INGREDIENCE: Krůta (asi 2500 g), 1 velká hruška, 50 g másla, mletý pepř, sůl, krůtí játra. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou krůtu osolíme vně i uvnitř. Neoloupanou hrušku omyjeme, rozkrájíme na čtyři díly, každou čtvrtku hrušky obalíme v soli a hrubě mletém pepři. Vložíme je do krůty, zašijeme, křídla a stehna přivážeme k trupu a dáme péci do vyhřáté trouby na podklad z trochy oleje a horké vody. V polovině doby pečení přilijeme do pekáče asi čtvrt litru horké vody a krůtu občas poléváme šťávou. Po ..
INGREDIENCE: 400g krůtího masa, 1 cibule, 60g tuku, 1 lžíce hl. mouky, 100g hub, (žampiónů), 20g tvrdého sýra, citrónová šťáva, mléko, sůl, pepř, máslo na vymaštění pekáčku. POSTUP PŘÍPRAVY: Pečené krůtí maso vykostíme, polovinu nakrájíme na kostičky a polovinu umeleme. Z mouky, tuku a mléka připravíme bešamelovou omáčku a smícháme ji s masem připraveným na zpěněné cibulce, Přidáme nadrobno nakrájené houby, osolíme, opepříme, cháme a vložíme do vymaštěného pekáčku. Posypeme strouhaným sýrem a ..
INGREDIENCE: 1 krůtí prsa, 50 g másla, 50 g vařeného uzeného masa, 2 vejce, strouhanka, citrón, olej na smažená, 5 cl koňaku, mletý pepř, sůl.Bešamel: 2 lžíce mouky, 5 dl mléka, asi 20 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Omytá krůtí prsa vykostíme, zbavíme kůže, nakrájíme na plátky osolíme, opepříme a z obou stran opečeme na másle. Pak zalijeme koňakem. Uzené maso nadrobno rozsekáme. Připravíme hustý bešamel z rozpuštěného másla, v němž krátce zasmahneme mouku (nemá dostat barvu), rozředíme chladným mlékem ..
INGREDIENCE: 4 krocaní stehna, 150g másla, 4 cibule, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, 1 lžička mletého zázvoru, 1 l smetany, I lžíce hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěná krocaní stehna vypereme, osolíme, opepříme a pečeme na másle do růžova. Pak vyndáme a na zbývajícím tuku osmahneme do zlatova jemně krájenou cibuli, zaprášíme zázvorem, zalijeme vodou, přidáme opečená stehna a dusíme v troubě pod pokličkou. Hotové porce vyjmeme, šťávu vysmáhneme do tuku, zaprášíme hladkou moukou, zasmahn ..
INGREDIENCE: 2 krůtí stehna, 1 cibule, 50g slaniny, lžíce másla, lžička ml. sl. papriky, 2 kelímky zakysané smetany, sůl, lžička mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme na drobné kousky, vyškvaříme, přidáme lžíci másla a na tom zpěníme nakrájenou cibuli. Na cibuli zprudka opečeme nasolená krůtí stehna, podlijeme vodou a pod pokličkou za občasného obracení a podlévání dusíme doměkka. Stehna po změknutí ze šťávy vyjmeme, v zakysané smetaně rozkvedláme lžičku mouky a šťávu zahustíme. Stehna dáme d ..
INGREDIENCE: 4 porce krůty, 50g másla, 1 lžíce oleje, 40g slaniny nebo uzeného bůčku, 2 dl bílého vína, 1 mrkev, 1 kedluben, 1 květáku, 1 cibule, petrželka, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné porce krůty osušíme, osolíme, opepříme a protkneme slaninou nebo uzeným bůčkem. Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na másle a oleji, přidáme porce krůty a rychle je osmažíme po všech stranách. Podlijeme je vínem, přidáme petrželku a za občasného podlévání vodou dusíme v troubě téměř do měkka. Pak přidáme nad ..
INGREDIENCE: 400g krůtích prsou, olej, 100g žampiónů, citr. šťáva, sůl, 100g šunky, 2 lžíce hrášku.POSTUP PŘÍPRAVY: Z krůtích prsou nakrájíme přes vlákna řízky, jemně je naklepeme, pak je pokrájíme na hranolky. Vložíme je na pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání opékáme. Přidáme žampióny nakrájené na plátky, pokapeme je citrónem, osolíme a opékáme ještě 2 minuty. Pak přidáme šunku nakrájenou na nudličky, hrášek a vše prohřejeme. Příloha: zeleninová rýže. ..
INGREDIENCE: 1 krůta, 3 stroužky česneku., špetka soli, 150 g anglické slaniny, 50 g šunky, mletý pepř, špetka sušeného rozmarýnu, 1 dl olivového oleje, větvička čerstvého rozmarýnu, 1 dl bílého přírodního vína.POSTUP PŘÍPRAVY: Krůtu natřeme zevnitř i zvenčí česnekem utřeným se solí. Třetinu slaniny a šunku nakrájíme na nudličky, promícháme se špetkou soli a mletého pepře a špetkou rozdrceného rozmarýnu a touto směsí krůtu na několika místech obložíme. Prsa obložíme zbytkem na plátky nakrájené s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaníme a očistíme 3/4 kg svíčkové, nakrájíme na větší kostky a osolíme. Vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo (asi 100g) a rychle je po všech stranách opečeme. Pak k němu přidáme 100g nastrouhané cibule, když zpění, zaprášíme ji moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, přidáme jižní omáčku, 1/4kg kyselých, na kostičky nakrájených okurek, stroužek utřeného česneku, zalijeme 1 dl přírodního červeného vína, osolíme a pod pokličkou za občasného míchání dusíme asi 30 minut. Podáváme ..
INGREDIENCE: 200g dlouhozrné rýže, sůl, po 1/2 červené,žluté a zelené papriky, 4 feferonky, 80g zelených oliv, 4 lžíce oleje, 200g čili kečupu, pepř, špetka sambalu, 8 krůtích plátků (po 60g).POSTUP PŘÍPRAVY: rýži zalijeme vodou osolíme a přivedeme do varu. Ztlumíme teplotu a zvolna, doměkka dusíme asi 20 minut. Mezitím očistíme papriky a nakrájíme je na kostičky. Feferonky nakrájíme na tenoučké nudličky. Olivy rozpůlíme a vypeckujeme. V pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a osmáhneme na něm papriky a ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA