Recepty na xkuchtik.cz

DOBRÁ RADA KUCHYNĚ | CITRON NEJEN DO ČAJE.

Nahnilý citron: nevyhazujeme jej, výborně se jím čistí měděné nádobí. Silně posypaný solí čistí smaltované vany a podobně. Vanu je ovšem potřeba dobře opláchnout teplými mydlinkami a vodou. Strouhaný křen: když jej pokape lžičkou citronové šťávy, zachová si pěknou bílou barvu. Do vody, ve které vaříme rýži nebo žampiony, přidáme pár kapek citronové šťávy; rýže zůstane bílá a žampiony neztmavnou. Šťavnaté drůbeží maso: aby zůstalo šťavnaté, potřeme je předpečením citronovou šťávou. Posolíme jej a ..

PŘEDKRMY | LÍVANCE.

INGREDIENCE: Na 250g hl. mouky 1 l mléka, 30g cukru, 20g droždí, 2 vejce, sůl, 80g tuku na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnku s moukou rozdrobíme droždí, přidáme sůl, cukr, vejce a čtvrt litru mléka. Rozmícháme na hladké těsto. Pak přidáme ještě čtvrt litru vlažného mléka a dáme kynout. Do rozpáleného lívanečníku vymaštěného rozpuštěným tukem lijeme naběračkou těsto trochu pod okraj důlku. Pečeme po obou stranách a hotové lívance mažeme zavařeninou, sypeme tvarohem nebo obalujeme v cukru se skořic ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | ŠNYTLÍKOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 1 l vody, 9 menších brambor, kmín, 1/2 litru mléka, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, citrónová šťáva, sůl, pažitka (šnytlík).POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, na drobné kousky nakrájené brambory, uvaříme se špetkou kmínu v mírně osolené vodě. Měkké brambory zalijeme mlékem, ve kterém jsme dobře rozšlehali vejce s hladkou moukou a krátce povaříme. Polévku ochutíme lžící citrónové šťávy, přisolíme a vmícháme 2 lžíce sekané pažitky. ..

TĚSTOVINY | MILÁNSKÉ MAKARÓNY.

INGREDIENCE: 400 g makarónů, sůl, 2 lžíce oleje, 100 g cibule, 2 str. česneku, 100 g žampiónů, 200 g šunky nebo vařeného uzeného jazyka, 1 malý rajčatový protlak, ml. pepř, cukr, sklenička suchého bílého vína, 50g másla, 100g parmazánu.POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme očištěné, na plátky nakrájené žampióny a dusíme, až jsou téměř měkké. Přidáme na nudličky nakrájenou šunku nebo jazyk, protlak, ochutíme solí, pepřem a cukrem, podlijeme vínem a ..

PŘEDKRMY | SARDINKY SMAŽENÉ VE VINNÉM TĚSTÍČKU.

INGREDIENCE: 2 krabičky sardinek, 2 dl bílého vína, 2 vejce, poloh. mouka, petrželka, olej na smažení, citrón.POSTUP PŘÍPRAVY: Z vajec rozšlehaných ve víně s moukou připravíme husté těstíčko, v němž smažíme okapané sardinky obalené v mouce a vkládáme je do rozehřátého oleje. Zprudka smažíme a podáváme posypané petrželkou a ozdobené plátkem citrónu. ..

DOBRÁ RADA ZDRAVÍ | JALOVCOVÁ TINKTURA.

POSTUP PŘÍPRAY: Hrst jalovčinek zalijeme ½ l čistého lihu, vodky nebo koňaku a necháme 14 dní odstát. Tinktura se užívá 2x denně po 10 kapkách na cukr. Jako prostředek močopudný při onemocnění ledvin a močového měchýře, proti ledvinovým kamenům, dně, revmatizmu, kašli a nadýmání. Zevně se jí potírají místa postižená revmatizmem a neurologickými bolestmi. Jako prevenci konzumujeme denně několik. ..

DRŮBEŽ DROBY | JÁTRA PO SEČUÁNSKU.

INGREDIENCE: 500 g drůbežích jater, škrobová moučka, olej na smažení, hrstka máčených sušených hub, 1 stroužek česneku, 3 malé cibulky i s natí (nebo jedna větší cibule), lžička cukru, 1/2lžičky zázvoru, pálívá paprika, 2 lžíce sojové omáčky, 1 dl vývaru, 2 lžíce bílého vína, lžička glutasolu. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra nakrájíme na kousky velikosti sousta a obalíme v solamylu. Připravíme si směs, do které dáme: 1 dl vývaru, 2 lžíce bílého vína, 2 lžíce sojové omáčky, pálivou papriku, 1/2 lžičky záz ..

RÝŽE | PILAV BASMAČŮ.

INGREDIENCE: 350g rýže, 40g rozinek, olej, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 5 lusků di cardamomo, 1 tyčinka skořice, peperončino, 4 hřebíčky, půl lžičky šafránu, sůl, 20g oloupaných mandlí.POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži několikrát propláchneme a necháme asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Namočíme asi na 15 minut rozinky, poté je na troše oleje opražíme. Na pánvi osmažíme nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Přidáme semena di cardamomo, na kousíčky nasekanou skořici, peperončino a hřebíček. Zamícháme a ..

KNEDLÍKY RŮZNÉ | SOLNOHRADSKÉ NOKY.

POSTUP PŘÍPRAVY:Ušleháme tuhý sníh ze 3 bílků, za stálého šlehání přidáme po troškách 60g cukru a lehce vmícháme žloutky a 50g hladké mouky. Na pánev dáme povařit 1/4 1 mléka, těsto do něho vlijeme a škrabkou je rozetřeme ve stejně vysokou vrstvu. Na 10 minut vložíme pánev do horké trouby. Hned po vyjmutí z trouby vykrajujeme polévkovou lžící noky. (Těsto má být na spodní straně vlhké.) Podáváme s vanilkovou omáčkou. ..

VEJCE | MAROCKÁ SÁZENÁ VEJCE.

INGREDIENCE: 4 vejce, 2 papriky (žlutá, červená), 2 lžíce másla, 2 lžíce olivového oleje, 1 červená cibule , 1 feferonka, sůl, čerstvý pepř.POSTUP PŘÍRAVY: Na másle s olivovým olejem orestujeme dozlatova nakrájenou cibulku. Očištěné papriky a feferonku nakrájíme na nudličky a přidáme k cibuli. Okořeníme solí a čerstvým drceným pepřem a chvíli podusíme. Do zeleniny vyklepneme čtyři celá vejce, pánev přiklopíme a pečeme asi 4 minuty, až jsou vejce hotová. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz