INGREDIENCE: 400 g kysaného zelí, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 200 ml kysané smetany, 60 g klobásy, 10 g sušených hub, 200 g brambor, bobkový list, nové koření, pepř, sůl.Svítek: 0,5 l mléka , 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 3 lžíce másla, moučkový cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme vařit předem namočené sušené houby, kolečka klobásy, brambory a koření. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku, přidáme k téměř dovařeným houbám a uvaříme doměkka. Nakonec přilijeme kysanou smetan ..
INGREDIENCE: 500g oloupaných rajčat v konzervě, 1 lžíce olivového oleje, 50 ml bílého vína, 100 ml sladké metany, ml. pepř, sůl, 200g sýru mozzarella, 200g šunky v celku, 2 lžíce sušené bazalky, 1 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 vejce, 16 cannelloni – polotovar, 2 lžíce másla, 40g nastrouhaného sýra, na ozdobu větvičky oregána.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata vyjmeme nálevu a nakrájíme na kostičky. Troubu předehřejeme na 190°C. Olivový olej rozehřejeme v kastrolu a rajčata na něm krátce orestujeme. Po ..
INGREDIENCE: 1 kuře, 1 cibule, 1/2 l černého piva, hl. mouka, ml. pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kuře osolíme, opepříme, dáme do pekáče a podlijeme pivem. Pečeme 45 min. v polovině této doby přidáme do pekáče nahrubo nakrájenou cibuli. Měkké kuře vyjmeme, šťávu zahustíme troškou mouky a chvíli povaříme. Kuře rozporcujeme a vrátíme do pekáče prohřát. ..
INGREDIENCE: 160g hl. mouky, 4 vejce, 50g moučkového cukru, 110g másla, jemně nastrouhaná citr. kůra, 250g tvarohu, 75g cukru krupice, 250 ml smetany ke šlehání, 400g jahod, 8g želatiny. POSTUP PŘÍPRAVY: Moku prosíkem na vál, přidáme 1 vejce, cukr moučku, změklé máslo a špetku citr. kůry. všechny suroviny promícháme a vypracujeme pevné tukové těsto. Tuková těsta nesmíme zpracovávat příliš dlouho, protože by se mohla tzv. zapařit, to znamená, že se ohřátý tuk vsákne do mouky a těsto se pak rozpad ..
INGREDIENCE: 1 měkký tvaroh, dvě hrstě hrubé krupice, 1 vejce, trochu soli, ovoce ( jahody, meruňky nebo švestky).POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Vyválíme z něho váleček který nakrájíme na kousky a vtlačíme do každého kousku ovoce, rukou zformujeme to kuličky a dáme do vroucí vody vařit asi na 7 minut až knedlíky vyplavou. Ještě teplé sypeme kakaem s cukrem, strouhaným tvarohem a cukrem nebo mletým mákem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem.Poznámka: těsto na tyto k ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 100g pískového cukru, citronová šťáva, 150g polohrubé mouky, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy, 300g čerstvých třešní. Na želatinu: 25g ovocné želatiny, ½ l šťávy z kompotovaných třešní. Na krém: 125 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 10g polohr. mouky, 3 žloutky, 250 ml šlehačky. Na ozdobení: 1 sáček mandlí nebo lískových oříšků, 1 větvička čerstvé meduňky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Z bílk ..
Choroby žaludeční: a) Proti nadýmání kořeníme všemi druhy máty – peprná, kadeřávka, polejka, rolní, vodní. Máty zmírňují vznik plynů a podporují trávení. b) Proti překyselení a tvorbě žaludečních vředů kořeníme pelyňkem černobýlem 1 až 2 lístky do každého masitého pokrmu a do všech zeleninových jídel. c) Při zahlenění žaludku k jídlům podáváme i dušenou či vařenou kopřivu jako přílohu nebo například u masitých jídel, kde se jinak používá špenát, podáváme špenát z kopřiv. Choroby žlučníku: a) Pro ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1,5 kg višní omyjeme, necháme oschnout a po vrstvách rovnáme do 3 l láhve. Každou vrstvu zasypeme cukrem (celkem 1 kg) a postupně přidáváme i koření : 1 vanilku, kousek skořice vcelku, 8 hřebíčků, citrónovou kůru. Zalijeme 1 l žitné pálenky a 1 l vody, uzavřeme a na 6 týdnů postavíme na slunce. Hotový likér přefiltrujeme a rozlijeme do sklenic. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 l žitné kořalky ( můžeme nahradit přiměřeným množstvím čistého lihu a rumu), 1kg višní, kousek vanilky, několik zrnek nového koření, 2 hřebíčky, trochu hrozinek, kousek pomerančové kůry, 3 /4 kg cukru krystal. Vše dáme do větší sklenice, kterou dobře pergamenem zavážeme a postavíme na 14 dnů do okna na slunce. Po 14 dnech svaříme 1 /4 kg cukru s 1/ 8 l vody do husta a chladné přilijeme k višním. Potom vše procedíme přes hustý cedník, višňovku slijeme do láhve a uschováme v chl ..
INGREDIENCE: 400g poloh. mouky, 150g rozehřátého tuku, 200g ml. cukru, 4 vejce, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 sklenka kompotu bez pecek.POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady dobře promícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyššími okraji. Posypeme ovocem a pečeme ve vyhřáté troubě asi 35 minut. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA