Stříkané brambory: Uvařené brambory protlačíme cedníkem a připravíme je jako kaší s kouskem másla, ale bez mléka. Poté přidáme 3 žloutky, podle potřeby přisolíme a kaši dáme do kuchyňské stříkačky, pomocí níž zcela malé kousky stříkáme do rozpáleného tuku, nebo je můžeme peci jen na pánvičce.Příloha k zelenině: Brambory se slupkou stejné velikosti uvaříme, scedíme, oloupeme pokrájíme na 3 - 4 hranolky, které obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance, poté naklademe na pánev s horkým tukem a po ob ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kvasnicové těsto musí dobře vykynout. Koláče pečeme zprudka, při rychlém pečení zkypří. Buchty se pečou pomaleji, aby navrch i vespod pěkně zčervenaly a nebyly uvnitř syrové. Vánočka nebo bábovka se peče asi hodinu při středně mírné teplotě trouby. Jestliže se na povrchu peče příliš rychle, je nutné na ní položit papír. Pro dorty, nákypy a cukrovinky nesmí byt trouba přehřátá. Správné vyhřátí trouby k pečení dortů poznáme, vložíme-li ní kus papíru a ihned zavřeme dvířka. Papír m ..
INGREDIENCE: 600g filé, sůl, citron, ml. pepř, 40g oleje, 4 rajčata, 4 vejce, 4 lžíce strouhaného tvrdého sýra, 1 sklenička suchého bílého vína, muškátový oříšek, pažitka nebo petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmražené porce filé pokapeme cit. Šťávou, opepříme a osolíme. Na rozpáleném oleji opékáme po obou stranách do měkka. Zapékací misku vytřeme olejem, položíme na dno opečené filé, jako další vrstvu oloupaná nakrájená rajčata a zalijeme rozkvedlanými vejce s vínem a sýrem. Zapečeme v troubě. Na ta ..
POSTUP PŘÍPRVY: Do 1 l mléka dáme špetku soli a 2 drcené hřebíčky a přivedeme k varu. Vsypeme 250 g ovesných vloček a za míchání uvaříme hustou kaši. Stáhneme z ohně, vhodíme 1 vanilinový cukr, 3 lžíce spařených rozinek, 1 lžičky sušené mleté citrónové kůry, lžičku skořice zamícháme a necháme prochladnout. Do vlažné kaše vmícháme 3 žloutky a pevný sníh ze 3 bílků. Asi 1 kg jablek oloupeme, zbavíme jádřinců a hrubě nasekáme. Do dobře vymaštěné Formy vysypané strouhankou dáme vrstvu kaše, na to vr ..
INGREDIENCE: 100 g hladké mouky, 150 g másla, 1,5 l telecího vývaru, cibule, petrželka, sůl, pepř, sladká paprika, 100 g pórku, 100 g celeru,100 ml smetany. Na noky: 2 vejce, hrubá mouka, pažitka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na másle, přidáme kávovou lžičku mleté papriky, mouku a připravíme jíšku. Zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem a provaříme asi 20 minut. Z vajec, mouky, pažitky a soli umícháme hustší těstíčko. Kávovou lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme je do ..
INGREDIENCE: 700g syrových brambor, 1 bulvy celeru, sůl, pepř, 40g másla, 100g dietního salámu, 3/8 l vody, petržel.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové oškrábané brambory nakrájíme na kostky stejně jako syrový celer a salám. Vložíme do zapékací misky, zalijeme vodou, osolíme. Přidáme máslo a sekanou petržel, vaříme 10 min., poté dopečeme v troubě. ..
INGREDIENCE: 2 plátky vepřové krkovice, plnotučná hořčice, sladká paprika, 200 g tvrdého sýru, 2 vajíčka, sůl, hladká mouka, rostlinný olej, petržel, list salátu,brambory.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso osolíme, obalíme hladkou moukou a posypeme mletou paprikou, po obou stranách potřeme plnotučnou hořčicí. Osmažíme na rozpáleném tuku. Ještě na pánvi zastrouháme sýrem a na každý plátek masa rozklepneme vajíčko, které vytvoří „volské oko“. Podáváme s brambory. ..
INGREDIENCE: 1 balení listového těsta, 3 větší jablka, 300g šunky nebo šunkového salámu, 150g Nivy. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vymazaný plech rozložíme listové těsto do tenké vrstvy, posypeme nadrobno nakrájenou šunkou, nastrouhanými jablky a rozdrobenou nivou. Pečeme v troubě, dokud těsto není křehké. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené kuřecí nebo slepičí maso nakrájíme na kostky a poklademe na vypláchnutý plech s okrajem. Přidáme vše co doma máme – vařenou kořenovou zeleninu, okurky, nakládanou kukuřici, fazole, papriky, vejce natvrdo, uzeninu, zbytky uzeného masa. To vše se zalije aspikem. Po ztuhnutí krájíme porce, zdobí se zeleninou.Aspik: V troše vody necháme nabobtnat 4 lžíce želatiny. Celý pepř, nové koření, bobkový list vložíme do gázy a v 1 l horké vody povaříme. Koření vyjmeme, vodu osolíme, o ..
INGREDIENCE: 1,1 kg vařených oloupaných brambor, 1 krabička Solamylu, trochu soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory rozmačkáme, do vychladlých přidáme Solamyl, osolíme a zpracujeme těsto. Tvarujeme menší kulaté knedlíky, zavařujeme do osolené, vroucí vody, vařečkou oddělíme od dna a asi 6 minut povaříme. Uvařené 2x napíchneme vidličkou. Chutnají k masitým jídlům, nebo zbylé pokrájíme na kostky a opékáme na sádle.Druhá varianta: Ze stejného těsta upečeme na vymazaném plechu v troubě placičky, upečené po ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA