POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme si na kolečka 600g oloupaných vařených brambor a rozložíme je po vymaštěném pekáči. Do misky dáme 200g brynzy s rozmícháme ji s 1/8 1 mléka. Polovinou této husté tekutiny polijeme brambory na pekáči. Pak nakrájíme na kostičky 100g slaniny, dáme ji rozškvařit, a když už téměř dochází, vhodíme do ní nakrájenou cibulku a odstavíme. Cibulka v rozpálené slanině zesklovatí a uchová si vůni a my ji teď zároveň se slaninou nalijeme na brambory. Navrch dáme druhou vrstvu brambo ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouly, špetka soli, kvásek z 50 g čerstvého droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 1/4 l vlažného mléka, 180 g másla (nebo polovina másla a polovina Hery), 100 g pískového cukru, l vanilkový cukr, 3 žloutky, špetka muškátového květu, špetka anýzu, hrst rozinek předem namočených v rumu, hrst nasekaných mandlí, 1 vejce na potření vánočky před pečením. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku se špetkou soli smícháme s vykynutým kváskem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme nejprve vařečk ..
INGREDIENCE: 25g droždí, 100 g cukru krupice, 350 g mléka, 750 g hl. mouky, 2 vejce, citr. kůra, sůl, 125 g másla. Náplň: 250 g tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 g mouč. cukru, citr. kůra z jednoho citrónu50 g rozinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Zaděláme na klasické kynuté těsto. Po vykynutí odkrajujeme bochánky které rukou promáčkneme a plníme tvarohovou náplní. Zabalíme a klademe vedle sebe pomazané máslem (aby se nelepily k sobě) do vymaštěného pekáče. Pečeme v předehřáté troubě do zlatova. Po upečení v ..
INGREDIENCE: Čočka, brambory, olej, cibule, mletá sladká paprika, 250 ml kyselé smetany, hladká mouka, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Dáme vařit den vpřed namočenou čočku. Když je poloměkká, přidáme nadrobno nakrájené brambory. Ve větším hrnci na oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku. Když je cibule sklovitá, vlijeme k ní čočku, pokrájené brambory, podle potřeby ještě přilijeme vodu, osolíme, okořeníme mletým pepřem. Na trošce oleje opražíme 1 lžíci hl. mouky, př ..
INGREDIENCE: 300 g cukru, 6 žloutků, 2 lžíce kakaa, 6 lžic krupice, 280 g nastrouhaných jablk, 160 g mletých ořechů, citrónová kůra, 6 bílků. POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme cukr se žloutky do pěny. Vmícháme kakao, krupici a jablka. Necháme odpočinout asi 45 minut. Poté přimícháme ořechy, citrónovou kůru a sníh z bílků. Upečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hlávku zelí nakrouháme nadrobno a v osolené vodě i s kmínem vaříme do poloměkka. Poté zahustíme smetanou, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ještě krátce povaříme a ochutíme octem. Každý může zvolit množství, jaké má rád. Uvařené brambory rozšťoucháme a smícháme s cibulkou, kterou jsme osmažili dozlatova na sádle, či tuku. Na talíř dáme brambory a přelijeme zelnicí. Je to opravdu dobrý a sytý pokrm z Jižních Čech. ..
INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího masa, 1 mrkev, 1 petržel a 1 celeru, 1 velká cibule, 1/8 másla, sul, pepř, 100 g slaniny, 1 citrón, 1 lžička koření Divočina (nebo 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 1 lžičky tymiánu, větší špetka pepře), kelímek zakysané smetany, šálek mléka, hl. mouka na zahuštění, 1 lžíce octa nebo vína, sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso očistíme, protkneme slaninou, posypeme nakrájenou kořenovou zeleninou a jemně nakrájenou cibulí, polijeme rozehřátým máslem a necháme as ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nakrájené na kolečka dáme do kastrolu vytřeného česnekem a pak máslem. Osolíme. opepříme, lehce poprášíme nastrouhaným muškátovým oříškem a asi 100g strouhaného ementálu; zalijeme 1/4 1 svařeného mléka. Pak vmícháme 2 ušlehaná vejce, znovu posypeme strouhaným sýrem, vložíme do vyhřáté trouby a necháme zvolna zapékat asi 20-30 min. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/2 1 mléka rozkloktáme 4 žloutky a přidáme 150 až 200g hladké mouky podle odhadu -, abychom měli těsto jako na kapání. Přisolíme a jemně vmícháme tuhý sníh ze zbylých bílků. Toto jemné těsto opékáme na pánvi potřené olejem až do chvíle, kdy zrůžoví. Pak palačinku obrátíme a navrch vyklopíme lžičku čerstvé brynzy, přeložíme napolovic, takže brynza je jako v kapse, a okraj přidržíme, než se brynza rozpustí. Lopatkou přendáme na talíř a podáváme s hlávkovým salátem nebo s rajčat ..
INGREDIENCE: 40dkg hladké mouky, 25dkg másla, 5 dkg mletého cukru, 3 dkg kvasnic, sůl, vanilkový cukr, 2 žloutky, citrónová kůra, asi 1 hořčicová sklenka mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky nastrouháme máslo, přidáme ostatní přísady, včetně rozdrobeného droždí. Mléko dáváme studené.Zaděláváme večer a necháme do rána v chladnu kynout. Ráno vyválíme asi na půl cm silný plát z kterého vykrájíme kolečka. Nadíváme tvarohem, ořechama nebo mákem, sypeme drobenkou. Povrch před pečením nepotíráme. Drobenk ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA