INGREDIENCE: 2 kg brambor, 300 g hladké mouky, 300 g hrubé mouky, 500 g kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 200 g slaniny, 1 velká cibule, 1 vejce, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oškrábeme, opláchneme, nastrouháme na jemném struhadle, necháme ustát a část vody scedíme. Do připravených brambor přidáme hladkou i hrubou mouku, osolíme, opepříme, vyklepneme vejce a směs dobře promícháme. Připravené bramborové těsto protlačujeme přes hrubé struhadlo do osolené vařící vody, mícháme a vaříme 8-10 minut. ..
INGREDIENCE: 400g rýže, 200g sýru - fontina, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 vejce, mléko, hovězí vývar, máslo, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve připravíme sýrový krém-fondu. Nejlépe večer, ale alespoň 2 hod. předem, nakrájíme sýr na tenké malé kousky a dáme do misky a zalijeme trochou mléka s rozetřeným česnekem. Přikryjeme a necháme uležet. Uvaříme rýži. Scedíme naležený sýr a v teflonovém kastrolu, na mírném ohni, s 2 plátky másla za stálého míchání necháme roztavit. Přidáme 2 žloutky a ry ..
INGREDIENCE: 1 zajíc, 5 lžic vinného octa, 200 g kořenové zeleniny, koření divoké, sůl, máslo.POSTUP PŘÍPRAVY: Máme-li staršího a tedy i tužšího zajíce, je dobré předem ho před úpravou naložit do láku. Do 1 a půl litru vody v kameninovém hrnku dáme 5 lžic octa, sůl a přidáme 2 lžíce nakrájeného celeru, lžíci mrkve, petržele nebo pastiňáku, 1 menší cibuli se slupkou a necháme vařit. Přidáme 2 bobkové listy, 10 bobulí nového koření a tymián. Do prochladlého láku vložíme zajíce protaženého slaninou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Budete-li je vařit opravdu po italsku, stejně tak jako špagety, nedbejte rad uvedených na obalech: "Uvařte makarony v horké osolené vodě, sceďte a prolijte studenou vodou." V žádné italské domácnosti, ani v restaurantu si tak nepočínají. Po uvaření makaronů nebo špaget je zásadně neproplachují vodou, nýbrž scezené ihned promíchají s olejem, pak polijí rajčatovým protlakem, posypou strouhaným parmazánem, navrch pokladou malé sardinky a ozdobí je dokola naloženými olivami. Ta ..
INGREDIENCE: 100 g slepičího masa, vývar ze slepice, 2 vejce, 40 g rýže, 1 citrón, pepř, kari koření, pažitka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vývar ze slepice přecedíme, přidáme propláchnutou spařenou rýži a uvaříme doměkka. Potom zalijeme vejci rozšlehanými s citrónovou šťávou, solí, pepřem a kari kořením. Již nevaříme. Rozkrájené slepičí maso a sekanou pažitku vložíme do talířů a přelijeme polévkou. ..
Medvědí česnek je vytrvalá rostlina dorůstající až 40cm. Pročišťuje organismus, snižuje krevní tlak a působí proti skleróze, podporuje trávení, ničí choroboplodné zárodky a střevní parazity. Zevně přiložené čerstvé listy působí na kožní vyrážky. Od konce jara postupně otrháváme listy a používáme je v kuchyni do salátů a různých polévek, na chleb s máslem. Cibulky se také jedí syrové a nebo se nakládají do ochuceného nálevu. Chuť je výrazně česneková, ovšem nedráždí žlučník. Často se z něj použív ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 200 g moučkového cukru, 80 g mletých ořechů, 180 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce horké vody, 2 lžíce oleje.Krém: 3 dl mléka, l vanilkový pudink, 150 g cukru, 200 g másla, 2 lžíce rumu. Poleva: 100 g čokolády na vaření, 3 lžíce mléka, 1 lžíce 100% tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky šleháme s cukrem, přidáme vodu a olej, a když je hmota krémovitá, vmícháme mouku s práškem do pečiva a s kakaem, mleté ořechy a z bílků hustý sníh. Těsto vlijeme do vy ..
INGREDIENCE: 5 kg oloupaných a nastrouhaných jablk, l kg cukru, 1 dl octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velké nádobě vaříme za častého míchání do zhoustnutí, až se dělá za vařečkou brázda. Naplníme do sklenic a dáme sterilovat. ..
INGREDIENCE: 4 řízky z kuřecích prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového másla, vejce, sul, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do lehce naklepaných řízku nařízneme z boku kapsu, vytřeme pul lžící másla a vložíme plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (můžeme ji smíchat se lžící strouhaného sýra). Smažíme zvolna na rozehřátém oleji. Podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou. Místo bylinkového másla j ..
INGREDIENCE: 300 g srnčí plece (bez kostí), 50 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel), 50 g libové slaniny, 75 g smetany 33%, 1 lžíce hladké mouky, 1 dl zelí, směs Hubert na zvěřinu (divoké koření), brusinkový kompot, 10 g másla, citrón na ozdobu, maliny. POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí plec odkostíme a protáhneme proužky slaniny. Zbývající slaninu nakrájíme na kostky. Vhodíme do kastrolu, přidáme máslo, nakrájenou zeleninu, cibuli a zlehka osmahneme. Přidáme koření a zastříkneme bílým vínem. Vlož ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA