Recepty na xkuchtik.cz

BRAMBORY | STŘAPAČKY SE ZELÍM.

INGREDIENCE: 2 kg brambor, 300 g hladké mouky, 300 g hrubé mouky, 500 g kysaného zelí, 3 lžíce sádla, 200 g slaniny, 1 velká cibule, 1 vejce, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oškrábeme, opláchneme, nastrouháme na jemném struhadle, necháme ustát a část vody scedíme. Do připravených brambor přidáme hladkou i hrubou mouku, osolíme, opepříme, vyklepneme vejce a směs dobře promícháme. Připravené bramborové těsto protlačujeme přes hrubé struhadlo do osolené vařící vody, mícháme a vaříme 8-10 minut. ..

RÝŽE | RÝŽE S FONDU (sýrovou omáčkou alla Valdostana).

INGREDIENCE: 400g rýže, 200g sýru - fontina, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 2 vejce, mléko, hovězí vývar, máslo, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve připravíme sýrový krém-fondu. Nejlépe večer, ale alespoň 2 hod. předem, nakrájíme sýr na tenké malé kousky a dáme do misky a zalijeme trochou mléka s rozetřeným česnekem. Přikryjeme a necháme uležet. Uvaříme rýži. Scedíme naležený sýr a v teflonovém kastrolu, na mírném ohni, s 2 plátky másla za stálého míchání necháme roztavit. Přidáme 2 žloutky a ry ..

ZVĚŘINA ZAJÍC | NALOŽENÝ ZAJÍC NA SMEANĚ.

INGREDIENCE: 1 zajíc, 5 lžic vinného octa, 200 g kořenové zeleniny, koření divoké, sůl, máslo.POSTUP PŘÍPRAVY: Máme-li staršího a tedy i tužšího zajíce, je dobré předem ho před úpravou naložit do láku. Do 1 a půl litru vody v kameninovém hrnku dáme 5 lžic octa, sůl a přidáme 2 lžíce nakrájeného celeru, lžíci mrkve, petržele nebo pastiňáku, 1 menší cibuli se slupkou a necháme vařit. Přidáme 2 bobkové listy, 10 bobulí nového koření a tymián. Do prochladlého láku vložíme zajíce protaženého slaninou ..

TĚSTOVINY | ITALSKÉ MAKARONY.

POSTUP PŘÍPRAVY: Budete-li je vařit opravdu po italsku, stejně tak jako špagety, nedbejte rad uvedených na obalech: "Uvařte makarony v horké osolené vodě, sceďte a prolijte studenou vodou." V žádné italské domácnosti, ani v restaurantu si tak nepočínají. Po uvaření makaronů nebo špaget je zásadně neproplachují vodou, nýbrž scezené ihned promíchají s olejem, pak polijí rajčatovým protlakem, posypou strouhaným parmazánem, navrch pokladou malé sardinky a ozdobí je dokola naloženými olivami. Ta ..

POLÉVKA DRŮBEŽÍ | SLEPIČÍ POLÉVKA S VEJCEM PO ŘECKU.

INGREDIENCE: 100 g slepičího masa, vývar ze slepice, 2 vejce, 40 g rýže, 1 citrón, pepř, kari koření, pažitka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Vývar ze slepice přecedíme, přidáme propláchnutou spařenou rýži a uvaříme doměkka. Potom zalijeme vejci rozšlehanými s citrónovou šťávou, solí, pepřem a kari kořením. Již nevaříme. Rozkrájené slepičí maso a sekanou pažitku vložíme do talířů a přelijeme polévkou. ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | LÉČIVÉ ÚČINKY ČESNEKU MEDVĚDÍHO.

Medvědí česnek je vytrvalá rostlina dorůstající až 40cm. Pročišťuje organismus, snižuje krevní tlak a působí proti skleróze, podporuje trávení, ničí choroboplodné zárodky a střevní parazity. Zevně přiložené čerstvé listy působí na kožní vyrážky. Od konce jara postupně otrháváme listy a používáme je v kuchyni do salátů a různých polévek, na chleb s máslem. Cibulky se také jedí syrové a nebo se nakládají do ochuceného nálevu. Chuť je výrazně česneková, ovšem nedráždí žlučník. Často se z něj použív ..

MOUČNÍKY DORTY | DOMÁCÍ DORT.

INGREDIENCE: 5 vajec, 200 g moučkového cukru, 80 g mletých ořechů, 180 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce horké vody, 2 lžíce oleje.Krém: 3 dl mléka, l vanilkový pudink, 150 g cukru, 200 g másla, 2 lžíce rumu. Poleva: 100 g čokolády na vaření, 3 lžíce mléka, 1 lžíce 100% tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky šleháme s cukrem, přidáme vodu a olej, a když je hmota krémovitá, vmícháme mouku s práškem do pečiva a s kakaem, mleté ořechy a z bílků hustý sníh. Těsto vlijeme do vy ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JABLEČNÁ POVIDLA.

INGREDIENCE: 5 kg oloupaných a nastrouhaných jablk, l kg cukru, 1 dl octa.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve velké nádobě vaříme za častého míchání do zhoustnutí, až se dělá za vařečkou brázda. Naplníme do sklenic a dáme sterilovat. ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘECÍ ŘÍZKY SE SÝREM.

INGREDIENCE: 4 řízky z kuřecích prsou, 4 plátky sýra, 2 lžíce bylinkového másla, vejce, sul, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Do lehce naklepaných řízku nařízneme z boku kapsu, vytřeme pul lžící másla a vložíme plátek sýra. Sepneme párátkem, osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (můžeme ji smíchat se lžící strouhaného sýra). Smažíme zvolna na rozehřátém oleji. Podáváme s vařenými bramborami sypanými petrželkou. Místo bylinkového másla j ..

ZVĚŘINA SRNČÍ | SRNČÍ PLEC PODLE PANÍ NADLESNÍ.

INGREDIENCE: 300 g srnčí plece (bez kostí), 50 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel), 50 g libové slaniny, 75 g smetany 33%, 1 lžíce hladké mouky, 1 dl zelí, směs Hubert na zvěřinu (divoké koření), brusinkový kompot, 10 g másla, citrón na ozdobu, maliny. POSTUP PŘÍPRAVY: Srnčí plec odkostíme a protáhneme proužky slaniny. Zbývající slaninu nakrájíme na kostky. Vhodíme do kastrolu, přidáme máslo, nakrájenou zeleninu, cibuli a zlehka osmahneme. Přidáme koření a zastříkneme bílým vínem. Vlož ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz