Perník může být obyčejným, ale i svátečnějším moučníkem. Nejvláčnější je z mouky žitné, nebo z půli žitné a pšeničné. Ovšem dá se dobře upéci i z hladké pšeničné mouky. Důležité je perníkové koření - někdy obsahuje kypřicí prášek, jindy se musí dodat. Přečtěte si dobře návod na obalu koření. Litý perník nepotřebuje rozležet a dá se jíst hned.POSTUP PŘÍPRVY: Na 500 g hladké mouky dáme 50 g sádla (másla, oleje), sádlo nahřejeme s 200 g medu, přidáme 2 vejce, podle chuti perníkové koření (dá se nam ..
INGREDIENCE: 800g vepřové plece, 200g žampionů, 2 lžíce sádla, 5 cibulí, sůl, ml. černý pepř, 100 ml masového vývaru, 200 ml červeného vína, 1 lžíce instantní jíšky.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na stejnoměrné kousky. Žampiony nakrájíme na silnější plátky. V kastrolu rozehřejeme sádlo. Cibuli nasekáme nadrobno. Zpěníme ji do růžova na sádle, přidáme maso a zprudka je opečeme. Osolíme, opepříme a vydusíme do šťávy. Vývar promícháme s červeným vínem. Maso zalijeme vývarem s vínem a dusíme na mír ..
INGREDIENCE: 10 brambor, 1 zakysaná smetana, hrnek sušených hub, sůl, kopr, 1 lžíce hl. mouky, trochu Ceresu - ztuženého tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve namočíme houby (asi na 2 hodiny). Dáme vařit oloupané nakrájené brambory. Uděláme jíšku z tuku a mouky a společně s namočenými houbami přidáme k bramborům před jejich změknutím. Nezapomeneme také přidat nakrájený kopr. Chvíli povařme, osolíme a nakonec vmícháme smetanu. ..
INGREDIENCE: 50 g hovězího masa, voda, sůl, 10 g párku, 10 g šunky, 30 g hlávkového zelí, 20 g červené řepy, 20 g kořenové zeleniny, 10 g cibule, 10 g rajčatového protlaku, 5 g oleje, bobkový list, ocet, 2 lžíce kyselého mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájené hovězí maso zalijeme vodou, přidáme bobkový list, osolíme a vaříme. K poloměkkému přidáme nakrájené zelí, červenou řepu a na zapěněné cibuli osmaženou kořenovou zeleninu s rajčatovým protlakem. Bobkový list vyjmeme, přidáme drobně nakrájený párek ..
INGREDIENCE: 120 g vepřového libového bůčku, 5 g oleje, 10 g cibule, sůl, kmín, paprika, 100 g kysaného zelí, 3 g hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmažíme cibuli a vložíme maso. Maso orestujeme, osolíme, okmínujeme a opepříme. Dusíme nejdříve ve vlastní šťávě a pak podlijeme. K poloměkkému masu přidáme větší část pokrájeného zelí, a když je téměř měkké, zahustíme nasucho opraženou moukou rozmíchanou ve vodě. Povaříme a do hotového guláše přimícháme zbytek syrového pokrájeného zelí. ..
INGREDIENCE: 10 vajec, 500g krůtích řízků, sůl, bílý pepř, 1 lžíce oleje, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 cibule, 200g žampionů, 2 lžíce másla, 1 kelímek (150g) tuhé kysané smetany, 1 balíček (300g) mraženého hrášku, plátky citrónu a lístky petrželky na ozdobení.POSTUP PŘÍPRAVY: Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků, 1 lžičky soli a špetky pepře ušleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s citrónovou šťávou a vmícháme do sněhu. Dvě velké teflonové pánve lehce potřeme olejem. Každou z nich naplníme polovinou u ..
INGREDIENCE: 2 větší mrkve, 1 petržel, 1 kedluben, kousek květáku, hromádku hrášku , 1 celou cibuli, a 3 brambory.POSTUP PŘÍPRAVY: Vše očistíme a nakrájíme na kostičky (kromě cibule), olej nebo kousek sádla roztopíme v hlubším hrnci a všechnu připravenou zeleninu vsypeme dovnitř, pár minut za stálého míchání opékáme, 1-2 velké lžíce hladké mouky smícháme s 1 vrchovatě naplněnou lžičkou sladké červené papriky a směsí potom poprášíme zeleninu, chvilku mícháme a zalijeme vodou, přidáme trochu soli ..
INGREDIENCE: 400g oloupaných jablk bez jádřinců, 250g krupicového cukru, 4 vejce, 150g rostlinného másla, 40g kakaa, 150g poloh. mouky, 150g hl. mouky, 2/3 balíčku prášku do pečiva, tuk a hrubá mouka na pekáč, 1- 1,5 kg švestek.Drobenka: 60g tuku nebo másla, 80g poloh. mouky, 60g ml. cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka hrubě nastrouháme, promícháme s cukrem, rozšlehanými vejci a necháme stát 10 mi. Přidáme rozehřátý tuk, opět promícháme a ke směsi prosijeme kakao, mouku a kypřící prášek. Těsto opět pr ..
INGREDIENCE: 150 g tvarohu, 1 vejce, 150g krupice, 30 g hrubé mouky, 1 jablko, 20g cukru, 15g másla, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Z prolisovaného tvarohu, vejce krupice, mouky a soli uděláme těsto. Do těsta vpracujeme drobně nakrájené jablko a citrónovou kůru. Necháme odpočinout. Knedlíčky o průměru asi 4 cm vaříme 5 minut. Uvařené posypeme cukrem, a pokapeme rozpuštěným máslem. ..
INGREDIENCE: 8 jehněčích kotlet ( 2 na 1 porci), olej, sůl, Marináda: 2 nadrobno nakrájené cibulky, 1 stroužek česneku, tymián, bazalka, červené víno.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve si připravíme marinádu. Nasekanou cibuli a rozdrcený česnek smícháme s kořením a přelijeme vínem. Směs naneseme na naklepané a po okrajích naříznuté kotlety, vložíme je do mísy, zalijme olejem a necháme do druhého dne marinovat. Před grilováním kotlety otřeme ubrouskem, rošt pomastíme olejem, aby se maso nepřilepovalo, kot ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA