Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JAM MERUŇKOVÝ NEBO MIRABELKOVÝ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Zralé, šťavnaté meruňky s plným obsahem cukru se vypeckují a rozkrájejí na větší kousky. Má-li být jam zvlášť jemný, oloupají se předem tence nožem a je-li meruněk hodně, uvaří se ze slupek rosol. Na 1 kg odváženého ovoce 450-600 g cukru, ovoce se posype, promíchá s cukrem a nechá přes noc ve studenu. Poté se vše dobře promíchá, nechá případně na kraji plotny rozpustit cukr a v jiném kastrole se po dávkách vaří. Mirabelky se pouze vypeckují a vaří celé. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ŠVESTKOVÁ MARMELÁDA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky se odpeckují, rozvaří s trochou vody a přes hustší cedník pomocí dřevěné paličky rozmačkají, aby se zbavily slupek. Protlačená kašovina se zváží, na 1 kg se připraví 500 g krystalového cukru, marmeláda se vaří v nerezovém hrnci, když je jí asi polovina, přidá se tam cukr a za stálého míchání vaří, až kápnutá na talíř se neroztéká. Plní se horká do nahřátých sklenic, nechá vystydnout, nahoru položí kousek plátna v rumu namočeného a ováže. Hodí se i do ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | OKURKOVÝ KOMPOT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Větší okurky se oloupají, vnitřek vyčistí od jader a dužina se nakrájí na kostky. Zváží se, dají do studené vody a uvedou do varu. Když var jednou přejde, scedí se a prolijí studenou vodou, až zcela vychladnou. Mezitím se rozvaří na 1 kg okurek ¾ až 1 kg cukru s ½ l vody, ½ l dobrého vinného octa a citronovou kůru asi z ½ citronu, nakrájenou na nudličky. Když směs vaří, dají se do ní okurky a nechají vařit téměř do měkka. Na druhý den se šťá ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA | PIKANTNÍ KEČUP (můj)

INGREDIENCE: 12 kg vyzrálých rajčat, 3 kg cibule, 15-20 jablek bez jádřinců a slupek, 10-15 feferonek nebo pálivé ml. papriky, 0,7 l octa, asi 30 kuliček nového koření, malá hrst celého pepře, 10 lístků bobkového listu, 1,3 kg cukru, trochu soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Tak a jdeme nato. Žena mi přinesla 12 kg rajčat a co stím???Rajčata, cibuli, feferony a jablka nakrájíme nadrobno, dáme vařit do většího hrnce, přidáme koření a necháme rozvařit. Poté postupně rozmixujeme a propasírujeme přes cedník abyc ..

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | HOUBY V OCTOVÉM NÁLEVU

INGREDIENCE: 1 kg hub, 1/6 litru 8 % octa, 1/3 litru vody 30g cukru, 30g soli, bobkový list, několik nových koření a pepřů a asi 250g perlových cibulek. POSTUP PŘÍPRAVY: Chceme-li svou zásobu hub rozhojnit, můžeme přidat více cibule, která dostane chuť od hub. Malé cibulky dáváme celé, velkou cibuli krájíme podél na čtvrtky nebo na osminky. Cibulky spaříme 1 minutu ve vařící osolené vodě (20g soli na 1 litr vody), pak zchladíme a loupáme. Očištěné houby povaříme 3-5 minut v osolené vodě, kter ..

KNEDLÍKY OVOCNÉ | BORŮVKOVÉ KNEDLÍKY

INGREDIENCE: 20 g droždí, l lžíce pískového cukru, asi 1/4 l mléka, 500 g hrubé mouky, 2 vejce, sůl, trochu oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme, přidáme cukr, trochu vlažného mléka, lžíci mouky, promícháme a necháme vykynout. Do mísy prošijeme mouku, přidáme vykynutý kvásek, vlažné mléko rozmíchané s vejci a sůl, vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto vyválíme na placku asi l cm silnou a skleničkou vykrajujeme kolečka. Do středu každého vložíme omyté a ..

ZELENINA | KVĚTÁKOVÉ OMELETKY

INGREDIENCE: l květák, 8 vajec, 40 g oleje, kečup, petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák uvařený v osolené vodě rozebereme na malé růžičky. Vejce rozšleháme se solí a čtvrtinu vlijeme do pánve vymazané olejem. Částečně ztuhlou omeletu posypeme připraveným květákem, sekanou petrželkou nebo pažitkou a dopečeme. Upečenou omeletu přehneme, přendáme na talíř a popřípadě pokapeme kečupem. Podáváme s bramborovou kaší nebo s vařenými brambory. ..

HOUBY | HOUBY S RAJČATY

INGREDIENCE: 500 g hub, 40 g oleje, 2 stroužky česneku, 200 g rajčat, strouhaný sýr, 100 g drůbežího salámu, petrželka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby pokrájíme na plátky a uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Pak je necháme okapat a mezitím dáme na olej se solí utřený česnek a pokrájená rajčata. Podusíme, opepříme a ke směsi přidáme kostičky salámu a připravené houby. Společně dodusíme, dosolíme, opepříme a porce na talířích posypeme strouhaným sýrem. Zdobíme snítkami petrželky. Pod ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA Z ČERNÉHO RBÍZU

INGREDIENCE: Na. 1 kg měli 30-40 dkg .cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Opraný rybíz otrháme od střapin a dámo rozvařit, neboť má tuhou slupku.Po rozvaření jej vylisujeme. Vylisovanou měl vaříme nejdřív bez cukru a po odpaření přidáme cukr a vaříme, až rosoluje. Horký plníme do sklenic a povazujeme. ..

ZELENINA | RAJČATA PLNĚNÁ CIBULÍ (Řecko)

INGREDIENCE: 8 větších rajčat, 5 cibulí, 40g kaparů, 40g oliv, špetka soli, 80g oleje, kadeřavá petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na kolečka, osolíme a pomalu dusíme na dvou třetinách oleje. Pak cibuli nepatrně podlijeme a přiklopíme. Do měkka udušenou cibuli necháme vychladnout. Rajčata vypereme a rozkrojíme na poloviny vodorovným řezem a vydlabeme. Prázdné půlky rajčat uvnitř posolíme naplníme dušenou cibulí. Povrch zarovnáme, zdobíme kapary, vypeckovanými olivami a snítkami petrže ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz