Starší vlašské ořechy jsou vetešinou vyschlé, ale proto je nevyhazujeme. Vložíme je i se skořápkou na 4-5 dní do slabě osolené vody a jsme příjemně překvapeni, protože jádra se nejen lehce vylupují, ale mají i velmi dobrou chuť. ..
I vymačkaný citrón se dá použít: dobře jim vyčistíme potřísněné ruce, skvrny na prádle, vnitřky zašlých váz a hliníkového nádobí. Také skvrny od nikotinu na prstech odsraní silní kuřáci pomocí citrónové šťávy a školní děti týmž způsobem očistí ruce od inkoustu. Šťáva zjemňuje chuť omáček a salátů. Šťáva smíchaná se solí je výborným odrezovačem a odstraní také skvrny od RZI na prádle. Další použití je stručné: čistí pere DEŠNÍKY, HEDVÁBÍ, pozlacené KOVY, měděné NÁDOBÍ, PERLY, předměty ze SLÁMY, S ..
Praženou kávu uchováváme v láhvi z tmavého skla a dobrým uzávěrem. Před mletím ji lehce nahřejeme- lépe se mele a lépe voní. Pokud chceme mít v šálku kávy pěnu, musíme mletou kávu v šálku zalít menším množstvím vody, zbývající vodu znovu uvést do varu a pak teprve dolít plný šálek. Labužníci si mohou kávu vylepšit špetkou kakaa. Před přípravou kávy se má ohřát všechno náčiní, protože jinak káva zhořkne. Kávu také vždy zaléváme vodou, která přichází do varu. Voda, která již vře, chuť kávy kazí. N ..
Knedlíky se nám při vaření nepřilepí ke dnu, když do nádoby vložíme talířek nebo dřevěnou destičku. Bramborové knedlíky budou kypřejší a bělejší, přidáme-li do nich rohlík nakrájený na drobné kostičky. A dáme-li do vody v niž knedlíky vaříme, špetku hladké mouky, knedlíky se nám určitě nerozvaří. Přidáme-li do knedlíkového těsta na špičce nože jedlé sody, nebudou tolik slizké. ..
Slupky z banánu můžete použít k čištění obuvi. Skvrny odstraníme vypíráním peroxidem vodíku rozředěný vodou 1: 1 a ještě mokré vystavíme na slunce. ..
Namrzle brambory přeneseme do tepla a necháme je tam několik dnů vydýchat. Tím ztratí část cukru, který se v nich vytvořil. Tyto brambory vaříme tak, že je loupáme, namočíme do teplé vody a uvedeme do varu. První vodu slijeme a teprve ve druhé vodě je dovaříme. Pro zlepšení chuti přidáme do druhé vody trochu octa. Pokud chceme uvařit brambory co nejrychleji a nemáme tlakový hrnec, přidáme do nich lžíci másla jakmile se začnou vařit, stejný účinek má sklenka světlého piva. Opékáme-li brambory v o ..
Trik s přesolenou polévkou Přesolenou polévku budeme moci zase jíst, když do ní přidáme dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme a bílek odstraníme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou ..
Smažíme li tučnější sýr obalíme je po obou stranách krájenou šunkou nebo salámem, a tak předejdeme nepříjemnému roztékání sýra. ..
Vložíme do osolené vody na pět dnů. Jádra se pak lehce vylupují a mají lepší chuť ..
Hrozinky nebo jiné drobné sušené ovoce nejdříve obalíme v cukru a potom teprve dáváme do těsta,neklesnou ke dnu. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA