Jedno z oblíbených jídel české kuchyně. Klasika. Knedlíky plníme nasekaným nebo umletým uzeným masem, uzeninou, ale dají se naplnit i sekanými škvarky.POSTUP PŘÍPRVY: Spěcháme-li, použijeme bramborové těsto v prášku, do kterého přidáme vejce. Doma připravíme těsto ze studených vařených brambor ( 1 kg), které nastrouháme a smícháme v těsto s 1 vejcem, 300g hrubé mouky, 30g krupice a špetkou soli. Dobře prohněteme a uválíme plát těsta asi 1 ,5 cm silný. Pak jej pokrájíme na čtverce 8 x 8 cm, napln ..
INGREDIENCE: 250g ml. Peřového a hovězího masa, 125g vařeného uzeného masa, 100g slaniny, 100g strouhanky, 1/8 l mléka, 2 vejce, 2 likérové skleničky koňaku , 1 lžičky paštikového koření, sůl, pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu pokrájíme na kostičky a pomeleme s uzeným. Promícháme s mletým masem, vejci rozšlehanými v mléce, strouhankou, osolíme, opepříme a ochutíme koňakem. Pečeme ve vymazané a strouhankou vysypaném kastrolu nebo pekáčku asi 1 hod. Příloha sladkokyselé okurky, hořčice, kousky oliv, k ..
INGREDIENCE: 1 kostka masoxu, 1/3 sáčku sójového granulátu, 1 cibule, lžíce oleje, drcený kmín, lžíce sladké červené papriky, lžíce hl. Mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: V litru vody uvaříme masox a do vývaru na dvě hodiny dáme sójovy granulát. Pak na oleji necháme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme přecezené granule a chvíli dusíme. Zasypeme moukou, ochutíme kmínem, paprikou, zamícháme a hned zalijeme vařícím vývarem z namočených granulí, chvíli povaříme. Můžeme ochutit gulášovým kořením nebo dát trochu pe ..
INGREDIENCE: 2 mladé cibulky s natí, 1 malého řapíkatého celeru, 300g mražené směsi (hrášek, mrkev), 400g rybího filé, šťáva z 1 citrónu, 3 lžíce oleje, hl. mouka, 400g mraženého listového těsta, 1 žloutek,.Na omáčku: 200g zakysané smetany, 2 lžíce jemně nasekaného kopru, drcený barevný pepř, špetka kari, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Cibulky a celer nakrájíme nadrobno. Hrášek s mrkví vsypeme do vroucí vody, osolíme a 6 min. povaříme na mírném ohni. Pak vodu slijeme a zeleninu necháme v sítu okapat a vyc ..
POSTUP PŘÍPRVY: Asi 1 kg libovějšího bůčku zbavíme kostí, kůže a rozřízneme na plát. Ten potřeme lžící ostřejší hořčice, osolíme, poklademe plátky šunky nebo salámu (asi 4 plátky). Rohlíky ( 1 - 2) nakrájíme, svlažíme mlékem, necháme vsáknout. Pak je slabě osolíme, spojíme se 2 lžícemi sekaných kopřiv, 2 lžícemi krájené petrželky a lžící libečku - samozřejmě nejlépe čerstvými bylinkami. Směs dochutíme větší špetkou granulovaného česneku, špetkou grilovacího koření a zapracujeme 1 - 2 vejce. Vzni ..
Starodávný český pokrm, kde se snoubí brambory s obilninou - trhanými krupkami nebo perličkami. Také to může být i pohanka. Prosté a velice chutné, dnes pozapomenuté jídlo z chudších oblastí naší země. POSTUP PŘÍPRVY: V osolené vodě s kmínem uvaříme 200 g krupek nebo perliček. Lze také předem krupky nebo pohanku na lžíci sádla opražit a pak uvařit. Vaříme mírným varem, dbáme, aby se nepřipálily. Současně ve větším hrnci v osolené vodě s kmínem uvaříme 500 g oloupaných pokrájených brambor. Měkké ..
INGREDIENCE: 1 kg zadního hovězího, 250 g vepřového bůčku, 1 lžíce oleje, 50 g másla, 3 lžíce brandy, 700 ml červeného vína, 3 kusy krájené šalotky, 1 lžíce citr. šťávy, 300 g nakládaných cibulek, 250 g žampionů, sůl, čerstvě drcený pepř, voda nebo vývar na podlévání.POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřový bůček nakrájíme na plátky a oblanšírujeme ve vařící vodě. V kastrolu rozehřejeme olej, přidáme plátky bůčku a opékáme dohněda asi 5 minut. Potom vše z kastrolu vyjmeme a dáme stranou. Do kastrolu dáme půlku ..
INGREDIENCE: 200g lasagní, 400g kapřího masa, 1 cibule, 3 lžíce kečupu, 150g eidamu, 100g oleje, oregáno, sůl, bešamelová omáčka, 100g másla, 150g hl. mouky, 500g mléka, 2 žloutky, muškátový květ, pórek, červené víno, sůl, polévkové koření.POSTUP PŘÍPRAVY: V rozpuštěném másle zpěníme mouku, zalijeme mlékem a dobře rozvaříme v hustou omáčku. Ochutíme kořením, a až mírně vychladne, vmícháme žloutky. Kapří maso nasekáme na kostičky, pórek na plátky a na másle orestujeme. Podlijeme vínem, osolíme a ..
Těch nádivek do bramborových taštiček může být víc: mletá uzenina s opraženou strouhankou, mleté ochucené maso předem opečené. Také mohou být připraveny na sladko plněné povidly nebo tvarohem s rozinkami a žloutkem. Sladké pak sypeme osmaženou strouhankou se sekanými ořechy, mastíme máslem a sypeme cukrem. Ale vraťme se k našemu recepTu. Na venkově po zabijačce zbývá jaternicový a jelítkový prejt. Většinou se zmrazuje a pak zapéká. Nabízíme další využití.POSTUP PŘÍPRVY: Balíček bramborového těst ..
POSTUP PŘÍPRVY: Brambory nakrájíme na kolečka a vaříme se stroužkem česneku doměkka. Vodu slijeme, trochu necháme v bramborách, přisypeme 3 lžíce hrubé mouky, zamícháme a chvíli povaříme. Přendáme do vymaštěného pekáče, navrch dáme škvarky a dáme péci do trouby. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA