POSTUP PŘÍPRAVY: Jednu cibuli a svazeček mrkve nakrájíme nadrobno a podusíme, 50g rýže opereme v horké vodě, smícháme s cibulí a mrkví, přidáme oloupané a nakrájené rajče, usekanou petrželku, osolíme a opepříme. Odjádříme paprikové lusky a naplníme je touto směsí, narovnáme do rendlíku otvory nahoru, trochu přisolíme, zatížíme talířkem a zalijeme asi do poloviny vařící vodou. Postavíme na mírný oheň nebo pečeme v troubě. Mezitím si připravíme světlou jíšku, kterou zředíme vývarem z paprik a podl ..
INGREDIENCE: 1,5 kg rajčat, 2 kg jablk, l kg cukru, sklenka rumu, Sorban.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata i jablka omyjeme, vykrájíme vadné části, z jablk vykrojíme jádřince a pokrájíme je na kousky. Rajčata vaříme zvlášť a jablka také. Když jsou rozvařená na pyré, prolisujeme je přes síto. Pak jablka i rajčata smícháme, přisypeme cukr a vše vaříme asi 10 minut. Ke konci varu přidáme větší špetku Sorbanu a sklenku rumu. Vařící marmeládu lijeme do čistých sklenic, uzavřeme víčky a obrátíme. Necháme vychl ..
INGREDIENCE: Potřebujeme 20 g másla, 1 vejce, 100 g králičích jater (kuřecích), stroužek česneku, sůl, mletý pepř, majoránka, asi 100 g strouhanky.POSTUP PŘÍPRAVY: Játra naklepeme paličkou a naškrábeme nožem na kašičku nebo je semeleme na masovém strojku. Rozpuštěné máslo utřeme s vejcem, přimícháme játra, strouhanku namočenou ve vodě, česnek utřený se solí, pepř a majoránku. Je-li hmota řídká, přidáme strouhanku, je-li příliš hustá, přilijeme vodu. Lžičkou vykrajujeme knedlíčky, které vkládáme ..
INGREDIENCE: 120 g hovězí roštěnky, sůl, 3 g hladké mouky, 10 g oleje, 20 g cibule, cely pepř, nové koření, tymián, jalovec, bobkový list, houby.POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepané řízky osolíme, obalíme lehce v hladké mouce a zprudka opečeme na oleji. Přidáme nakrájenou cibuli, předem namočené pokrájené sušené houby a koření. Podlijeme netučným vývarem kostí a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme zbytkem mouky, rozředíme a povaříme. Procedíme na maso. ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 2 lžíce oleje a l lžíce másla, l drůbeží játra, 100 g měkkého salámu, l cibulka, 3 stroužky česneku, l rohlík rozmáčený v mléce, l vejce, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari koření, petrželka, l lžíce másla, l lžíce hladké mouky, 2 dl šlehačky, 2 žloutky, citrón, 250 g rýže, 1/2 l vyváni ze slepice. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme nádivku. Na rozehřátém oleji s máslem osmahneme na kousky nakrájená játra, nadrobno nakrájenou cibulku, nastrouhaný česnek, na nudličky nakrájený ..
INGREDIENCE: 250 g vepřové kýty, 250 g skopové kýty, 250 g hovězí svíčkové, sul, lžička sladké mleté papriky, kmín, 4 cibule, 250 g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na menší plátky vysoké 1 cm, naklepeme, osolíme, posypeme paprikou (případně kmínem) a dáme do kameninové nádoby na několik hodin odležet. Na jehlice napichujeme střídavě jednotlivé druhy masa, na kolečka nakrájenou cibuli, plátky slaniny a grilujeme. Hlavní zásady pro živáňskou pečeni: Použít všechny druhy masa a nešetřit ci ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 4 vuřty, 2 cibule, 100 g tuku, 1/2 kostky masoxu, šálek vody, 1/8 l kyselé smetany, 40 g polohr. mouky, sul, papriku, kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborům přimícháme oloupané a na plátky pokrájené vuřty,přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, opatrně p ..
INGREDIENCE: 250g bílých fazolí, 200 g prorostlé slaniny, 1 cibule 250 g bílého zelí, 1 nasekaný stroužek česneku, špetka tymiánu, 1 bobkový list, 800 ml bujónu, 1 mrkev, 1 malý pórek, kousek celeru, 50 g brambor, sůl, pepř, 1 lžíce nasekané zelené petrželky.POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole předem namočíme do vody na 6 hodin. Slaninu dáme vyvařit na 5 minut do vod a potom ji necháme na talíři okapat. Cibuli a bílé zelí nakrájíme na tenké proužky a dáme do hrnku spolu s fazolemi, slaninou, česnekem, tymiá ..
INGREDIENCE: 8 rajčat (na porci podáváme 2 plněná rajčata).Náplň: 1 vařený brambor, 1 vařená mrkev, 2 lžíce čerstvého strouhaného celeru, citr. šťáva, 1 malé jablko, 1 sterilovaná okurka, 2 lžíce strouhaného sýra, sůl, pepř, 3 lžíce ochucené majonézy smíchané se 2 lžícemi jogurtu nebo zakysané smetany, 2 lžíce nasekané pažitky, strouhaný sýr na ozdobu.POSTUP PŘÍPRAVY: Z rajčat seřízneme vršky, ostrou lžičkou vydlabeme vnitřky a naplníme je zeleninovým salátem. Salát připravíme smícháním strouhan ..
INGREDIENCE: 600-700 g vepřové kýty, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, 5 lžic oleje, 250 g čabajky, 2 cibule, 100 g slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kousky ke grilování, opepříme, potřeme česnekem utřeným se solí, naskládáme do kameninové nádoby, polijeme olejem a asi 6 hodin marinujeme v chladu a občas promícháme. Čabajku nebo klobásu uvaříme, nakrájíme na kolečka,cibuli také nakrájíme na silnější kolečka. Na jehlice napichujeme střídavě maso, čabajku, cibuli a slaninu a grilujeme. Ja ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA