INGREDIENCE: 1 l mléka, 80 g krupice, 80 g eidamu, 1 vejce, 10 g másla, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do uvařené, prochladlé slané krupicové kaše přidáme vejce a nastrouhaný sýr. Dobře promícháme. Vyválíme asi na 1 cm silně a sklenicí vykrajujeme placičky. Placičky pečeme na olejem vymazaném plechu po obou stranách do růžova. Upečené potřeme máslem a podáváme se špenátem. Pokrm není vhodný při chorobách žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: 1 l vody, sůl, asi 500 g hovězího nebo vepřového srdce, rozmarýn, malý stroužek česneku, dílek cibulky, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), 30 g másla a 30 g hladké mouky, 1 vejce, celerová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné, omyté srdce vložíme do osolené vody, přidáme špetku rozmarýnu, oloupaný stroužek česneku vcelku, kousek oloupané cibulky a vaříme v tlakovém hrnci nebo mírným varem v hrnci pod pokličkou. Když je srdce skoro měkké, přidáme očištěnou kořenovou zeleninu v ..
INGREDIENCE: 400g kuřecího masa, 400g drůbežích jater, olivy, koření na divočinu, kapie, 1 cibule, 50g špeku, olej, pepř, sůl, grilovací koření, sojová omáčka, worcesterová omáčka, chilli, 2 dl červeného vína, vývar, 3 stroužky česneku, hrnek vody, lžička solamylu.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme na půlkolečka osmáhneme, k tomu přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky, dáme na rozpáleny tuk, přidáme nakrájený špek, koření a chvíli dusíme. Na druhé pánvi osmáhneme na kosičky nakrájená játra, př ..
INGREDIENCE: Zadní polovina králíka, 1 lžička cukru, 1 lžička Solamylu, 2 lžíce bílého vína, sůl, 1 lžičky zázvoru, 1 lžička Glutasolu, 1 lžičky mletého bílého pepře, 2 lžíce Sójové omáčky nebo 1 lžíce Worcesterové omáčky a 1 lžíce polévkového koření, 3 lžíce oleje, 50g burských oříšků, 1 mandarinka, 1 banán.POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka vykostíme a nakrájíme na maličké kousky. Přidáme cukr, zázvor, Glutasol, Sójovou omáčku, Solamyl a bílý pepř. Na pánvi rozpálíme olej a králíka i s kořením smažíme z ..
INGREDIENCE: 400 g uzeného masa, sůl, 1 větší cibule, 200 g rýže, 1/2 lžičky mletého pepře, 2 lžíce oleje, 8 slaných palačinek (připravených obvyklým způsobem)Kapusta: 400 g kapusty, 2 lžíce oleje, sůl, 6 stroužků česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvaříme uzené maso. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a vsypeme rýži. Za stálého míchání mírně pražíme a pak zalijeme vodou z uzeného masa. Podle chuti osolíme a dusíme doměkka. Maso nakrájíme a vmícháme do rýže. Opepříme. Hotové rizoto zabalíme do palačinek ..
INGREDIENCE: 120g mrkve nebo karotky, 10 g másla, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, na plátky nakrájenou mrkev osolíme, dáme na kousek fólie alobalu, polijeme 1-2 lžícemi vody, navrch položíme čerstvé máslo a pečlivě zabalíme. Balíček položíme na plech nebo na mřížku do trouby a pečeme. Zabalenou mrkev můžeme také dát do kastrolku, podlít malým množstvím vody a dusit pod poklicí. Takto upravenou mrkev můžeme podat k masovému pokrmu buď samotnou, nebo ji smíchat se lžíci konzervovaného h ..
Brambory pomáhají květinám: Aby řezané květiny tak rychle neodkvetly, vložíme do vody rozkrojený brambor. Stonky květin by se jej měli dotýkat. Tak vydrží řezané květiny 2x tak dlouho. Bez rezu: Zrezivělé zahradní nářadí bude jako nové, jestliže zrezivělá místa několikrát potřeme petrolejem a poté vyčistíme drátěným kartáčem. Obaly od vajec: Místo kupování obalů pro vysev použijeme papírové obaly od vajec. Po vyklíčení semen je můžeme v zahradě dokonce spolu zasadit, poněvadž se po nějaké době r ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Pět hrstí květů třezalky posypeme cukrem a zakapeme citronem. Promícháme a necháme do druhého dne v chladničce odležet. Poté zalijeme ½ l studené vody a opět necháme do dalšího dne vyluhovat. Poté uvedeme směs do varu a vypneme, necháme zchladit a přecedíme. Získanou tekutinu svaříme s 1 kg cukru a dvěma nakrájenými citronu (na plátky). Necháme vychladnout. Poté opět začneme zahřívat , přecedíme přes čisté plátno a zahříváme, až začne tekutina houstnout a vypadat jako med. ..
Chutné, dalo by se říci téměř vegetariánské jídlo. Přitom sytící.POSTUP PŘÍPRVY: Přes noc namočíme 100 - 150 g červených fazolí. Mohou být i bílé. Fazole po namočení uvaříme. Spěcháme-li, použijeme plechovku fazolí sterilovaných (400 g).Zapékací misku vymažeme bohatě máslem nebo jiným tukem. Na 2 lžících oleje opečeme - 400 g oloupaných brambor nakrájených na plátky, k tomu přidáme 100 g drobně nakrájené slaniny, plátky ze 2 stroužků česneku, pokrájené 2 žampiony nebo jiné houby a 6 rajčat. Přis ..
INGREDEINCE: 8 vařených vajec natvrdo (7-10 minut), 2-3 lžíce pikantní hořčice, pažitka, řeřicha nebo petrželka, sůl, pepř.Majonéza: 2 syrové žloutky, 1 lžička octa, 1/4 l oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze žloutků, octa a oleje, za stálého míchání připravíme majonézu. (Nebo v mixéru, nebo ji koupíme, ale doma dělaná, ta nemá konkurenci, ta chutná úplně jinak!) Dochutíme ji hořčicí, pepřem a solí. Uvařená vejce zchladíme a oloupeme, kromě jednoho drobně nasekáme a vmícháme do majonézy. Zdobíme vejcem na ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA