INGREDIENCE: 5 kg rajčat, 2 větší jablka, 2 cibule, l lžička celého pepře, 1/2 lžičky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, l lžička ostré papriky nebo 2 feferonky, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dl octa, 3-4 lžíce cukru, l lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálá rajčata, jablka bez jádřinců a oloupanou cibuli pokrájíme, dáme do hrnce a za častého míchání rozvaříme. Směs rozmixujeme, propasírujeme a šťávu vrátíme do hrnce. Přidáme všechno koření, ocet, sůl a cuk ..
INGREDIENCE: l balíček dlouhých (cukrářských) piškotů, kulatých (dětských) piškotů, 100 g čokolády na vaření, sklenka rumu, šlehačka.Náplň: 100 g másla, 100 g moučkového cukru, 3 žloutky, l dl sladké smetany nebo šlehačky, 3 lžíce kakaa, 50 g loupaných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve si připravíme náplň. Smetanu nebo šlehačku svaříme s kakaem a za občasného zamíchání ochladíme ve studené lázni. Změklé máslo, cukr a žloutky ušleháme do pěny a za stálého míchání (nejlépe šlehačem) přidáváme vychla ..
Jednou denně rozžvýkat lžíci koprového semene znamená účinně předcházet ischemické chorobě srdeční. Jednou denně spolknout na špičku nože rozdrcené semeno ostropestřce mariánského znamená čistit si játra, ledviny a aktivovat imunitní systém. Podobně účinkují semena tykvová. Lískové oříšky nám dodávají energii a pevné nervy. Jsou proto vhodné i pro těhotné ženy. Známe je zevní použití lněného semínka rozdrceného na prášek a smíchaného s vodou. Vlažnou kaši z něho můžeme přiložit na hnisavé a záně ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvá, zdravá a zelená nať. Listy celeru otrháme ze stonků, sušíme rozložíme na lískách, nebo v sušárně či troubě při maximálně 50 °C. Nať zůstane pěkně zelená. Usušenou nať rozemneme a prolisujeme přes síto, abychom odstranili hrubší kousky. Důkladně suchou nať uchováme ve sklenici uzavřené víčkem. ( Já osobně to suším na liskách co jsem si udělal na sušení hub, mam je takových rozměrů že se mi vejdou na radiator a nezabírají v domácnosti místo. Po částečném usušení ji dosouš ..
INGREDIENCE: kopr.Nálev: 1/2 l vody, 1 dl octa, 6 lžíc cukru, 1 lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Kopr opláchneme pod tekoucí vodou a necháme na utěrce okapat. Pak ho nakrájíme nadrobno, vložíme do malých skleniček, zalijeme horkým nálevem, připraveným svařením vody, octa, soli a cukru, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut varem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pěkné a zdravé celerové bulvy, voda, ocet Celer omyjeme, důkladně očistíme, oloupeme, velké celery rozpůlíme, vložíme je do vařící vody s trochou octa a vaříme asi 10 minut, až jsou měkké. Pak je vyjmeme, necháme oschnout a vychladnout. Ostrým nožem nakrájíme na proužky nebo kostičky, rozložíme na lísky nebo na síto a sušíme v sušárně při 60 °C v tenké vrstvě. Můžeme však menší množství i na tělese ústředního topení, nebo v troubě. Celer můžeme sušit i nepředvařený není však tak ..
Kopr: Zastupuje sůl. Doporučuje se při špatném trávení, škytavce a nespavosti. Podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Tymián: Má antibakteriální účinky. Pomáhá při trávení, proti kašli a nachlazení. Bazalka: Podporuje trávení, zmírňuje duševní únavu a nechutenství. Meduňka: Uklidňuje, upravuje poruchy spánku, zmírňuje žaludeční potíže. Bobkový list: Pomáhá při trávení a podporuje chuť k jídlu. Velké dávky působí nepříznivě. Olej se používá na vředy, masáže. Rozmarýn: Povzbuzuje krevní oběh, ne ..
INGREDIENCE: 4 plátky krůtích prsou, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 250g žampionu, 1 bílý jogurt, 2 lžičky rozmarýnů, 1 stroužek česneku, lžíce hořčice, 1 lžíce medu, 100 ml bílého vína, 1 lžíce hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky masa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Pekáč vymažeme olejem a vložíme do něj plátky masa. Rozložíme je tak, aby se nepřekrývali. Na ně naskládáme očištěné žampiony. Z bílého jogurtu, rozmarýnu, prolisovaného česneku, hořčice, medu, vína a mouky si připravíme směs na maso ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, větší špetka soli, citrónová kůra z půlky citrónu, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, kostka droždí (42 g), 1/4 l mléka, 1 vejce, 120 g másla nebo Hery.Náplň: 180 g máku, 1/4 l mléka, 120 g cukru, l lžíce medu, 1/2 lžičky skořice, l žebro čokolády, citrónová kůra, l lžička másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a rozdrobíme droždí. Na teple necháme vzejít kvásek. Mouku, cukr, špetku soli, citrónovou kůru a vejce smícháme, vlije ..
INGREDIENCE: 600 g čerstvých zelených fazolek (nebo sklenice sterilovaných fazolek),vývar z kostí hovězích, nebo vývar připravený z kostky masoxu, 40 g másla, 30 g cibule, 30 g hladké mouky, 10 g mleté sladké papriky, petrželka, 2 stroužky utřeného česneku, 300 g očištěných čerstvých hub (hřiby pravé, houby hřibovité, klouzky, lištky), 1 dl kysané smetany, půl lžičky cukru, lžíce octa a sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné fazolky nakrájíme šikmo na proužky a uvaříme v malém množství vývaru téměř doměk ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA