Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ ZELENÉ FAZOLKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Mladé fazolky se zbaví vláken a špiček, propláchnou vodou a nakrájejí n šikmé nudličky. Házejí se do vařící vody, nechají jen asi2 minuty přejít varem, ocedí na síto, prolijí studenou vodou a dobře okapané těsně vedle sebe rovnají do sklenic, setřepou, zalijí převařenou vychladlou slanou vodou (na 1 l vrchovatá lžíce soli) a uzavřené sterilují při 95 °C asi ½ hodiny. Asi za týden se steriluje ještě jednou ¼ hodiny. Jsou v zimě jako čerstvé buď sypané ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÉ ZAHRADNÍ MALINY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Otrhají se zvlášť pěkné, velké plody a hned zavařují. Na 1 kg malin se rozvaří 750 g cukru v 1/2 l vody v širší nádobě, vyvařená nečistota se vybere a cukr se vaří do husta. Maliny se do cukru opatrně naházejí a nechají na kraji plotny pouze několikrát přejít varem. Poté vše vylije na mělkou mísu a nechá čistou utěrkou přikryté v chladu. Druhý den se maliny opatrně narovnají do sklenic, šťáva se nalije na maliny, nechá se to do příštího dne přikryté pouze papírem ..

STARÉ RECEPY | ZAVAŘENÁ REVEŇ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější řapíky mladé reveně se oloupají, rozkrájejí na kostky, naházejí do vařící vody s trochou jedlé sody a nechají přejít varem, aby přílišná kyselost se odstranila. Hned se voda slije a reveň nechá na sítku odkapat. Plní se do láhví, zalije roztokem cukru 600 g v 1 l vody a steriluje 10 minut při 80°C. ..

STARÉ RECEPY | KVAŠENÉ OKURKY V LÁHVÍCH (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. Pěkné zdravé okurky se důkladně očistí a nakládají do láhví s vinnými listy, koprem a solí. Takto naložené se zalijí vychladlou převařenou vodou a nechají kvasit. Pěna se denně sbírá. Když jsou okurky vykvašené tj. příjemně kyselé, vyndají se, v několika vodách se velmi pečlivě měkkým kartáčkem umyjí a takto očištěné se kladou bez listí do 3 – 5 l láhví a zalijí převařenou vodou s octem. Též se přidá několik zrnek pepře a nového koření. Láhve se postaví n ..

POMAZÁNKY | LIPTOVSKÁ POMAZÁNKA.

INGREDIENCE: 250 g měkkého tvarohu, 120 g čerstvého nebo rostlinného másla, l velká cibule, trochu mléka, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se solí, postupně přidáváme tvaroh, ředíme mlékem a přidáváme velmi jemné nakrájenou cibuli. Pomazánku natíráme na černý chléb s máslem a sypeme nasekanou pažitkou. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | JABLKA S RAJČATY Á LA MERUŇKY

INGREDIENCE: l kg jablk, l kg dobře vyzrálých rajčat, 1,5 kg cukru, 2 citróny, 1/2 lžičky hřebíčku, 2 kuličky nového koření, kousek celé skořice, sklenka meruňkovice nebo rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, stopku a okvětí a jablka pokrájíme na kousky. Vložíme je do kastrole, přidáme pokrájené citróny, podlijeme trochou vody a rozvaříme pyré. Rajčata rozkrájíme, rovněž trochu podlijeme a také rozvaříme. Rajčata po rozvaření propasírujeme k jablkům, přidáme koření zabal ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | RYBÍZ NA ZPŮSOB BRUSINEK

INGREDIENCE: 1 kg červeného zralého rybízu, 1/4 l vody, 1/4 l 8% octa, 1,5 dl vody na podlití, 650 g cukru, kousek celé skořice, 3 utlučené hřebíčky, 1/2 balíčky Pektogelu. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálý rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme, nasypeme do širokého kastrole, přelijeme vařící vodou s octem a scedíme. Pak rybíz podlijeme 1,5 dl vody, přidáme cukr, skořici a hřebíčky a vaříme 10 minut. Pokud chceme mít zavařeninu hustší, vsypeme do směsi půl balíčku Pektogelu smíchaného se lžící ..

STARÉ RECEPY | MERUŇKOVÁ MARMELÁDA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře zralé meruňky se rozloupnou, odpeckují, dají rozvařit a pak prolisují sítem. Odváží se, až hodně zhoustnou. Poté se přidá cukr, asi 700 g n 1 kg, vaří se ještě tak dlouho, až kapka na talíři se neroztéká, nalije do prohřátých sklenic. Hned se ovazují v rumu nebo čistém lihu navlečeným celofánem. ..

ZELENINA | KVĚTÁK S VEJCI S PŘÍDAVKEM DROŽDÍ

INGREDIENCE: l květák, 4 vejce, 80 g droždí, 80 g cibule, 40 g rostlinného tuku, pažitka nebo petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Jemně pokrájenou cibulku zpěníme na tuku, přidáme droždí a mícháme, až se droždí rozpustí a zhnědne. Uvařený a okapaný květák nakrájíme, přidáme k droždí spolu s rozmíchanými, osolenými vejci a za stálého míchání necháme vejce srazit. Nakonec podle chuti přisolíme a posypeme petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s chlebem. ..

ZELENINA | KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY II

INGREDIENCE: l vařený květák, 100 g hrubé mouky, l vejce, sůl, 200 g strouhaného eidamu, 2 dl mléka, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák rozmačkáme vidličkou, přidáme mouku, sýr, sůl, mléko a důkladně promícháme. Dle potřeby můžeme přidat mouku nebo mléko. Těsto by mělo byt jako na lívance. Smažíme na rozpáleném oleji malé placičky po obou stranách. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz