INGREDIENCE: 250g hub (hlavy hříbků, masáku, bedel, žampionů), 1 vejce, sůl, 9 lžic piva, 85g hl. mouky, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Hlavy hříbků nakrájíme na plátky (masáky, bedly a žampiony nejprve oloupeme, pak je podle velikosti nakrájíme na půlky nebo čtvrtky). Z vajec, piva a mouky připravíme těstíčko, osolíme je a namáčíme v něm houby, které ihned smažíme v rozpáleném oleji. Příloha: brambory zeleninový salát. ..
JABLKA: Jsou vydatným zdrojem vitamínu C a kyselin potřebných pro naše tělo. MERUŇKY: obsahují ve větším množství betakarotén, který zvyšuje odolnost proti rakovině. BABNÁNY: Dodávají našemu tělu zinek, draslík, železo a vlákninu. Podporují trávení.HROZNOVÉ VÍNO: Je vynikající prostředek pro okamžitý přísun energie a proti únavě.MRKEV: Je důležitá pro obsah vitamínů C, E a betakaroténu, který pomáhá odolávat rakovině. CELER: Bohatý na vápník. Používá se jej s úspěchem jako kůra při revmatismu. ..
INGREDIENCE: 500 g mrkve, 500 g oloupaných kedluben (nejlépegigant nebo nedřevnaté kedlubny), 500 g květáku bez košťálu, 250 g čerstvého nebo sterilovaného či zmrazeného hrášku, l hlávka celeru, 500 g cibule, 250 g sterilovaných nebo čerstvých fazolek, l kg plnotučné hořčice, l lžíce soli, 2 dl vinného, jablečného nebo obyčejného octaPOSTUP PŘÍPRAVY: Všechnu zeleninu očistíme, oloupeme, opláchneme v čisté vodě a každou zvlášť uvaříme ve vodě ochucené lžičkou soli a lžičkou octa. Měkkou zeleninu ..
INGREDIENCE: 8 středních okurek, 300g žampionů, citr. šťáva, 1 cibule, 60g tuku, 40g slaniny, sůl, pepř, tymián, 2 stroužky česneku, 8 lžic strouhanky, 125 ml vývaru z masa nebo bujonu, 100 ml kysané smetany, tuk na vymazání. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurky omyjeme, osušíme a podélně rozkrojíme. Semena vydlabeme a dáme stranou. Žampiony očistíme, nakrájíme na větší kousky a zakapeme citronem. Nadrobno nakrájenou cibuli osmáhneme na části tuku se slaninou rozkrájenou na kostičky. Přidáme houby a vydlaban ..
Chceme-li aby nám chléb neztvrdl, přidáme k němu do chlebníku rozkrájené jablko. Jablko rozkrojíme na čtvrtky a zbavíme jádřince. Každou čtvrtku umístníme do jednoho rohu v chlebníku. Chléb tak zůstane delší dobu čerstvý a na místě rozkroje hned neokorá. ..
INGREDIENCE: 3-4 velké růžovky, 500g nastrouhaných brambor, pepř, 80g hl. mouky, 2 lžíce mléka, utřený česnek, kmín, trochu majoránky, 1 vejce, sůl, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle. Částečně z nich slijme vodu, doplníme solí, přidáme celé vejce, česnek, mouku, kmín, majoránku, očištěné rozkrájené růžovky a vše spojíme. Lžíci klademe těsto na pánev s rozpáleným olejem a dobře jej rozetřeme po celé pánvi. Smažíme po obou stranách do červena. ..
INGREDIENCE: 4 vejce, 130g másla, 250g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 250g polohr. mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 100 ml mléka, 200g oloupaných broskví, 20g kakaa, tuk a hrubá mouka na formu, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky vyšleháme na tuhý sníh, máslo utřeme do pěny a postupně přidáváme moučkový i vanilkový cukr a žloutky. Ke směsi přidáme střídavě po lžících mouku prosetou s práškem do pečiva a mléko. Pak lehce vmícháme sníh z bílků. Broskve nakrájíme na menší kous ..
INGREDIENCE: 500g vepřového masa ( kýta, plecko). Marináda: 2 vejce, 1 lžíce Maggi , 1 lžíce majoránky, 1 lžíce kari, 1 lžíce Solamylu, pepř, ½ lžičky soli, špetka kmínu, 6-8 rozetřených stroužků česneku, 2 drobně nakrájené feferonky ( nebo lžička chilli koření). POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na plátky 3x3x1 cm a naložíme ho na 24 hodin až 10 dní do marinády. Uvedenou směs vložíme do větší zavařovací sklenice, dobře promícháme a mírně přitlačíme ke dnu. Přikryjeme víčkem a dáme na spodek ..
INGREDIENCE: 500g vepřového masa ( kýta, plecko). Marináda: 3 lžíce oleje, 1 lžíce Solamylu, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce pálivé papriky, 1 lžíce Maggi, ¾ lžíce cukru, 1 lžička soli, 1 vejce, cibule krájená na tenká kolečka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky a naložíme ho na 24 hodin do marinády z uvedených ingrediencí. Na pánev dáme rozpálit lžíci sádla a směs dáme dusit do zrůžovění. ..
INGREDIENCE: 1, 1 l vody, 200g sleziny, 100g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 bobkový list, pepř, tymián, 40 g tuku, 30 g mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Na zpěněnou cibuli s tukem dáme osmažit na kousky nakrájenou slezinu, zeleninu a koření. Pak koření vyndáme, slezinu umeleme na masovém strojku. Zalijeme vodou, zahustíme jíškou a dovaříme. K polévce podáváme chléb nebo žemli. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA