Několikrát za rok si můžeme dovolit předložit rodině nadívaný bůček. Zvlášť tehdy, je-li libovější, zbavený co nejvíce tuku, a vylehčí-li ho zelená nádivka s bylinkami.POSTUP PŘÍPRVY: Asi do 1 - 1,5 kg libového bůčku vyřízneme kapsu a osolíme ho. Připravíme si nádivku. Asi 4 rohlíky nakrájené na kostičky svlažíme sklenkou mléka. Rozšleháme 4 vejce a promícháme s rohlíky, osolíme. A pokračujeme - nasekáme misku mladých dobře opraných kopřiv, stejně tak šálek petrželové nati. Smícháme s rohlíky a ..
INGREDIENCE: 600g bílých částí pórku, 40g rostlinného tuku, sůl, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, 30g másla, 50g strouhaného sýra.Bešamel: 30g hladké mouky, 30g másla, 3 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný pórek nakrájíme na 1 cm tlusté špalíčky, osmahneme na tuku, přidáme sůl, nadrobno rozsekaný česnek, pepř, maličko podlijeme a udusíme do poloměkka. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno srovnáme pórek. Na bešamel rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, jen velmi lehc ..
INGREDIENCE: 400 g telecí plece, 1 vejce, 2 žemle, 100 g rajčatového protlaku, 100 g kořenové zeleniny, 50g cibule, 40 g hl. mouky, 70 g sádla, sůl, cukr, bobkový list, nové koření, pepř, tymián.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso umeleme společně s namočenou žemlí na masovém strojku, přidáme vejce, osolíme, okořeníme pepřem a dobře promícháme. Z hmoty tvoříme kuličky (dva kusy na porci), které doměkka uvaříme ve slané vodě. Na kastrole v tuku usmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli přidáme mouku zalijeme vývar ..
INGREDIENCE: 30 g hovězího masa, sůl, 40 g polévkové zeleniny 20 g brambor, 5 g hl. mouky, cibule a kmín (na vývar), l0 g protlaku, 5 g másla, pažitka.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Přidáme zeleninu a brambory nakrájené na kostky. Nasucho opraženou mouku zalijeme vývarem z kmínu a cibule a povaříme. Obojí spojíme, přidáme rajčatový protlak a ještě povaříme. Do hotové polévky přidáme čerstvé máslo a pažitku. ..
INGREDIENCE: 200 g hovězího masa mletého (správně má být skopové ), sůl, pepř, 20g hl. mouky, 30 g oleje nebo 100% ztuženého tuku, 1/8 l smetany, 50 g cibule.POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso promícháme se solí a s pepřem a rozdělíme na čtyři díly. Uděláme bochánky, obalíme je v hladké mouce a pečeme po obou stranách na rozehřátém oleji. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, ještě ji dozlatova osmažíme podlijeme vodou a patnáct minut dusíme. Pak zalijeme smetanou, promícháme a prohřejeme a ihned podáv ..
STVRDLÉ ŠTĚTCE: Změknou namočíme-li je do octa, zahřátého na bod varu. KVĚTINY VE VÁZE: Vydrží déle vložíme-li do vody trochu soli a kousek cukru. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nepříliš slabé kotlety vykostíme, hranou ruky naklepeme, opepříme, osolíme a po obou stranách zprudka opečeme. Potom je vyndáme na talíř a na omastku, který nám na pánvi zbyl, zpěníme nadrobno usekanou cibulku. Pak ji odstavíme, přidáme na ni na kostičky pokrájenou slaninu a houby, posypeme paprikou, navrch naklademe opečené kotlety, podlijeme lžíci vody a pod pokličkou dusíme do měkka. Když máme kotlety hotové, přendáme je na mísu, do zbylé šťávy Přidáme hustou kyselou smetanu, ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Umeleme dohromady 200g vepřového a 200g hovězího masa, vmícháme do něj v mléce rozmělněnou a na plátky rozkrájenou žemli, přidáme jedno vejce, 100g hladké mouky, opepříme, opaprikujeme a osolíme. Z této hmoty utvoříme osm až deset válečků, opečeme jo ze všech stran v oleji a vyjmeme. Na pánev dáme 300g másla, nalijeme na něj olej, který nám zůstal v kastrolku a zpěníme v tom drobně nakrájenou cibulku, kterou zaprášíme špetkou mouky a lehce osmažíme. Pak zalijeme trochou horké vo ..
INGREDIENCE: 1, 2 kg vepřové hlavy, 100g bůčku, 100 g vepřových plic, kořenová zelenina, kousek vepřových jater, sůl, mletý pepř, majoránka, mleté nové koření, velká lžíce sádla, třený česnek, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: Důkladně očištěné a oprané maso zalijeme osolenou vodou přidáme kořenovou zeleninu a uvaříme do měkka. Vykostíme a pěkné kousky masa nakrájíme na kostičky, ostatní drobné maso semeleme. Strouhanku zalejeme prochladlým vývarem a rozmícháme s umletými syrovými játry. Pak přidáme n ..
INGREDIENCE: 1, 2 kg vepřové hlavy, 100g bůčku, 100 g vepřových plic, kořenová zelenina, kousek vepřových jater, sůl, mletý pepř, majoránka, mleté nové koření, velká lžíce sádla, třený česnek, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: Důkladně očištěné a oprané maso zalijeme osolenou vodou přidáme kořenovou zeleninu a uvaříme do měkka. Vykostíme a pěkné kousky masa nakrájíme na kostičky, ostatní drobné maso semeleme. Strouhanku zalejeme prochladlým vývarem a rozmícháme s umletými syrovými játry. Pak přidáme n ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA