INGREDIENCE: Nálev: na 1 litr vody 30g soli, 30g cukru, na hrot nože kyseliny vinné. POSTUP PŘÍPRAVY: Malé, raději tenké okurky nakládačky omyjeme velmi pečlivě kartáčkem a v několikeré vodě splachujeme nebo hadicí stříkáme. Pak je asi na deseti místech jemně napícháme a složíme těsně do okurkových lahví. Přitom je prokládáme.zelenými listy, které právě máme, t. j. révovými rybízovými, višňovými nebo dubovými. Přidáváme stonky kopru s listím a okvětím a několik koleček křenu. Pod hrdlem láhve ..
INGREDIENCE: Nálev: 1 litr vody, 1/4 litru 8 %octa, 150g cukru, 20g soli 2 bobkové listy, 3 kuličky pepře, 3 nová koření, špetka hořčičných semínek, špetka tymiánu a několik větviček kopru. POSTUP PŘÍPRAVY: Velké okurky oloupeme a nakrájíme podélné řezy; při tom odstraníme jádra. Mají-li okurky semena méně vyvinutá, krájíme je na příčná kolečka. Řezy a koření složíme do sklenice, zalijeme sladkokyselým nálevem a sterilujeme nebo použijeme hotového konservačního prostředku, či přidáme 2 g benzo ..
INGREDIENCE: 3 kg bílého hlávkového zelí, 1 větší křen, 2 cibule, 450 g cukru, 3,5 dl octa, 1 dl oleje, 1 sáček Deka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme a nastrouháme, křen oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zeleninu promícháme ve větší nádobě, přidáme sáček Deka, cukr, ocet a olej, znovu promícháme, naskládáme do sklenic, uzavřeme víčky a uložíme. Salát se nejméně 3 týdny musí nechat rozležet. Pak ho můžeme použít. ..
INGREDIENCE: Mrkev, petržel, celer, bílé zelí, feferonky nebo čili koření.Nálev: na 1 litr vody, 0,25 až 0,30 l 8% octa, 20 g soli, 80 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou kořenovou zeleninu pokrájíme na hranolky, zelí na čtverečky, postupně je povaříme v osolené vodě: nejprve celer a petržel 15 minut, potom mrkev 15 minut, nakonec zelí 10 minut. Odkapanou zeleninu promícháme, nasypeme do sklenic, proložíme pokrájenými feferonkami nebo kořením, zalijeme horkým nálevem a sterilujeme: po dobu 20-30 ..
INGREDIENCE: Větší, zdravé cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na tenká kolečka (asi 3 mm). Ty rozložíme na síto nebo na lísku pokrytou papírem a sušíme v troubě nebo v sušárně asi při 60°C. Dosušíme při nižší teplotě, alespoň 2 dny, aby důkladně proschla. Sušená cibule je světle žlutá a voňavá. Do sklenic nebo plátěných sáčků ji ukládáme, až důkladně vychladne. ..
INGREDIENCE: 500 g oloupané cukety, 2 jablka, 3 cibule, l menší kořen křenu, po lžičce kari koření, sladké papriky a bílého pepře, l dl 8% octa, l lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety, jablka i cibule oloupeme (z cukety vyjmeme semeníky a z jablk jádřince), nakrájíme na kousky a dáme do kastrolu. Podlijeme octem, vmícháme všechno koření, osolíme a přivedeme k varu. Mezitím oloupeme a najemno nastrouháme křen, přidáme ho do směsi a vše vaříme 20 minut za stálého míchání. Poté ochutnáme a podle chut ..
INGREDIENCE: Mrkev, kedlubny, fazolky, květák, okurky, hrášek, hořčičné semínko, celý pepř.Nálev: na l litr vody 0,25 až 0,3 l 8% octa, 20 g soli, 80 až 100 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné Kedlubny nakrájíme na hranolky nebo kostky, mrkev na silnější kolečka, fazolky na šikmé proužky, okurky na kolečka, květák rozebereme na růžičky. V osolené vodě (2 rovné lžičky na l litr vody) postupně povaříme připravené kedlubny, potom květák, mrkev, nakonec fazolky a hrášek tak, aby byly měkké, a odkapané ..
INGREDIENCE: 2,5 kg bílého hlávkového zelí, 1 kg kapií, 500 g cibule, 500 g mrkve, 5 feferonek, 400 g cukru.Nálev: l a 3/4 l vody, 3 dl octa, l sáček Deka, l lžíce soli, 10 tabletek sacharinu, l lžička celého pepře, l lžička nového koření, l lžička hořčičného semínka.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí nastrouháme, papriky očistíme, vykrojíme semeníky a stopky a nakrájíme je na proužky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, mrkev oloupeme a nakrájíme na kolečka, z feferonek vykrojíme semínka. Směs promícháme ..
INGREDIENCE: 1 kg vyčištěných paprik, 1 kg rajčat, 1 dl octa, 120 g cukru, 1 lžička soliPOSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata nakrájíme, osolíme a za častého míchání rozvaříme. Propasírujeme je přes cedník a slupky a semínka vyhodíme. Papriky pokrájíme na proužky nebo jen na čtvrtky (podle toho, jak je budeme později používat) a naskládáme je do skleniček. Protlak z rajčat dochutíme cukrem a octem, dobře rozmícháme, aby se cukr nerozpustil (nejlépe ještě protlak s cukrem a octem svaříme), a zalijeme jím papr ..
INGREDIENCE: 1 kg oloupaného česneku, 200 g soli, 200 g ztuženého tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, umeleme nebo rozmixujeme. Přidáme sůl, promícháme a spojíme s rozehřátým tekutým tukem. Důkladně promícháme, naplníme do skleniček, uzavřeme a uchováváme v dolní části chladničky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA