INGREDIENCE: 800g svíčkové pečeně, 100g anglické slaniny, sůl, pepř, mletá sladká paprika, 60g sádla, 200g kukuřičné krupice /polenty) na přílohu. POSTUP PŘÍPRAVY: Odblaněné maso ze svíčkové podélné rozkrojíme tak, abychom získali širší plát masa, který rozklepeme. Poklademe jej tenkými plátky slaniny, které jsme předem 8ástečně vyškvařili, posypeme solí, pepřem, paprikou a těsně svineme do rolády. Upevníme ji jehlami nebo pevně omotáme nití, vložíme do nádoby z jenského skla, povrch masa omast ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 3/4 kg omytého hovězího masa umeleme dvakrát na strojku. Přidáme k němu dvě drobně nakrájené a na másle osmažené cibule, sůl, papriku a trochu mlékem zvlhčené strouhanky a dobře promícháme. Z tohoto těsta utvoříme kuličky (těftěly), obalíme v mouce a v dostatečném množství rozpáleného tuku je smažíme asi 4 minuty. Drátěnou naběračkou je přendáme do kastrolu, zalijeme půllitrem rajčatové omáčky, přidáme 2 stroužky utřeného česneku, zakryjeme a dusíme na mírném ohni 10 až 16 m ..
INGREDIENCE: 350g zadního libového hovězího, 250g prorostlého vepřového masa umeleme dvakrát ve strojku. Osolíme, opepříme, přidáme v mléce máčené, dobře vymačkané a ve strojku umleté 2 žemle, 1 vejce, drobně nakrájenou petrželku, 30g strouhanky a dobře promícháme. Pak si připravíme náplň: 200 g drobně nakrájené cibule osmažíme na másle, do ní vmícháme 3 natvrdo uvařená, rozsekaná vejce, 30g strouhanky, petrželku, osolíme, opepříme a rovněž důkladně promícháme. POSTUP PŘÍPRAVY: Z masové směsi t ..
INGREDIENCE:500 g hovězí svíčkové, 1 bílek, lžička solamylu, 1 pórek, stroužek česneku, 500 ml bílého vína, špetka mletého zázvou, lžíce sójové omáčky, worchester, sůl, špetka cukru, citronová šťáva, rostlinný olej POSTUP PŘÍPRAVY:Maso nakrájíme na hranolky, zasypeme Solamylem, promícháme s bílkem a zprudka opečeme na rozehřátém oleji. Přidáme pokrájený pórek, česnek, zázvor, osolíme, zalijeme vínem a sójovou omáčkou a podusíme. Hotový pokrm dochutíme špetkou cukru, citronovou šťávou a worche ..
INGREDIENCE: 1 kg dobře odleželého nízkého roštěnce, sůl, mletý pepř, 100 g sádla, 50 g másla, vývar. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso zbavíme loje a odblaníme. Lehce naklepeme, osolíme, opepříme, vložíme na část dobře rozehřátého sádla a po všech stranách prudčeji opečeme. Přelijeme zbylým sádlem, dáme do dobře vyhřáté trouby, maličko podlijeme a pečeme za občasného přelévání mastnou šťávou asi 35 minut. Vpíchnutím se přesvědčíme, zda z masa nevytéká zbarvená šťáva. Maso potřeme máslem, aby dostalo pěkn ..
INGREDIENCE: 4 roštěnky, 100g žampiónů, 4 vejce, 4 plátky tvrdého sýra, 1 cibule, 1 lžíce másla,4 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, 1/4 l sladké smetany, šťáva z jednoho citrónu, vývar ( i z masoxu )mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny nakrájíme na plátky a podusíme na másle, přidáme rozšlehaná osolená vejce a necháme ztuhnout. Plátky roštěnek rozklepeme do tenka, opepříme, na každý položíme plátek sýra a na něj navršíme porci houbové míchanice. Zavineme a upevníme kovovými jehlami.Na ro ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 1/2 kg hovězího masa (nejlepší je plec nebo velký ořech) odstraníme šlachy, maso opláchneme, nakrájíme na menší kousky, přidáme 2 drobně nakrájené cibule a vše opečeme v rozpáleném oleji. Přitom přidáme 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 naložené okurky nakrájené na kolečka, stroužek rozdrceného česneku, osolíme. zalijeme bílým přírodním vínem - stačí 1 dl a 3 lžícemi vývaru. Zakryté dusíme 30-40 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme nadrobno 50g Slaniny a déme rozpéci na pánev. Když slanina pustila tuk a utvořily se z ní světle zlaté škvarečky, přidáme jemné nakrájenou cibulku, lehce ji osmahneme a naklademe na ni na kolečka rozkrájená rajčata, která jsme rozdrtili vidličkou, aby pustila šťávu. Osolíme, opepříme a 10 minut dusíme na nepříliš prudkém ohni. Nejsou-li na trhu rajčata, nahradíme je pomazánkou nebo protlakem. V tom případě však nedusíme, jen podle chuti přisolíme a opepříme. Pak dobře ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do rozpuštěného másla v kastrolu nasypeme jemné nakrájenou cibulku nebo pórek. Odblaněnou a očištěnou svíčkovou nakrájíme na tak tenké plátky, jak se nám podaří, položíme je na cibulku a na ně naklademe očištěné, stonků zbavené špenátové lístky. Nahoře osolíme, opepříme, ocukrujeme, zakryjeme pokličkou a pražíme na plotně asi 10 minut. Při pražení maso dvakrát třikrát opatrně obrátíme. Potom vše zalijeme 2 dl sójové omáčky a dusíme ještě 10 minut. Podáváme s rýží dušenou s kořen ..
INGREDIENCE: Je to vynikající jídlo, které lze připravit i v přírodě. Potřebujeme k němu 1/2 kg hovězí svíčkové, 2 cibule, lžíci vinného octa, 200g rajčat, 1/2 citrónu a hodně cibulové nati. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso opereme, odblaníme, nakrájíme na dílky asi pětidekové, vložíme do smaltované nebo porcelánové nádoby, osolíme, opepříme, přidáme ocet, drobně nakrájenou cibuli a vše promícháme. Zakryté postavíme na 2-3 hodiny do chladna. Připravené kousky masa potom napícháme na rožeň a opékáme nad ž ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA