Recepty na xkuchtik.cz

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY PLNĚNÉ UZENÝM.

Jedno z oblíbených jídel české kuchyně. Klasika. Knedlíky plníme nasekaným nebo umletým uzeným masem, uzeninou, ale dají se naplnit i sekanými škvarky.POSTUP PŘÍPRVY: Spěcháme-li, použijeme bramborové těsto v prášku, do kterého přidáme vejce. Doma připravíme těsto ze studených vařených brambor ( 1 kg), které nastrouháme a smícháme v těsto s 1 vejcem, 300g hrubé mouky, 30g krupice a špetkou soli. Dobře prohněteme a uválíme plát těsta asi 1 ,5 cm silný. Pak jej pokrájíme na čtverce 8 x 8 cm, napln ..

SEKANÁ | SEKANÁ NA PEKÁČI.

INGREDIENCE: 250g ml. Peřového a hovězího masa, 125g vařeného uzeného masa, 100g slaniny, 100g strouhanky, 1/8 l mléka, 2 vejce, 2 likérové skleničky koňaku , 1 lžičky paštikového koření, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu pokrájíme na kostičky a pomeleme s uzeným. Promícháme s mletým masem, vejci rozšlehanými v mléce, strouhankou, osolíme, opepříme a ochutíme koňakem. Pečeme ve vymazané a strouhankou vysypaném kastrolu nebo pekáčku asi 1 hod. Příloha sladkokyselé okurky, hořčice, kousky oliv, k ..

POLÉVKA RŮZNÁ | RYCHLÁ A LEVNÁ DRŠŤKOVÁ POLÉVKA.

INGREDIENCE: 1 kostka masoxu, 1/3 sáčku sójového granulátu, 1 cibule, lžíce oleje, drcený kmín, lžíce sladké červené papriky, lžíce hl. Mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V litru vody uvaříme masox a do vývaru na dvě hodiny dáme sójovy granulát. Pak na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme přecezené granule a chvíli dusíme. Zasypeme moukou, ochutíme kmínem, paprikou, zamícháme a hned zalijeme vařícím vývarem z namočených granulí, chvíli povaříme. Můžeme ochutit gulášovým kořením nebo dát trochu pe ..

MOUČNÍKY SLANÉ | ZÁVITKY Z LÍSTOVÉHO TĚSTA.

INGREDIENCE: 2 mladé cibulky s natí, 1 malého řapíkatého celeru, 300g mražené směsi (hrášek, mrkev), 400g rybího filé, šťáva z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, hl. mouka, 400g mraženého listového těsta, 1 žloutek,.Na omáčku: 200g zakysané smetany, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, drcený barevný pepř, špetka kari, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulky a celer nakrájíme nadrobno. Hrášek s mrkví vsypeme do vroucí vody, osolíme a 6 min. povaříme na mírném ohni. Pak vodu slijeme a zeleninu necháme v sítu okapat a vyc ..

VEPŘOVÉ BŮČEK | VESECKÁ ROLÁDA.

POSTUP PŘÍPRVY: Asi 1 kg libovějšího bůčku zbavíme kostí, kůže a rozřízneme na plát. Ten potřeme lžící ostřejší hořčice, osolíme, poklademe plátky šunky nebo salámu (asi 4 plátky). Rohlíky ( 1 - 2) nakrájíme, svlažíme mlékem, necháme vsáknout. Pak je slabě osolíme, spojíme se 2 lžícemi sekaných kopřiv, 2 lžícemi krájené petrželky a lžící libečku - samozřejmě nejlépe čerstvými bylinkami. Směs dochutíme větší špetkou granulovaného česneku, špetkou grilovacího koření a zapracujeme 1 - 2 vejce. Vzni ..

BRAMBORY | NASTAVOVANÁ KAŠE 2.

Starodávný český pokrm, kde se snoubí brambory s obilninou - trhanými krupkami nebo perličkami. Také to může být i pohanka. Prosté a velice chutné, dnes pozapomenuté jídlo z chudších oblastí naší země. POSTUP PŘÍPRVY: V osolené vodě s kmínem uvaříme 200 g krupek nebo perliček. Lze také předem krupky nebo pohanku na lžíci sádla opražit a pak uvařit. Vaříme mírným varem, dbáme, aby se nepřipálily. Současně ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem uvaříme 500 g oloupaných pokrájených brambor. Měkké ..

HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ | HOVĚZÍ S VEPŘOVÝM BŮČKEM NA ČERVENÉM VÍNĚ (Francie).

INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího, 250 g vepřového bůčku, 1 lžíce oleje, 50 g másla, 3 lžíce brandy, 700 ml červeného vína, 3 kusy krájené šalotky, 1 lžíce citr. šťávy, 300 g nakládaných cibulek, 250 g žampionů, sůl, čerstvě drcený pepř, voda nebo vývar na podlévání.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček nakrájíme na plátky a oblanšírujeme ve vařící vodě. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme plátky bůčku a opékáme dohněda asi 5 minut. Potom vše z kastrolu vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme půlku ..

TĚSTOVINY | LASAGNĚ PEČENÉ S KAPŘÍM MASEM.

INGREDIENCE: 200g lasagní, 400g kapřího masa, 1 cibule, 3 lžíce kečupu, 150g eidamu, 100g oleje, oregáno, sůl, bešamelová omáčka, 100g másla, 150g hl. mouky, 500g mléka, 2 žloutky, muškátový květ, pórek, červené víno, sůl, polévkové koření.POSTUP PŘÍPRAVY: V rozpuštěném másle zpěníme mouku, zalijeme mlékem a dobře rozvaříme v hustou omáčku. Ochutíme kořením, a až mírně vychladne, vmícháme žloutky. Kapří maso nasekáme na kostičky, pórek na plátky a na másle orestujeme. Podlijeme vínem, osolíme a ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ TAŠTIČKY PLNĚNÉ PREJTEM.

Těch nádivek do bramborových taštiček může být víc: mletá uzenina s opraženou strouhankou, mleté ochucené maso předem opečené. Také mohou být připraveny na sladko plněné povidly nebo tvarohem s rozinkami a žloutkem. Sladké pak sypeme osmaženou strouhankou se sekanými ořechy, mastíme máslem a sypeme cukrem. Ale vraťme se k našemu recepTu. Na venkově po zabijačce zbývá jaternicový a jelítkový prejt. Většinou se zmrazuje a pak zapéká. Nabízíme další využití.POSTUP PŘÍPRVY: Balíček bramborového těst ..

BRAMBORY | KOBZOLOVÁ CHMULA (Recept starý přes 100 let).

POSTUP PŘÍPRVY: Brambory nakrájíme na kolečka a vaříme se stroužkem česneku doměkka. Vodu slijeme, trochu necháme v bramborách, přisypeme 3 lžíce hrubé mouky, zamícháme a chvíli povaříme. Přendáme do vymaštěného pekáče, navrch dáme škvarky a dáme péci do trouby. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz