Vajíčko se skládá z bílku - složeného z vody a z bílkovin, z nichž jedna se jmenuje ovoalbumina. Tato bílkovina, pokud se vajíčko dá dětem menším než jeden rok, vyvolává alergie a alergické reakce jako svědění, kopřivku, ekzémy, průjem, zvracení. Vajíčko se proto nikdy nesmí dávat dětem mladším než 1 rok, a ze žloutku - složeného z tuků a bílkovin. Žloutek obsahuje asi 250 mg cholesterolu na 100 g, a 65% cenných mastných kyselin insaturních- nenasycených. Bílkoviny obsažené ve žloutku mají vysok ..
INGREDIENCE: 600g brokolice, 4 kuřecí stehna, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, sůl, pepř, rýže, petrželka nebo pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Stehna vykostíme a maso nakrájíme na malé kousky (kůžičku a kosti použijeme na přípravu polévky). Cibuli a česnek drobně pokrájíme a na másle orestujeme. přidáme kuřecí maso, opečeme a pod pokličkou podusíme doměkka. Předem uvařenou rýži smícháme s uvařenou brokolicí a kuřecím masem. Podle chuti osolíme a opepříme. Na talíři posypeme nakrájenou petrž ..
INGREDIENCE: 400 g středních flíčků, 1 kg brambor, 150 g sádla, 50 g slaniny, 2 cibule, sladká mletá paprika, pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Těstoviny uvaříme v osolené vodě za stálého míchání do měkka, hned je odcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat,. Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme k flíčkům. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky, dozlatova na sádle osmahneme a přidáme k flekům s bramborami.Směs osolíme, opepříme, přidáme rozškvařenou slaninu s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Česnek oloupeme, nakrájíme na tenké plátky - lístky -rozložíme na síto nebo do sušičky a usušíme, až jsou plátky suché a ztvrdlé. Pak je rozemeleme mlýnkem na kávu nebo v mixéru rozmixujeme na prášek. Uchováváme v dobře uzavíratelných skleničkách. ..
INGREDIENCE: 400 g kosti od šunky, 300 g hovězího masa, 100 g párků, 350 g červené řepy, 100 g mrkve, 35 g petržele, 60g cibule, 100 g rajského protlaku, 40 vepřového sádla, 20 g mouky, 20 g cukru, 1 dl kysané smetany, ocet, sůl, koření.POSTUP PŘÍPRAVY: Kosti od šunky uvaříme s hovězím masem. Mrkev, petržel a cibuli nakrájíme na nudličky a vše osmahneme na tuku, přidáme rajský protlak a ještě asi 15 minut podusíme. Řepu uvaříme ve slupce zvlášť, oloupeme ji a pokrájíme na nudličky Do vývaru dáme ..
INGREDIENCE: 200g rajčat, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 1 cuketa, 3 lžíce olivového oleje, sůl ,pepř, cukr, bazalka, ½ lžičky octa balsamico, 400g Širokých nudlí. POSTUP PŘÍPRAVY: rajčata nařízneme křížem, krátce ponoříme do horké vody, přelijeme studenou a stáhneme slupku. Pak je rozčtvrtíme, vybereme zrníčka, dužinu pokrájíme na kousky. Cibuli pokrájíme na kostičky. Rozpálíme lžíci olivového oleje, na němž zesklovatíme cibuli a ke konci přidáme i oloupaný prolisovaný česnek. Potom přisype ..
INGREDIENCE: 600g rybího filé, sůl, pepř, 100g rohlíků, 50g mléka, 100g zakysané smetany, sekaný kopr nebo pažitka, muškátový květ, 2 cibule, 100g žampionů, 100g másla, 2 vařená vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté a osušené rybí filé nakrájím na kousky, osolíme a opepříme. Rohlíky nakrájíme na kolečka a namočíme do mléka. Filé dvakrát umeleme na masovém strojku, přidáme namočené a vymačkané rohlíky, žloutky, polovinu zakysané smetany, důkladně promícháme a prošleháme. Můžeme přidat sekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 700g vepřového karé, sůl, pepř, 1 lžíce sušeného rozmarýnu, 3 lžíce slunečnicového oleje, 2 cibule, 2 velká kyselá jablka, 4 lžíce calvadosu, 250 ml smetany ke šlehání. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové karé očistíme, omyjeme, osušíme a případně šlachy odřízneme. Maso pak ze všech stran osolíme a opepříme podle chuti a obalíme v sušeném rozmarýnu. Ve velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a maso na něm ze šech stran zprudka opečeme. Potom snížíme intenzitu ohně a za stálého obracení ještě asi 1 ..
INGREDINCE: 250g tvrdého sýra, 250g šunky, 200g višní, 2 řapíky celeru, 250g vařených těstovin (vřeten), 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce oleje, 1 žloutek, 50g jader vlašských ořechů, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Sýr a šunku rozkrájíme na menší kostičky. Višně odpeckujeme. Celerové řapíky nakrájíme na plátky silné 1 cm. Všechny pokrájené suroviny vložíme do větší salátové mísy, přidáme těstoviny, které jsme předem uvařili a promícháme. Na zálivku potom rozšleháme vinný ocet s olejem a žloutkem, osol ..
INGREDIENCE: Těsto – 200g hl. mouky, 2 lžíce kakaového prášku, 80g cukru písek, 1 vejce, 80g másla. Krém: 400g hroznového vína, 2 vejce, 100g cukru písek, 1 vanilkový cukr, 500 ml přírodního jogurtu, 400g smetany ke šlehání, pistácie. POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme moku s kakaem a cukrem, přidáme vejce a na kousky pokrájené máslo. Vypracujeme těsto, zabalíme je do fólie a uložíme na ½ hodiny do chladničky. Potom je rozválíme a naplníme do rozevírací dortové formy, kterou jsme vyložili pečícím pa ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA