vydusíme na tuk, přidáme strouha ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KAPUSTOVÁ POLÉVKA S KRUPKAMI.

INGREDIENCE: 1 l vody, 250 g kapusty, špetka sušených hub, 40 g rostlinného tuku, 1 menší cibule, 40 g hladké mouky, 40 g krupek, kmín, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka.POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustu očistíme, nakrájíme na nudličky a na cedníku přelijeme vroucí vodou. Předem namočené sušené houby nadrobno rozsekáme. Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a osmahneme dorůžova. Jíšku zředíme vlažnou vodou, přidáme kapustu, přebrané, spařené a propláchnuté krupky, houby i s vodou, ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | OŘECHOVÁ KOLEČKA.

INGREDIENCE: 300 g hladké mouky, 250 g másla, 200 g cukru, 150 g mletých vlašských ořechů.Náplň: 150 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 žloutky, 50 g strouhané čokolády, několik kapek rumu, rumová poleva.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin na kolečka vypracujeme hladké těsto, formičkou vykrájíme kolečka, rozložíme je na pomaštěný plech a v předehřáté troubě upečeme. Druhý den je slepíme náplní a přelijeme rumovou polevou. Než poleva ztuhne, můžeme kolečka ozdobit barevným cukrem, nasekanými mandlemi neb ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | JABLEČNÝ OCET JAKO MEDICÍNÁ.

POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg jablk zbavených okvětí a stopek nastrouháme na hrubé straně nerezového struhadla, včetně slupek a jadérek. Vložíme do láhve od okurek a zalijeme studenou vodou, a to asi 5 cm pod okraj, přiklopíme talířkem a dáme do tepla. 2x za den obsah zamícháme. Asi po 10 dnech přestávají jablka kvasit, takže tekutinu můžeme přecedit přes hrubší nerez síto. Vlijeme zpět a postavíme asi na 3 až 4 týdny do chladného prostředí. Po dokvašení by měla mít tekutina žlutohnědou barvu. Přecedíme ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | JAK STRAVA OVLIVŇUJE KVALITU KOSTÍ.

Kosti posilují potraviny s vysokým obsahem vápníku. Nejvíce vápníku najdeme v máku. Vápník obsahují i mandle, lískové ořechy, slunečnicová a sezamová semínka, listová zelenina, brokolice, petržel ( hlavně nať), meruňky a ryby. Dále mléko, tvrdé sýry, tvaroh, a jogurty se živou kulturou a také ovesné vločky. Existují i potraviny, které vyplavují vápník z kostí – je to špenát, rajčata, lilek, rebarbora, káva, kola, čokoláda, kakao a rafinovaný cukr. ..

DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA | PIKANTNÍ KRŮTÍ PRSÍČKA.

INGREDIENCE: 500g krůtích prsíček, 1 konzerva (425g) loupaných rajských jablíček, 3 cibule, 3 lžíce oleje, 200g dlouhozrnné rýže, 1/8 l čirého vývaru z kostky, 100g mraženého hrášku, 1 salátové okurky, 4 stroužky česneku, 500g netučného tvarohu, 3 lžíce mléka, sůl, bílý pepř, 1 malou papriku.POSTUP PŘÍPRAVY:  Rajská nakrájíme na kousky a i s nálevem propasírujeme přes síto. 1 cibuli nakrájíme na jemné kostičky. V kastrolu zahřejeme 1 lžíci oleje a smažíme na něm cibuli, až zesklovatí. Přidáme rý ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz