Recepty na xkuchtik.cz

MOUČNÍKY DORTY | EXOT DORT – NEPEČENÝ.

INGREDIENCE: 1 krabice ananasová cukrářských piškotů (podlouhlých), ananasová nebo pomerančová marmeláda, 1/4 l mléka, l lžíce vanilkového pudinkového prášku, 4 lžičky cukru, 100 g másla, l konzerva ananasových kostek, 2 banány, šlehačka.POSTUP PŘÍPRAVY: Piškoty k sobě slepíme marmeládou a rozložíme je do dortové formy. Pokapeme je alkoholem nebo šťávou z kompotu a necháme je odležet. Mléko smícháme s pudinkovým práškem a cukrem a uvaříme pudink. Po ochlazení do něj postupně všleháme máslo, nadr ..

VEPŘOVÉ KRKOVICE | ROLÁDA V ZELNÉM LISTĚ.

INGREDIENCE: 2 karotky, 1 cibule, 1/2 l vývaru, 12 zelných listů ( můžeme nahradit kapustou ), sůl, pepř, kmín.Masová směs: 250g prorostlé vepřové krkovičky, 250g hovězího masa, 100g cibule, 1 lžíce másla, 2 čerstvé housky, 1 lžíce strouhanky, 1 lžíce sekané petrželky, 1 vejce, sůl, bílý pepř, mléko na namočení.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso rozkrájíme na proužky a dáme do chladničky. Cibuli nakrájíme na plátky a na másle osmahneme dozlatova. Namočené housky v mléce vymačkáme, smícháme s cibulí, osolíme, ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | ZELENINOVÁ HOŘČICE.

INGREDIENCE: 2 kg nedozrálých rajčat, l kg kapií, l kg cibule,3 stroužky česneku, 1/2 l oleje, 1/2 kg plnotučné hořčice, 150 g soli, 150 g cukru, l lžička mletého pepře, podle chuti feferonkyPOSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu omyjeme, z paprik vykrájíme semeníky, cibuli a česnek oloupeme a vše umeleme na strojku na maso. Přidáme ostatní přísady a vše vaříme na mírném ohni za častého promíchání téměř 2 hodiny. Vařící směs nalijeme do skleniček, hned uzavřeme víčky, obrátíme a necháme vychladnout. ..

SPECIALITY VEPŘOVÉ | HRADECKÉ KOULE (ze starého receptáře).

INGREDIENCE: 400 g tučnějšího vepřového masa, 50 g jater, mletý pepř, 1 stroužek česneku, 1-2 žemle, mléko, 1 vejce, sádlo do pekáčku, kmín.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme spolu s játry. Přidáme pepř a česnek utřený se solí. Žemli namočenou v mléce a vymačkanou přidáme spolu s vejcem a dobře propracujeme. Navlhčenýma rukama tvoříme koule velikosti slepičího vejce a rovnáme do pekáčku vymazaného sádlem. Povrchu koule pokmínujeme, podlijeme a upečeme dočervena. Příloha: chlupaté knedlíky a dušené ky ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | BROKOLICE NA SLADKOKYSELO.

INGREDIENCE: Menší růžice brokolice, nejlépe až z dalšího kvetení, slaná voda.Nálev: l l vody, 2 dl 8% octa, l lžíce soli, 2-3 lžíce cukru, l bobkový list, větší špetka semínek z hořčice, po 2 kuličkách nového koření a pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Růžičky brokolice očistíme, zalijeme slanou vodou a vaříme 5 minut. Pak vodu slijeme a brokolici naskládáme do zavařovacích skleniček. Nálev povaříme asi 7 minut, pak ho necháme ochladit a teplým zalijeme brokolice. Používáme raději menší sklenice, abychom j ..

RÝŽE | RIZOTO (po Parmsku).

POSTUP PŘÍPRAVY: Do většího kastrolu dáme 3 plátky másla a drobně nasekanou větší cibuli, kterou necháme zpěnit. Přidáme rýži, zamícháme, aby se zamastila. Zalijeme sklenkou bílého vína, mícháme. Osolíme, přidáme hovězí vývar nebo bujónovou kostku a trochu vody, postupně, po naběračkách, a občas mícháme. Až je rýže uvařená, tj. al dente, tj. ne rozvařená, zhasneme, přidáme 2-3 plátky másla, dle chuti trochu pepře a hodně strouhaného parmazánu. Mícháme. Necháme v kastrolu pod pokličkou asi 3min. ..

BRAMBORY | PLNĚNÉ BRAMBORY.

INGREDIENCE: 8 velkých brambor, lžíci zeleného hrášku, zelenou papriku, sul, citrónovou štávu, cibuli, tuk. Na omáčku: 4 rajčata, cibuli, 1/4 lžičky papriky, citrónovou štávu, kostku cukru, 3 lžíce másla, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřek a naplníme jemně rozsekanou zeleninou, osolenou a pokapanou citrónovou šťávou. Poloviny brambor opět spojíme, spíchneme párátky, dáme je do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova. Rajčata a cibuli rozkrájíme s dusíme na másle ..

VEPŘOVÉ PLECKO | SEDMIHRADSKÉ VRSTVENÉ ZELÍ.

INGREDIENCE: 500 g vepřového ramínka nebo plecka, 60 g sádla, 2 větší cibule, 1-3 stroužky česneku, 1 1 kg kysaného zelí, 150g rýže, 150g uzené slaniny, 300g debrecínské klobásy, sádlo na vymazání, 3 natvrdo uvařená vejce, 1 l husté kysané smetany, mletá sladká paprika, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu masa hrubě umeleme, druhou polovinu nakrájíme na kostky menší než na guláš, osmahneme na sádle se zpěněnou cibulí a jemně nakrájeným česnekem a krátce podusíme. Zelí trochu podlijeme a uvaříme téměř ..

PŘEDKRMY | CHUDÍ RYTÍŘI (Psané ve staročeštině).

PRVOVÝROBA: Housky skrájejí se na silnější řízky, omočí se v mléce, v němž jsou rozkloktány vejce, cukr, trocha soli a skořice (na 2 dclt. mléka 2 celá vejce a 4 dkgr. cukru), obalí se v strouhané žemličce a usmaží se v převařeném másle. Dává se k nim ovocná šťáva neb rozvařená povidla. Též se mohou skrájené housky omočiti ve vlažném, slazeném víně, pomazati po jedné straně zavařeninou, pomazanou stranou slepiti, ve vejci omočiti, v strouhané žemličce obaliti a usmažiti. Než nesou se na stůl, po ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | POLÉVKA PÓRKOVÁ S KEDLUBNOU.

INGREDIENCE: 30 g pórku, 30 g kedlubny, sůl, 5 g hladké mouky, 50 g mléka, 1 žloutku, 5 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Pokrájený pórek a kedlubny uvaříme doměkka. Vývarem zalijeme mouku nasucho opraženou a dobře povaříme. Vše spojíme, prolisujeme, přidáme žloutek rozmíchaný v mléce a čerstvé máslo. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz