POSTUP PŘÍPRAVY: 3 ½ l vody svaříme s 3 citróny které umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme 100 vršků kopřiv. Necháme 24 hodin vyluhovat, pak přecedíme a trochu vymačkáme. Přidáme 3 kg cukru krystal (písek) a 5 lžiček kyseliny citrónové, zamícháme až se cukr rozpustí. Již nevařit, nalijeme do flašek a dáme do chladna. ..
INGREDIENCE: 200 g pampeliškových květů, 2 citrony, 1 ½ kg cukru krystal. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře oprané květy pampelišek přelijeme 1 ½ l vroucí vody a necháme odstát do druhého dne. Poté scedíme , květy vymačkáme, do výluhu přidáme šťávu s citronů, cukr a za občasného promíchání svaříme do zhoustnutí. Med nalijeme do malých skleniček a uzavřeme víčky. ..
POSTUP PŘÍPRVY: Klobásy (4 - 8) - podle velikosti a chuti strávníků - posypeme pálivou paprikou (nebo i sladkou). Každou obalíme plátkem sýra, na to široký plátek anglické slaniny, nebo dva. Podle potřeby spíchneme párátkem. A pak už jen do červena rožníme ze všech stran. Hotové klobásy doplníme pečivem nebo chlebem, nebo i topinkami nasucho opečenými. Hodí se k tomu pikantní paprikový a rajčatový salát. Chutná i hořčice doplněná drobné sekanou paprikou, cibulí, sterilovanou okurkou. Jindy serví ..
POSTUP PŘÍPRVY: Klobásy (4 - 8) - podle velikosti a chuti strávníků - posypeme pálivou paprikou (nebo i sladkou). Každou obalíme plátkem sýra, na to široký plátek anglické slaniny, nebo dva. Podle potřeby spíchneme párátkem. A pak už jen do červena rožníme ze všech stran. Hotové klobásy doplníme pečivem nebo chlebem, nebo i topinkami nasucho opečenými. Hodí se k tomu pikantní paprikový a rajčatový salát. Chutná i hořčice doplněná drobné sekanou paprikou, cibulí, sterilovanou okurkou. Jindy serví ..
INGREDIENCE: 5 vajec, špetka soli, 150g cukru krupice, 12g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání plechu.Krém: 6 žloutků, 150g cukru moučky, 250g másla, 70g kakaa.Poleva: 125g ztuženého pokrmového tuku, 100g čokolády na vaření, 70g kakaa.Na dohotovení: 5 banánu.POSTUP PŘÍPRAVY: Hlubší menší plech vymažeme tukem a vysypeme moukou. Z vajec oddělíme bílky, přidáme k nim sůl a vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s cukrem utřeme do pěny a do pěny zamícháme prosetou mouku s ..
INGREDIENCE: 6 cl bílé teguily, pivo.POSTUP PŘÍPRAVY: Vychlazenou sklenici naplníme do poloviny pivem. Teguilu nalijeme do „panáka“ a spustíme ji do piva. ..
INGREDIENCE: 4 rajčata, 1 cibule i s natí, 4 brambory, 150g kukuřice, 200g hovězího masa ve vlastní šťávě, 200g sušeného chleba, slunečnicová semínka, máta, majoránka, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Do 1 l vody vsypeme oloupané brambory, rajčata a cibuli – vše nakrájené na plátky. Osolíme a uvedeme do varu. Po 8 minutách varu přidáme do polévky maso, kukuřici a rozlámaný chléb. Za stálého míchání povaříme. Okořeníme zelenou natí z cibule a bylinkami se semínky. ..
Ne zcela běžná úprava hovězího masa. Ale může to být i vepřové, nebo i jehněčí či krůtí. POSTUP PŘÍPRVY: Špalíček (asi 1 kg) zadního hovězího masa vcelku naklepeme a nožem uděláme širší hluboký řez, ten naplníme nádivkou. Hned ji připravíme: na lžíci másla zpěníme nakrájenou menší cibulku, na ní krátce opečeme 100 g drobně nakrájeného měkkého salámu. Přidáme lžíci nasekané naložené kapie, lžíci petrželky, zahustíme 1 - 2 vejci, osolíme, opepříme a dáme vychladnout. Malou kvedlačkou pak vtlačíme ..
Může to být řízek vepřový nebo kuřecí či krůtí. Rozříznutý vypadá atraktivně, s barevnou nádivkou.POSTUP PŘÍPRVY: Čtyři řízky dobře naklepeme, potřeme lžičkou sójové omáčky, lehce osolíme a okořeníme - asi 1 lžičky zázvoru a 2g másla. Taky můžeme dát kari - ale není to úplné ono. Posypeme granulovaným česnekem (nebo lisovanými 2 stroužky). Každý řízek poklademe spařenými listy špenátu nebo i mangoldu (asi 4 čerstvými menšími listy, nebo mraženým špenátem) nebo jen petrželkou, plátkem šunky, plát ..
INGREDIENCE: 500g hl. mouky, 2 žloutky dolít do 2 dl vody a rozmíchat, 250g tuku Hera.POSTUP PŘÍPRAVY: Přísady zpracujeme v těsto, rozdělíme na 4 díly. Tyto pak rozválíme a plníme jakoukoli nádivkou. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA