Salát připravujeme nejraději z mladých cuket. Prospívají nám - jsou energeticky chudé, vyplavují z těla soli, příznivě ovlivňují činnost srdce, ledvin, trávicího ústrojí. Jsou vhodné pro diabetiky, obézní, revmatiky, žlučníkáře, při zácpách, dně atd. Mohou se jíst i syrově.POSTUP PŘÍPRVY: Asi 500g mladých cuket nakrájíme na kostičky a plátky. Mladé neloupeme. Opečeme je krátce na 2 lžících oleje spolu s pálivou papričkou. Tu pak odstraníme. K opečeným cuketám přidáme 1 cibuli drobně nakrájenou a ..
INGREDIENCE: 3 lžíce sádla, 1 kg zadního hovězího masa, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 1 l vývaru, 200 ml bílého vina, 2 zelené papriky, 500 g žlutých rajčat, 1 menší tykev, 5 brambor, 1 malý celer s natí, 5 bobkových listů, 5 kuliček pepře, 1 lžíce čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného, sůl, 1 lžička chilli papriček, 3 broskve, 3 jablka.POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle opečeme na kousky nakrájené maso dohněda, přidáme drobné nakrájenou cibuli a česnek a znovu opečeme. Zalijeme vývarem a vínem a dusí ..
INGREDIENCE: 50 g kuřecích prsíček, 50 g vepřové panenky, 50 g hovězí svíčkové, koření dle chuti, 40 g oleje, 30 g čerstvé zeleniny, 20 g cibule, 40 g ostravské klobásy, 40 g žampionů, 0,3 dl červeného vína, 5 g kečupu, 0,4 dl slivovice (na podlévání). POSTUP PŘÍPRAVY: Na špíz střídavě napichujeme na rostlinném oleji opečená kuřecí prsíčka, kousky hovězí svíčkové a vepřové panenky. Maso prokládáme čerstvou paprikou, jemně nakrájenými kolečky cibule a kousky ostravské klobásy. Hotový špíz flambu ..
INGREDIENCE: 2 prsní kuřecí řízky, 250 g cukety nebo dýně, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 jablko, (kyselejší), 1 lžíce rozinek naložených do rumu, 1 kávová lžička cukru, 200 ml smetany, sójová omáčka, (sladká), sůl, bílý mletý pepř, 300 g těstovin – vřetena, olivový olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pokrájíme na kostky. Nadrobno nakrájenou cibuli zesklovatíme na oleji, přisypeme cukr, sůl, pepř a necháme zrůžovět. Přidáme maso a dusíme. Až se maso zatáhne, přidáme na kostičky pokrájenou cuketu a jablko. ..
800g hovězího roštěnce, 8 zrn hřebíčku, 40g perníku, 20g medu, 150g másla, 120g cibule, 50g sádla, 1 citrónu, 2 dl červeného dezertního vína, strouhaný zázvor, ml. pepř, 30g slaniny, ocet, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí maso propícháme hřebíčkem, osolíme, potřeme trochou zázvoru a pepře a pečeme na másle spolu s krájenou slaninou. Potom dáme maso do hrnce (i s tukem, na kterém se peklo), zalijeme studenou vodou, přidáme na sádle osmaženou cibuli, trochu octa, citrón nakrájený na plátky, med a vař ..
INGREDIENCE: 300 g rybího masa, 1 bílek, 1 l smetany ke šlehání, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Upečené rybí maso vykostíme a jemně umeleme. Přidáme bílek, osolíme a okořeníme. Vše dáme do hlubší nádoby, kterou postavíme na rozdrceny led. Po lžičkách přidáváme smetanu a šleháme do zhoustnutí. Podáváme chlazené s bílým pečivem. ..
INGREDIENCE: 500 g zadního masa, 2,větší cibule, 3 lžíce oleje, 2 lžičky jedlé sody, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně umleté maso osolíme, opepříme, přisypeme jedlou sodu a promícháme. Pak ke směsi přidáme jemně pokrájenou cibuli a rukou tvoříme placičky silné necelý centimetr. Na rozpáleném oleji je dozlatova opečeme. Podáváme s opečenými brambory. ..
INGREDIENCE: 700 g hovězího masa, 40 g slaniny, 80 g másla, 80 g cibule, 40 křenu, 20 g sterilované červené řepy, 2 vejce, 2 lžíce oleje, pepř, sůl, rajčata, petrželka, bílá veka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z masa nakrájíme bifteky, které naklepeme nožem a narychlo opečeme. Na oleji osmažíme toasty, které jsme namočili v rozšlehaném vejci. Bifteky klademe na mísu se smaženými toasty a střídavě je zdobíme. Na jeden dáme křen, na druhý oloupané rajče, na třetí pokrájenou cibuli a tak pokračujeme. Vše oblož ..
INGREDIENCE: 300g telecího masa, 1 lžíce oleje, 1 malá cibule, 1 mrkev, 100 g žampiónů, 1 velká paprika, 4 olivy, 2 1 lžíce rajčatového protlaku, 400g rajčat, 250g rýže, mletá paprika, mouka, sůl pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Telecí maso nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěnou mrkev a žampióny nakrájíme na tenké plátky, stejně tak olivy a rajčata. Vyčištěnou papriku nakrájíme na tenké nudličky. Nakrájené maso osolíme, opepříme, poprášíme moukou a na poloviční dávce tuku ope ..
INGREDIENCE: 500g malých rajčátek, 2 vejce, 100g hl. mouky50g strouhaného sýra, 1 dl mléka, 2 dl oleje, bazalka, koriandr, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Slupku rajčátek nakrojíme, spaříme ve vařící vodě a oloupeme. Z nasekaných bylinek, sýra, mouky, mléka a vajec připravíme těstíčko. Oloupaná rajčátka obalíme v hladké mouce, v těstíčku a hned smažíme v rozpáleném oleji. Necháme okapat a ihned podáváme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA