INGREDIENCE: 600 g vařených vychladlých brambor, 400 g hub, 100 g slaniny, trochu kmínu, sůl, 1/4 l mléka, 2 vejce, část tuku z rozpuštěné slaniny na vymazání pekáčku a omaštění brambor. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěné houby rozkrájíme na kostičky a dáme je na část rozpuštěné slaniny. Pak přidáme kmín, sůl a drobně nasekanou cibulku a dusíme asi deset minut. Kastrol vymažeme tukem z rozpuštěné slaniny, na jeho dno klademe kolečka brambor, trochu posol ..
INGREDINCE: 500g žampionů, 1 lžíce zelené petrželky, 1 lžíce piniových ořechů, 1 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce rozinek, smetana, bílé přírodní víno, 1 sklenička brandy, sůl, pepř, 50g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampiony očistíme, omyjeme a necháme oschnout. Odřízneme kloboučky a nožičky najemno nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo a žampiony v něm asi 10 min. smažíme. Přidáme petrželku, sůl a pepř. Zalijeme vínem a na mírném plameni dusíme asi 25 min. Pak přidáme rozinky, oříšky a vaříme dalších ..
INGREDIENCE: 6 lžic oleje, 6 cibuli, 12 žampiónů (nebo směs čerstvých hub), 6 rajčat, 1 lžička rozmarýnu, mletý pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji krátce osmahneme na čtvrtky nakrájenou cibuli, přidáme na větší kousky nakrájené houby, na čtvrtky nakrájená rajčata, drcený rozmarýn, pepř, sůl a podusíme. ..
INGREDIENCE: 300g hub ( suchohřiby, dutonožky, ryzce pravé ), sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme podélně na kousky (měkčí plodnice můžeme nechat celé), osolíme a upečeme na plechu nebo roštu. Podáváme se salátem nebo přílohou. Obměna: Plech můžeme mírně vymastit olejem. Houby můžeme okořenit mletou paprikou, kmínem a pod., při podávání poléváme kečupem nebo majonézou. ..
INGREDIENCE: 800 g čerstvých hub, 80 g sádla, l cibule, 3 dl smetany, lžička hladké mouky, mletá paprika, malý stroužek česneku, trochu pepře, sůl, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulku zpěníme na sádle a na ni vložíme očištěné, rozkrájené houby. Pak k nim přidáme sůl, pepř, utřený stroužek česneku. Dusíme pod pokličkou za občasného míchání tak dlouho, až šťáva z hub vysmáhne. Teprve potom posypeme mletou paprikou, zamícháme a podlijeme smetanou, ve které jsme předem rozmíchali hladkou mou ..
INGREDIENCE: 500 g hub, 1 cibule, 50 g másla, kmín, sůl, 1 žemle, trochu mléka, 2 vejce, 50 g krupice, hl. mouka, strouhanka, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby nakrájíme nadrobno. Na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme houby a dusíme asi 12 minut a necháme vychladnout. Žemli namočíme na chvilku do mléka, poté ji vymačkáme a přidáme k houbám. Vmícháme vejce, sůl, kmín a vše zahustíme jemnou krupicí. Ze směsi vytvoříme malé ploché karbanátky, které obalíme v trojobalu a smažíme v hor ..
INGREDIENCE: 100 g másla, 4 cibule, 1,2 kg čerstvých hub, 6 rajčat, petrželka, tymián, sůl, maizena, 400 g šunky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli, pak přidáme na kousky nakrájené houby a podusíme. Přidáme na kousky nakrájená rajčata, sekanou petrželku, tymián, sůl a krátce podusíme. Zahustíme máčenou maizenou, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, prohřejeme a podáváme s bagetami nebo vekou. ..
INGREDIENCE: 1 kuře, olej, máslo, 2 cibule, 2 mrkve, 500 g čerstvých hub, 1 lžičky šafránu (azafrán), sůl, 300 ml vývaru, 2 žloutky, 1 lžičky mletého chilli. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře nasekáme asi na dvoucentimetrové proužky a v kotlíku postupné opečeme na oleji dozlatova. Do oleje přidáme máslo a osmažíme na plátky nakrájenou cibuli a mrkev, přidáme na kousky nakrájené houby a osmažíme. Přidáme opečené kousky kuřete, šafrán, osolíme, zalijeme vývarem a dusíme doměkka. Pak odstavíme z ohně, ve žlo ..
INGREDIENCE: 250 g hub, 2-3 zelené papriky, 1 cibule, stroužek česneku, 1 lžička mouky, 1 dl bílého vína, sůl, pepř, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli a česnek utřený se solí. Přidáme rozkrájené houby a na jemné nudličky nakrájené papriky. Když jsou papriky i houby měkké, zaprášíme je moukou, povaříme, přilijeme víno, podle chuti dosolíme, opepříme a posypeme jemně usekanou petrželkou. Podává se s brambory, rýží nebo s chlebem. ..
INGREDIENCE: 500g listového těsta, 250g naložených hub, 100g šunky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozválené těsto namotáme na kovové trubičky a upečeme, potom naplníme jemně nakrájenými houbami a pokrájenou šunkou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA