INGREDIENCE: 500g polohr. mouky, 200g hl. mouky, špetka soli, 150g 100% tuku nebo ½ másla a ½ sádla, 120g cukru, 3 dl mléka, 2 vejce a 2 žloutky, 60g droždí, žloutek na potření, různé náplně, mandle na ozdobu, tuk na plech. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme do mísy, osolíme , přidáme vykynutý kvásek z teplého mléka, lžičku cukru a lžičky mouky, promícháme, vklepneme vejce, přidáme změklý tuk, cukr zbytek mléka a vypracujeme hladké těsto. Dáme ho do mísy, posypeme trochou mouky, přikryje ..
INGREDIENCE: 500g brokolice, 150g pečeného kuřecího masa, 1 lžíce jablečného octa, 1 lžička hořčice, 1 lžíce jemně nastrouhaného křenu, 2 lžíce oleje, sůl, m. pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici opereme a rozdělíme na růžičky, krátce povaříme v osolené vodě a necháme okapat. Z octa, oleje, hořčice vymícháme zálivku, přidáme křen, podle chuti osolíme a opepříme. Do zálivky dáme dobře okapané růžičky brokolice a nakrájené drůbeží maso. Promícháme a necháme v chladu odležet. Na talíři ozdobíme osminkam ..
INGREDIENCE: 300 g předního hovězího, 75 g bílých fazolí, 10 g sušených hub, 30 g rostlinného tuku, 50 g cibule, 7,5 g mleté papriky, 2,5 dl vody, sůl, mletý pepř, kmín, 20g rajčatového protlaku, 15g hl. mouky, 1,5 stroužku česneku, majoránka, 15g slaniny, 50g mrkve a další zeleniny (hrášek, květák). POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole den předem namočíme a uvaříme, houby namočíme a uvaříme. Na tuku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme papriku, zpěníme, přidáme trošku vody, na malé kostky nakrájené maso, sů ..
INGREDINCE: 200g hovězího předního masa, 400g vepřové plece nebo bůčku, 2 cibule, sůl, pepř, 1 lžíce hl. mouky, 2 vejce, hlávka kapusty, 200g vařené rýže, kečup, olej, máslo. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí i vepřové maso pokrájíme a semeleme. V kastrole rozehřejeme trochu oleje, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmáhneme ji, přidáme mouku, kečup, vařenou rýži a trochu vody. Směs promícháme s mletým masem, osolíme, opepříme a vyklepneme vejce. Opět důkladně promícháme. Kapustové listy ponoříme na chv ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V teflonovém kastrolu necháme na malém množství oleje zesklovatět nadrobno nakrájenou velkou cibuli, přidáme propláchnutou rýži a zamícháme. Přilijeme po trochách vodu a přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou žlutou dýni a vaříme cca 10 minut, podlijeme sklenkou vína a dalších 10 dusíme, posolíme a na závěr zjemníme mascarpone nebo šlehačkou a posypeme parmazánem. Nebo: 400 g rýže, 500g žluté dýně - velký plát asi 4 cm tlustý, 1 větší cibule, 5-6 lístků šalvěje, 3 stroužky č ..
INGREDIENCE: 600g hrubé mouky, 1/2 l mléka, 5 rohlíků, 2 žloutky, 50g másla, 1 lžička soli, 1 lžíce soli, na hrot nože jedlé sody.POSTUP PŘÍPRAVY: Do čtyřlitrového hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Než se začne voda vařit, osmažíme na másle na kostky rozkrájené rohlíky. Do větší mísy zaděláme ne příliš tuhé těsto z mouky, mléka, žloutků a soli. (Platí pravidlo, že čím je těsto řidší, tím jsou knedlíky kypřejší.) Těsto mícháme tak dlouho, až se leskne, pak do něho vpr ..
INGREDIENCE: 1,1 l vody, 300 g vepřového masa, 1 lžíce sádla, 1 cibule, 150 g žlutého hrachu, 150 g krupek, sůl, paprika, 1 stroužek česneku, špetka majoránky, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Omytý předem namočený hrách a namočené krupky vaříme doměkka (asi dvě hodiny). Po půldruhé hodině varu zpěníme na sádle jemně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájené maso, okořeníme a opečeme. Vše přidáme k vařenému hrachu a krupkám, promícháme a společně dovaříme. Nakonec přidáme usekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 500 g roštěnce, 40 g sádla 30 g másla, 50 g rajčatového protlaku, 300 g špaget, sůl, pepř, hladká mouka, 50g šunky.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný roštěnec nakrájíme na roštěnky, na okraji nařízneme, mírně naklepeme, osolíme a opepříme Spagety uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Na kastrolu rozpustíme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou šunku, mírně ,podusíme, promícháme se špagetami a osolíme. Roštěnky opékáme po obou stranách v rozpáleném sádle, položíme je na podklad ze špaget ..
INGREDIENCE: 6 vajec, 5 lžic vody, špetka soli, 60 g cukru s vanilkou, 6 lžic zavařeniny.POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozšleháme s vodou a se solí a lijeme je postupně sb6račkou na rozpuštěný tuk na pánvi. Opečené okraje stahujeme vidličkou ke středu a když je omeleta upečená, položíme doprostřed lžíci zavařeniny. Omeletu přehneme, hojně pocukrujeme vanilkovým cukrem a podáváme. Místo zavařeniny můžeme dát ovoce, jako maliny, jahody, borůvky. Džem nebo zavařeninu můžeme rozředit lžičkou bílého vína. ..
INGREDIENCE: čerstvé bílé nebo červené zelí.Nálev: na 1 litr vody 100 g cukru, 20 g soli a 0,3 1 octa.Koření: na 1 litrovou sklenici 3 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Ze zelí odstraníme vadné listy, hlávky omyjeme, rozkrojíme na půlky, odstraníme košťál a pokrájíme na nudličky asi 2 cm široké. Zelí vsypeme po částech do vařící osolené vody, přivedeme k varu, povaříme 10 minut, vyjmeme, necháme odkapat a naplníme do sklenic. Zelí proložíme opláchnutým kořením, z ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA