INGREDIENCE: 1 cibule, 100g mrkve, 100g cukety, 3 lahůdkové cibulky, 200 ml bílého vína, 2 lžíce rajčatového protlaku, 3 rajčata, 100g šunky, 1 l zeleninového nebo masového vývaru z kostky, 200g těstovin, sůl, ml. pepř, 3 lžíce strouhaného sýra, 1 lžička posekané bazalky, sekaná petrželka, pažitka, kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nadrobno posekáme. Mrkev a cuketu nakrájíme na kostičky. Cibulky rozkrájíme na špalíčky dlouhé 2 cm. Do hrnce nalijeme bílé víno, přidáme cibuli a zeleninu, osolíme, opep ..
INGREDIENCE: 2 kg rajčat, 3 kapie, 5 jablk, l velká cibule, 1/2 celeru, 2 dl octa, l lžíce sladké papriky, po půl lžičce mletého zázvoru, kari a muškátového oříšku, hřebíčku a skořice, l lžíce soli, 2 lžíce cukru, l masox.POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájená rajčata, papriky, jablka, cibuli a očištěný celer vhodíme do hrnce, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme za občasného promíchání pul hodiny, pak rozmixujeme, propasírujeme a šťávu vrátíme do hrnce. Přidáme všechno koření, ocet, cukr a masox a vaříme, až ..
INGREDIENCE: 1 středně velký celer, 250g tvrdého sýra, 100g salámu, 1 majolka.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný celer jemně nastrouháme a zakapeme citr. šťávou aby nezhnědl. Nastrouháme sýr a sálám a vše promícháme s majolkou. Ochutíme pepřem i solí podle chuti a necháme uležet. ..
INGREDIENCE: 150 g vepřové kotlety, sůl, pepř, 3 g hladké mouky, 10 g oleje, 10 g cibule, kmín, netučný vývar z kostí, houby.POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepaný kotlet osolíme, opepříme, obalíme v hladké mouce a zprudka opečeme po obou stranách na oleji. Opečený vyjmeme, do tuku přidáme drobně nakrájenou cibuli, kmín a na lístky nakrájené houby; osmažíme, přidáme předem připravený kotlet, podlijeme netučným vývarem a dusíme doměkka. ..
INGREDIENCE: 1 kg vařených brambor, 1 vejce, 350 g hladké mouky, slanina, cibule, vepřová panenka, sůl, pepř, sušené švestky.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme, necháme vystydnout, nastrouháme, přidáme vejce, mouku a velmi rychle zpracujeme. Z těsta tvarujeme malé válečky, které vaříme ve vroucí vodě. Vepřovou panenku osolíme a opepříme, uděláme do ní kapsu, do které vložíme sušené švestky a pečeme v troubě. Podáváme s orestovanou slaninou a cibulí. ..
INGREDIENCE: 250 g celeru, 2 cibule, 25 g másla, 750 g zeleninového vývaru, sůl, pepř, 50 ml smetany, citrónová šťáva, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupeme a nakrájíme celer a cibuli, na másle orestujeme dozlatova. Podlijeme vývarem a dusíme asi 10 minut. Dochutíme solí a pepřem a dusíme ještě dalších 10 minut. Vychládlé rozmixujeme, znovu ohřejeme a dochutíme smetanou a citrónovou šťávou. Doporučujeme podávat s osmaženou houskou a petrželkou. ..
INGREDIENCE: 2 kusy lilku, 100g cibule, 250g rajčat, 50g oleje, česnek, sůl, vývar ze zeleniny.Náplň: jemně nakrájená cibule se nechá zpěnit na oleji, přidají se oloupaná, jader zbavená rajčata, trochu strouhaného nebo třeného česneku, sůl a vše se nechá krátce podusit (náplň musí být hustší).POSTUP PŘÍPRAVY: Opláchnuté lilky se ovaří ve vařící vodě asi 5 minut. Pak se vyjmou, jednotlivé kusy se naříznou tak, aby vznikly dvě stejné oddělené půlky, které se rozloží do olejem vymazaného kastrolu a ..
INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 250 g rostlinného másla, 250 g pískového cukru, citrónová kůra z dobře omytého citrónu, 4 vejce, 350 g hrubé mouky, l prášek do pečiva, l lžíce vanilkového cukru do sněhu.POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme se změklým rostlinným máslem, přidáme cukr a třeme do pěny. Přidáváme tvaroh, nastrouhanou citrónovou kůru a postupně mouku smíchanou s práškem do pečiva. Pokud je těsto příliš husté, přidáme trochu mléka. Nakonec vmícháme hustý sníh ušlehaný z bílků, do nichž ..
INGREDIENCE: 1/2 kg kopru, 4 lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Kopr otrháme ze stonků, pokrájíme ho nadrobno, prosypeme solí a napěchujeme do skleniček. Necháme chvíli stát, až pustí šťávu, pak povrch posypeme solí a uzavřeme víčky. Uchováváme v chladu, aby šťáva nevysychala. ..
INGREDIENCE: Květák.Nálev: 1 l vody, 3 dl 8% octa, 120 g cukru, 40 g soli, 1/2 lžičky kyseliny citrónové, pepř,bobkový list, nové koření, na ozdobu kapie.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák namočíme do osolené teplé vody, pak ho rozebereme na jednotlivé růžičky, vhodíme do vařící osolené vody s kyselinou citrónovou a vaříme 7 minut. Ovařený květák naskládáme do skleniček a proložíme nudličkami kapie. Zalijeme nálevem svařeným z uvedených surovin, uzavřeme víčky a sterilujeme 15 minut při 85°C. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA