INGREDIENCE: 350g poloh. mouky, 250g hl. mouky, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, více jak 1 l mléka nebo smetany, 50g droždí, 15 kostek cukru, 3 skleničky (od hořčice) oleje, špetka soli a trochu muškátového oříšku (nastrouhat).POSTUP PŘÍPRAVY: Z cukru, vlahého mléka a droždí zaděláme kvásek, po vzejití zaděláme na těsto. Necháme v teple vykynout. Těsto je univerzální – můžeme z něh dělat koláčky, koláče, závin i klasické buchty. Troubu vytopíme na 220°C, asi po 10 min. zmírníme a dopečeme.Nejméně nár ..
INGREDIENCE: 300g poloh. mouky, 3 dl mléka, 100g sádla, 12g droždí, 1 lžička soli, 1 lžička drceného kmínu, žloutek na potření, sypání.POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto zpracujeme a zabalíme do vlhkého ubrousku a necháme v chladu odležet. Pak vyvalujeme tenké válečky, které stáčíme do tvaru preclíků, klademe na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme solí s mákem, sezameme nebo kmínem, upečeme do zlatova. ..
INGREDIENCE: 600g hovězího zadního masa, drůbeží játra nebo na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, sůl, pepř, pár kapek worcesteru, trochu strouhaného sýra.POSTUP PŘÍPRAVY: Maso pořádně umeleme, osolíme, opepříme a ochutíme, přidáme sýr, nakrájená játra nebo slaninu. Z masa tvoříme placičky a po obou stranách opékáme dozlatova. Příloha: brambory, zelenina a veškeré studené omáčky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do vymaštěného pekáče dáme střídavě vrstvu strouhaných vařených brambor a vrstvu slazených na plátky nakrájených jablek, poprášíme skořicí, zalijeme mlékem s rozšlehaným vejcem a zapečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Úměrné množství mrkve, petržele, celeru a brambor dáme vyvařít do 1 litru vody. Vložíme 3 bobkové listy, několik kuliček pepře a nového koření. Když jsou brambory a zelenina měkké, přidáme masox, chvilku povaříme a zahustíme 1 l smetany, ve které jsme rozmíchali trochu hl. mouky. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí. ..
INGREDEINCE: 500 g brambor, rýže, 2 sáčky kysaného zelí, 4 klobásy, smetana, sůl, mletá paprika, rostlinný tuk (Hera), máslo, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka.V osolené vodě uvaříme rýži. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nakrájíme uzeninu. Tukem vymažeme zapékací misku, vysypeme ji strouhankou a vyskládáme vrstvu kysaného zelí, vrstvu uzeniny, rýže a brambor. Vrstvy ještě jednou zopakujeme. Smetanu promícháme s mletou paprikou a nalijeme na obsah misky ..
INGREDIENCE: 40g másla, 1 vejce, 1/8 l mléka, 260g hrubé mouky, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Umícháme máslo s vejcem a solí, střídavě přidáváme mléko a mouku. Necháme asi 20 min. odpočinout a pak lžící vykrajujeme noky a zavařujme je do osolené vařící vody. Vaříme asi 9 minut. ..
Ne zcela běžná úprava hovězího masa. Ale může to být i vepřové, nebo i jehněčí či krůtí. POSTUP PŘÍPRVY: Špalíček (asi 1 kg) zadního hovězího masa vcelku naklepeme a nožem uděláme širší hluboký řez, ten naplníme nádivkou. Hned ji připravíme: na lžíci másla zpěníme nakrájenou menší cibulku, na ní krátce opečeme 100 g drobně nakrájeného měkkého salámu. Přidáme lžíci nasekané naložené kapie, lžíci petrželky, zahustíme 1 - 2 vejci, osolíme, opepříme a dáme vychladnout. Malou kvedlačkou pak vtlačíme ..
Je to kuře s nádivkou, trochu jako bažant. Tak ho asi upravovala paní nadlesní, když na myslivně chyběli bažanti.POSTUP PŘÍPRVY: Jedno větší kuře protkneme na stehnech a prsou špalíčky ze slaniny, zbytek z 80 g nakrájíme a dáme pod kuře. To osolíme a potřeme směsí z 1 lžičky kari a 1 lžičky grilovacího koření.Připravíme nádivku: Nakrájíme 2 rohlíky, svlažíme . 1 dl bílého vína, přelijeme 1 - 2 rozšlehanými vejci, osolíme, přidáme špetku kari a hrstku předem namočených nasekaných sušených hub, 2 ..
INGREDIENCE: 500g vepřového plecka, 2 cibule, 1/ l světlého piva, 1 zakysaná smetana, hl. mouka, olej, ml. pepř, paprika, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Kostky masa opečeme na osmažené cibuli, osolíme, okořeníme a podlijeme pivem. Za občasného podlévání dusíme doměkka. Na závěr zahustíme zakysanou smetanou rozmíchanou s moukou a ještě povaříme. Ozdobíme kolečky cibule a kostičkami papriky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA