INGREDIENCE: 1,5 l vody, 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel), l cibule, kousek kapusty, 50 g čerstvých hřibů (nebo sušené předem na močené), 70 g másla nebo sádla, 50 g hladké mouky, sůl, 4 stroužky česneku, špetka majoránky. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou zeleninu (mrkev, celer, petržel, kousek kapusty a cibule) nakrájíme na kostičky a podusíme na 20 g másla. V hrnci rozpustíme zbytek tuku, přidáme mouku a uděláme jíšku. Rozředíme ji studenou vodou mícháním metlou na s ..
INGREDIENCE: 7 listů kadeřávku bez řapíků, 2 l vody, 1 masox, 1 lžička kari, tuk a mouka na jíšku, 250 ml mléka, 1 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit pokrájený kadeřávek a masox. Vedle na tuku zpěníme cibuli, přidáme mouku a uděláme zlatou jíšku. Po odstavení přidáme kari a zamícháme. Vše přidáme do polévky, zjemníme mlékem. Do polévky je možno přidat opečený chléb. ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 1 kostka masoxu, 3 balíčku zmrazeného špenátu, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 1 1 l smetany, 1 žloutek, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, přidáme masox a povaříme. Do připraveného polévkového základu vložíme zmrazený špenát, osolíme a znovu povaříme. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do polévky Nakonec polévku zjemníme smetanou a rozmíchaným žloutkem. ..
INGREDIENCE: 1 a 1/2 l vody, 2 lžíce sušených hub, sůl, kmín, 3 větší brambory, celkem asi 100 g másla, 150 g kořenové zeleniny (2 mrkve, menší petržel, kousek celeru), 1 cibulka, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, mletá sladká paprika, celerová a petrželová nať, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme houby, sůl a kmín. Vaříme asi 10 minut, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory a pomalu vaříme. Mezitím nakrájíme oloupanou cibuli a očištěnou ..
INGREDIENCE: 1 l masového vývaru, 200 g cibule, 30 g oleje, 3 žloutky, 1-2 lžíce octa, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Tenké plátky cibule nakrouhané na okurkovém kruhadle osmažíme na oleji. Lehce zažloutlou cibuli zalijeme masovým vývarem nebo vodou s masoxem, osolíme, opepříme a vaříme až cibule změkne. Žloutky s octem rozšleháme v troše vychladlé polévky a nalijeme zpět do ostatní polévky, kterou už nevaříme. K polévce se podává strouhaný sýr a opečené řezy bílého chleba. ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 500 g hovězího masa, 1 kysaná smetana, 3 lžíce hl. mouky, citrónová šťáva, cukr, sůl, kopr, 5 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí osolené vody vložíme omyté hovězí maso a uvaříme doměkka. Z připraveného vývaru vyjmeme maso, zahustíme jej kysanou smetanou smíchanou s moukou a přivedeme k varu. Omytý kopr nasekáme najemno. Vejce uvaříme natvrdo. Polévku necháme částečně vychladnout a ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, solí a koprem. Ochucenou polévku prohřejeme a před po ..
INGREDIENCE: 3/4 l vývaru z masa, 40 g másla, 1 lžíce mouky, 2 hrsti lístků opence, fialky, chudobky, pampelišky, kopřivy, 1 šálek smetany, 1 žloutek, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji trochou vývaru, dohladka vymícháme a ve vývaru povaříme. Opláchnuté, nadrobno nakrájené natě na zbylém másle osmahneme, přidáme k polévce a krátce povaříme. Ve smetaně rozšleháme žloutek, přilijeme za stálého míchání do polévky a už nevaříme. Polévku dochutíme a ..
INGREDIENCE: 250 g bílého chřestu, 1 lžičky soli, 1 lžíce másla nebo margarínu, 1 lžička Solamylu, 140 g sladké smetany, mletý bílý pepř, 4 lístky bazalky. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest oloupeme a příčně rozpůlíme. Špičky chřestu vaříme asi 1/2 hodiny přibližně v 1 litru vody se solí a trochou tuku tak, aby byl chřest pevný na skus. Slijeme a vodu, ve které se chřest vařil, si schováme. Syrové konce chřestu pokrájíme na malé kousky. Zbývající tuk rozehřejeme v hrnci a chřest v něm necháme zpěnit. Za ..
INGREDIENCE: 1/8 1 mléka, 1 l vody, 2-3 hrsti zelených bylin, jako například špenát, kerblík, šťovík, hlávkový salát, mladé kopřivy, 40 g oleje, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme dobře omyté byliny, drobné rozsekané nebo umleté na strojku, olej sůl a doměkka povaříme. Nakonec přidáme mléko se žloutkem. ..
INGREDIENCE: 1 kg kysaného zelí, 1 kg brambor, 2 velké mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 250 g domácí klobásy, nebo uzeného masa, 1 šlehačka, 2 vejce, 1 větší cibule, polévkové koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí dáme vařit s brambory uzeným masem nebo klobásou. V druhém hrnci uvaříme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Uvařené slijeme dohromady, zalijeme šlehačkou a rozkvedlanými vejci. Osolíme a přidáme trochu polévkového koření. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA