INGREDIENCE: 450g hl. mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 2 žloutky, 50 g droždí, 150 ml mléka, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, poloviny vlažného mléka a poloviny cukru uděláme kvásek. Ten necháme v teple vykynout a poté smícháme s ostatními surovinami. Vše zpracujeme v hladké lehčí těsto a dáme na 40 minut do tepla vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na zhruba 20 stejně vel ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 80 g cukru krupice, 100 g másla, 3 vejce, asi 300 ml mléka, 200 g mletých ořechů nebo mandlí, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, na potření 50 g másla, 2 lžíce medu, 40 ml rumu, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAV: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě asi 10–15 minut vyběhnout. Do velké mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, nah ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 60 s rozehřátého tuku (Hera, Perla apod.), 2 žloutky, 3 lžíce cukru, kvásek ze 1/4 l vlahého mléka, kostky droždí (40 g), lžíce cukru a lžíce mouky. Tuk na pomaštění plechu, vejce na potření šneků.Náplň: ze 100 g hrubé mletých ořechů, skořicového cukru a lžíce rozehřátého másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve necháme vykynout kvásek a zaděláme jím prosátou mouku se žloutky a tukem. Podle potřeby přidáme vlahé mléko. Hladké těsto necháme vykynout. Poté ho rozv ..
INGREDIENCE: 1 kg polohrubé mouky, 200 g cukru (krystal), půl litru vlažného mléka, 300 g másla, 5 až 6 dkg droždí, 1 vanilinový cukr, 3 žloutky, sůl, rozinky, mandle (kandované ovoce), muškátový oříšek, citrónová kůra, tuk na vymazání plechu. POSTUP PŘÍPRAVY: Část rozdrobeného droždí, cukru, mléka a mouky zamícháme a necháme vykynout. Do mísy nasypeme mouku, cukr, rozpuštěné máslo, žloutek, malé množství soli, citrónovou kůru, vanilinový cukr a nastrouhaný muškátový oříšek. Vlijeme vykynutý k ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 30 g droždí, 80 g moučkového cukru, 100 g másla, 2 žloutky, 5 g soli, 3 dl mléka, lžička prásku do pečiva, 60 g rozinek, 80 g mandlí, 1 vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru a mícháme, až se droždí rozpustí. Ktomu přidáme 4 lžíce mouky, 1 dl vlahého mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který posypeme trochou mouky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vykynout. Do větší mísy prosijeme zbylou mouku, ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, l kostka droždí (40 g), 120 g cukru, l vanilkový cukr, 3 dl mléka, 3 žloutky, 150 g másla, 2 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlí, špetka tlučeného anýzu, vejce na potření, mandle. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí necháme vzejít v šálku oslazeného vlažného mléka. Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, anýz, zahustíme moukou se špetkou soli, zaděláme kváskem a zbytkem mléka a vypracujeme hladké I a lesklé těsto. Přikryjeme ho utěrkou a na teplém místě necháme 1-2 hodiny ..
INGREDIENCE: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 42 g droždí, 100 g pískového cukru, asi 200 g mléka, 1/2 lžičky soli, 2 žloutky, 125 g tuku, na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku, 100 g rozinek, 50 na plátky nakrájených mandlí, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme do mísy, trochu odložíme. Do hrnečku rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru, mouky a teplého mléka a rozmícháme, hrneček přikryjeme. Mouku osolíme, přidáme žloutky, rozehřátý prochladlý tuk, vykynutý kvásek, mušká ..
INGREDIENCE: 500 g poloh. mouky, kostka droždí (42g), 250 g vlažného mléka, 50 g cukru krupice, 2 lžíce oleje, 2 žloutky, ½ lžičky soli, 25 ml rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozdrobíme droždí, zalijeme trochou vlažného mléka, přidáme cukr a promícháme s trochou mouky. Přikryjeme a na teplém místě nechám vzejít kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, zbytek cukru, olej, žloutky, sůl, zbývající vlažné mléko, rum a vše propracujeme v hladké těsto. Na teplém místě necháme přikryté kynout cca ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky (nebo 300 g polohrubé a 200 g hladké), špetka soli, l vanilkový cukr, 2 žloutky, 250 g tuku Hera, citrónová kůra, l vejce na potření šátečků, maková, tvarohová nebo povidlová náplň jako do koláčů. Kvásek: 1/4 l mléka, 2 lžíce cukru, 60 g droždí (tj. l a 1/2 kostičky). POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme kvásek. Ohřejeme mléko, přidáme do něho cukr, l lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Necháme kynout asi 5 minut na teplém místě. Mezitím do mísy prošijeme mouk ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 200 g škvarků, 2 žloutky, 2 lžíce kysané smetany, 2 lžíce bílého vína, 20 g droždí, 5 lžic mléka, špetka cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Škvarky umeleme, na vále je promísíme s moukou, osolíme a přilijeme smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutky a víno. Přidáme kvásek z droždí vzešlého ve vlahém mléce s cukrem a zaděláme vláčné těsto. Vypracujeme je, přikryjeme teplou utěrkou a necháme vykynout. Pak je rozválíme, složíme a necháme uležet. Asi po 15 minutách zn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA