INGREDIENCE: 3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citrónová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, l lžíce citrónové šťávy, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme dohladka a podáváme, nejlépe ke zvěřině. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Půl lusku vanilky, 3 žloutky, 80 g pískového cukru, 6 g škrobové moučky dobře utřeme, pak za stálého míchání postupně přiléváme 4 dl vařícího mléka. Tuto smě postavíme na mírný oheň a přivedeme ji zvolna za stálého míchání do varu. Jakmile omáčka dostatečně zhoustla, procedíme ji a použijeme bud horkou nebo studenou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Se dá velmi dobře připravit z fazolového vývaru smíchaného s rajčatovým protlakem, špetkou cukru a několika kapkami polévkového koření. Hodí se k rychlým jídlům. Výraznější chuti docílíme, spojíme-li vývar z fazolí a worcesterem, trochou masoxu a špetkou zázvoru. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, l větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 6 dl vývaru z bujónové kostky (s houbovou příchutí) nebo 3 dl vývaru a 3 dl vody, v níž byly houby namočeny, sůl, kmín, 1/2 lžičky pepře, hrst sušených hub předem asi 2 hodiny namočených ve vodě, šálek mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk rozehřejeme, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vmícháme mouku, usmažíme jíšku, zalijeme ji vývarem nebo vývarem a vodou z hub, přidáme pokrájené houby, kmín a pepř ..
INGREDIENCE: 300 g žampionů, l šlehačka, 30 g hladké mouky 30 g másla, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampiony očistíme, pokrájíme a dusíme bez tuku asi 20 minut. Mezitím si připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Podušené žampiony přidáme do jíšky, rozředíme vodou a přidáme šlehačku. Za stálého míchání vaříme asi 10 minut. Dochutíme citrónem a solí. ..
INGREDIENCE: 4 žloutky, 3 lžíce vody, sůl, 250 g čerstvého másla, 1 lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Kastrůlek vložíme do horké vodní lázně, vyklepneme do něho žloutky, přidáme vodu a 1/2 lžičky soli. Mícháme tak dlouho, až směs začne houstnout. Voda v lázni by neměla vřít. Pak stáhneme z ohně a vmícháme po kouskách máslo. Před podáváním Zakapeme citrónem a podle chuti přisolíme. Tuto omáčku s oblibou používaly naše babičky. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla a 3 lžíce oleje, 2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky tymiánu, 1/2 lžičky bazalky, špetka skořice a špetka papriky, 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny, 3/4 l vývaru z bujónové kostky, šálek kečupu nebo rajského protlaku (1,5 dl), l lžíce cukru, sůl, l lžíce másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle a lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mouku a usmažíme žlutou cibulovou jíšku. Přidáme koření, kořenovou zeleninu, promícháme a zalijeme vývarem. Za st ..
INGREDIENCE: 2 žloutky, 2 dl oleje, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce citrónové šťávy, špetka pepře, l kelímek bílého jogurtu ochuceného solí a cukrem. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky oddělíme od bílků, vložíme je do mixéru a malým praménkem přiléváme za stálého chodu mixéru olej. Hustou majonézu ochutíme solí, pepřem, citrónem a nakonec po lžičkách všleháme ochucený jogurt. Místo jogurtu, který je však dietnější, můžeme přidat zakysanou smetanu. ..
INGREDIENCE: 250 g základní majonézy, kelímek zakysané smetany, l lžíce plnotučné hořčice, l větší sterilovaná okurka, l lžíce nasekané petrželky, l lžička sardelové pasty, citrónová šťáva, cukr, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Do majonézy vmícháme po lžičkách smetanu, sardelovou pastu, nastrouhanou okurku, nasekanou petrželku, hořčici, dochutíme citrónem, cukrem a pepřem. Omáčku dobře vyšleháme, a pokud je příliš hustá, zředíme ji vodou s několika kapkami citrónové šťávy. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru z masa nebo masoxu, kelímek zakysané smetany, svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu, 2 vejce, ocet, sůl, cukr, špetka glutasolu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut. Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozm ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA