INGREDIENCE: 300 g vepřových škvarků, 1,5 kg loupaných vařených brambor, 300g hrubé mouky, 100g krupice, 1 vejce, sůl, sádlo, 2 cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené loupané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, hrubou mouku krupici a sůl. Zpracujeme v těsto, které musí být tužší. Těsto rozválíme na plát asi 5 mm silný. Plát rozkrájíme na čtverce které naplníme škvarky a vytvarujeme do kulata. Knedlíky vaříme v osolené vodě 10 až 12 minut. Podáváme s přílohou zelí, polité sádlem a us ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 18 dkg slaniny a 30 dkg housky rozkrájíme na kostky, osmažíme a dáme vychladnout. V míse utřeme 6 dkg másla, přidáme 3 žloutky (jeden po druhém) a dobře zatřeme, přidáme 90 dkg vařených studených bramborů, 12 dkg hrubé mouky, sůl a housku a uděláme knedlíky. Zavařujeme do vařící slané vody a podle velikosti vaříme 5-8 minut od bodu varu. Podáváme se zelím nebo salátem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 750g brambor oloupeme a jemně ustrouháme. Přebytečnou část šťávy slijeme, můžeme pokropit lžíci horkého mléka. Přidáme 1 vejce, sůl, asi 100g hrubé mouky a 100g krupice. Těsto dobře promícháme, chvilku (5-10 minut) necháme stát. Potom lžící namočenou ve vodě vykrajujeme menší knedlíčky nebo noky a zavařujeme je do vroucí slané vody. Vaříme asi 6-10 minut. Lehce je ve vodě nadzvedáváme aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené omastíme sádlem nebo dáme osmaženou cibulku a k tomu ze ..
INGREDIENCE: 1600g vychladlých vařených brambor, 2 vejce, 200g hrubé mouky, 100g krupice, lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené brambory semeleme, případně najemno nastrouháme. Přidáme vejce, mouku a sůl a vše promícháme. Vytvarujeme bramborové šišky, které vložíme do vroucí vody. Vaříme 20 - 25 minut. Pracujeme velice rychle, protože bramborové těsto rychle řídne. ..
Jedno z oblíbených jídel české kuchyně. Klasika. Knedlíky plníme nasekaným nebo umletým uzeným masem, uzeninou, ale dají se naplnit i sekanými škvarky.POSTUP PŘÍPRVY: Spěcháme-li, použijeme bramborové těsto v prášku, do kterého přidáme vejce. Doma připravíme těsto ze studených vařených brambor ( 1 kg), které nastrouháme a smícháme v těsto s 1 vejcem, 300g hrubé mouky, 30g krupice a špetkou soli. Dobře prohněteme a uválíme plát těsta asi 1 ,5 cm silný. Pak jej pokrájíme na čtverce 8 x 8 cm, napln ..
INGREDEINCE: Jako základ můžeme využít těsto na bramborový knedlík (cca 1500g), 250g uzeného masa (krkovička), 200g uzené slaniny, 200g cibule, špetka pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Uzené maso a slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Slaninu vložíme do studeného kastrolu, zahřejeme, pak přidáme jemně nakrájenou cibuli a uzené maso. Směs lehce opečeme, dochutíme pepřem, necháme vychladnout a plníme jí bramborové těsto vyválené do čtverečků. Takto připravené knedlíky vaříme asi 20 min. Podáváme jako hlavn ..
INGREDIENCE: 7 velkých brambor, 250g hrubé mouky, 1 lžíce soli, 500g uzené krkovice, lžíce sádla, 1 velká cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Z nastrouhaných syrových brambor slijeme přebytečnou vodu, přidáme mouku, osolíme a vypracujeme těsto. Lžící, kterou vždy namáčíme do studené vody, vykrajujeme z těsta menší knedlíčky a zavařujeme je do vařící vody, ve které jsme předtím vařili uzené maso. Vaříme je cca 8 minut - vyplavou na povrch. Cedníkem je vybereme a necháme okapat. Uvařené uzené maso nakrájíme ..
INGREDIENCE: 200g syrových brambor, 150g vařených brambor, 2 vejce, 250g hrubé mouky, 1 cibule, 1 dl mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Do mixéru dáme vejce a mléko, postupně přihazujeme nejprve syrové, pak vařené brambory s cibulí. Do řídké kaše přidáme hrubou mouku. Lžíci vykrajujeme noky, vhazujeme do vařící vody a vaříme asi 6 min. Podáváme se škvarky a kyselým zelím. ..
INGREDIENCE: 500g syrových brambor, 300g hl. mouky, podle chuti sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nastrouháme najemno, přidáme mouku a sůl a řádně promícháme. Přes síto s většími oky nebo lžičkou tvoříme halušky a klademe je do vroucí vody, vaříme cca 3 minuty. ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 200g hrubé mouky, 150g hrubé krupice, 1 vejce, špetku soli, 250g cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce den předem. Poté je umeleme na masovém strojku, přidáme vejce, sůl, mouku, krupici a zaděláme těsto. Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme dozlatova. Bramborové těsto rozválíme na placky a naplníme je usmaženou cibulkou. Poté je srolujeme do tvaru rolád, přimáčkneme okraje a vaříme (nejlépe v ubrousku nejsou na povrchu rozvařené) je obvyklým způsobem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA